• BIST 9274.16
  • Altın 2248.4
  • Dolar 32.144
  • Euro 34.8499
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

CELAL TOPRAK’DAN NOKTA ATIŞI

CELAL TOPRAK’DAN NOKTA ATIŞI
KAGİDER, kasım ayı kahvaltı toplantısında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ı ağırladı
TURİZMİN SESİ

Toprak, “Ülkede kalkınmayı sağlayacak üç değerli enstrümanımız var; girişimci kadınlar, gençler ve turizm. Bunların ekonomiye katılımları doğru biçimde sağlanırsa, ülkemizin gerçek gücü açığa çıkacak” dedi. Türkiye’de kadın girişimciliğini artırmak ve kadınların istihdamına katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yapan KAGİDER, kahvaltı toplantılarının kasım ayı etkinliğini 27 Kasım günü KAGİDER’in Şişli’deki merkezinde gerçekleştirdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın konuk edildiği toplantıda, kadının ekonomideki yeri, 2014 ekonomik değerlendirmeleri ve önümüzdeki yeni dönem öngörüleri masaya yatırıldı. 
 
Toplantının moderatörlüğünü yapan KAGİDER Başkanı Gülden Türktan şunları söyledi: “KAGİDER, Kadınların girişimcilikte ve istihdamda temsilinin artmasını destekleyen ve bu bağlamda birçok proje gerçekleştiren, savunuculuk alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu. Ekonomide kadın güçlenmesi adına gelişmeler ve teşvikler olmasına rağmen maalesef bu çabaların kadının ekonomide temsili konusunda yeterli değil. Türkiye’de hala kadının işgücüne katılma oranı %30,8, istihdama katılma oranı %27,1 ve girişimcilik oranı ise %7’lerde seyrediyor. Bu oranları yükseltmek için KAGİDER olarak üstümüze düşen görevi başarı ile yerine getirmeye devam edeceğiz. Türkiye, istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme performansı ile 2023 hedeflerini açıklamıştı.
 
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyüklüğü bakımından dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almak, enflasyon ve faiz oranlarını kalıcı biçimde düşük ve tek haneli rakamlara indirmek, ihracatımızı 500 milyar dolara ulaştırmak, kişi başına milli gelirimizi 25 bin dolara yükseltmek, en az 2 trilyon dolarlık bir ekonomi büyüklüğüne ulaşmak ve işsizlik oranını yüzde 5'e indirmek, istihdam oranını da en az yüzde 50'ye yükseltmek bu hedeflerin temelini oluşturuyor. Kadınların ekonomiye katılımı sağlanmadan bu hedeflerin başarıya ulaşamayacağını düşünüyoruz. 2023’e doğru ilerlerken küresel ekonomik zorlukları ele almak üzere dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerinin liderlerini bir araya getiren G20’ye 2015 yılında Türkiye ev sahipliği yapacak.
 
Bu kapsamda W20’nin yani Women20’nin resmileşerek bu seneki G20 vesilesi ile ilk defa Türkiye’de imzalanarak dünyaya yayılması için Uluslararası kurumlar KAGİDER’i çalışmaya davet etmekteler, biz de kadının ekonomiye katılımı için hedefler koyacak olan W20’nin hayata geçmesi ve uygulanması için çalışacağız.   Bugün KAGİDER’İn Kasım kahvaltı toplantısında dönem sonu sektörel değerlendirmelerini ve 2015 beklentilerini işin uzmanından dinlemek üzere ekonomi gazeteciliğinin önemli isimlerinden Celal Toprak’ı bugün KAGİDER’de ağırlamak istedik. Değerli katılımı ve içten paylaşımları için kendisine teşekkür ediyoruz.”
 
Celal Toprak ise şunları söyledi: “Günümüzde ekonomiler artık ülkesel bazda değil küresel bazda değerlendiriliyor. Dünyadaki gelişmeler ülkemizin de ekonomik gidişatını belirliyor. 
Örneğin geçmiş dönemde ticari partnerimiz konumunda olan Irak’ın yerini, şu anda ABD ambargosundan etkilenen Rusya aldı. Petrol fiyatlarının düşmesi ile körfez ülkeleri ve Rusya kötü etkilenecek ve bu da bize kötü yansıyacak derken bu kez Avrupa’da işler iyi gitmeye başladı. Türkiye, konumundan ötürü pek çok farklı denge ile eşit mesafede ve bu da bize ekonomik açıdan büyük bir avantaj sağlıyor. Ülkemize mercek tuttuğumuzda ise her şeye rağmen tuttuğunu kopartan girişimci kadınların pek çok dinamiğe ilham kaynağı olduğunu görüyoruz. Başta girişimci kadınlar olmak üzere, gençler ve turizm sektörü gibi üç değerli enstrümana sahibiz.
 
Bu üçlüyü Türkiye ekonomisine doğru biçimde kazandırabilirsek gücümüzün önünde kimse duramaz. Kadın eli değen işlerin farkı kendisini belli ediyor ve kadın yapıcı yöntemleri ile her türlü sıkıntıdan alternatif çıkış yolları bulabiliyor. Bizim kuşağın erkekleri ‘oğlum her şeyi bilir, yapar’ diye yetiştirildi, bu sebeple fıtratımızda pek çok negatif kaynak olduğu aşikar ama gençlerde bu önyargılar yok, onlar için hem bilgiye ulaşmak daha kolay hem de kadınların ekonomideki katma değerini kabul edecek, tarafsız, cinsiyet ve fırsat eşitliğinden yana bir bakış açısına sahipler. Gezi olayları çerçevesinde de gördüğümüz üzere yeni nesil, canı isterse her durumda her koşulda gidişata müdahil olabilecek yaptırıma ve cesarete sahip. Bu gücün kadınlara fırsat eşitliği, girişimcilere güç, ülkemize ise ekonomik refah ve kalkınma getirmesini diliyorum.” KAGİDER’in düzenlediği kahvaltı toplantısı, salondan gelen soruların yanıtlanması ile son buldu. 
 
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21