• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

BIT 2009 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

BIT 2009 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU
TUROB, 19 Şubat ile 22 Şubat tarihleri arasında, İtalya'da düzenlenen BIT Milano 2009 Turizm Fuarı'na katıldı

TURİZMİN SESİ


İtalya'nın Milano şehrinde düzenlenen fuara, T.C. Roma Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nin organizasyonu ile geçen yıl olduğu gibi 315 m2'lik Türkiye standı ile katılım sağlandı.Fuarın, ilk 2 günü, sadece profesyonellere açık olup, son iki günü halka da açıldı.

Bu yıl 29. kez düzenlenen fuara, toplam 140 ülke katıldı. Fuar idaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, fuarı bu yıl 153.800 ziyaretçi, 101.000 turizm profesyonelinin ziyaret ettiği açıklandı.Bu verilere göre, geçen yıla oranla ziyaretçi sayısında, % 10'a yakın bir artış olduğu söylenebilir. Toplam ziyaretçilerin, % 66 'sı profesyonel , % 34'ü halk olup, %66'yı oluşturan profesyonellerin % 81 İtalyan olup, % 19 uluslararası katılımcıdır.


2008 yılı verilerine göre, Ülkemizi en çok ziyaret eden ülkeler arasında, İtalya %12,28 (600.261) ile 12. sıradadır. Bu rakam 2007 yılında 514.803 olmakla birlikte, 2008'de % 16.60'lık bir artış gösterdiği saptanmıştır.

2008 yılında, İstanbul'a gelen İtalyan turistlerin oranına baktığımıza, İtalya 342.773 kişi ile % 4,9'luk bir paya sahiptir.

İtalyanlar 'last minute' tercih ediyor

İtalyanlar, tatil seçimlerinde "son dakika" (last minute) rezervasyon grubuna girmektedirler. İtalyan turistlerin, last minute seyahat grubuna girmelerinin nedeni, uygun fiyata tatil yapmayı istemek, tatil kararlarını geç vermeleri ve rezervasyonlarını geç yaptırmalarıdır. Özellikle, Aralık ayı sonuna rastlayan Christmas ve Paskalya tatilleri İtalyanlar için önemli tatil fırsatlarıdır.

İtalyanlar için en önemli tatil dönemi Ağustos ayıdır. Ancak, son yıllarda, yaşanılan ekonomik kriz ve Ağustos dönemi fiyatlarının yüksek olması, İtalyanların tatil dönemlerini diğer yaz aylarına da kaydırmalarına neden olmaktadır. İkinci önemli tatil dönemi, Aralık sonu Noel ve yılbaşı tatilidir.

Yaklaşık 8-9 milyon İtalyan, bu dönemde tatile çıkmaktadır. Ayrıca, İtalya'da resmi tatil dönemlerinde, köprü yapmak (hafta sonu tatili ile birleştirmek) suretiyle tatile gitme alışkanlığı da yüksektir.

İtalyanların tercihi: İstanbul, Kapadokya

İtalyanların birincil destinasyon grubunu yakın destinasyonlar ve AB ülkeleri oluşturmaktadır. AB ülkeleri içerisinde Fransa 1. sırayı teşkil ederken, Fransa'yı Avusturya, Slovenya, Almanya ve İspanya takip etmektedir. Romanya-Hırvatistan gibi ülkeler de toplam İtalyan turist hacminde önemli bir yer edinmektedir.

İtalyanların seyahatlerinde, Fransa, Almanya ve İspanya'da 1000 Euro üzeri harcama yaptıkları gözlenmekte, diğer ülkelerde ise harcamaları düşük kalmaktadır. İtalyan turistin yemek, eğlence ve alışveriş harcamasına düşkün olduğu bilindiği için, yüksek harcama yapılan ülkelerin de her şey dâhil sistemle çalışmamaları ve turisti konaklama yeri dışında vakit geçirmeye yönlendirilmesinin önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir.

Geliş nedenleri arasında kültür ve sanat önemli bir paya sahip olduğu için bu eğilim Türkiye üzerindeki ilk destinasyonlarının İstanbul ardından Kapadokya olmasına sebep olur. Antakya bölgesi “San Paolo” ise son zamanlarda ilgi çeken yerler arasındadır.

SONUÇ:

*BIT Milano 2009 Turizm Fuarı, profesyonel ziyaretçilerin yanı sıra, halkın katılımının da önemli bir etkiye sahip olduğu fuarlardan biridir. İstanbul ile ilgili her türlü bilginin içinde yer aldığı İtalyanca ve İngilizce Kitaplar, CD'ler ve haritalar ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanmış ve talep edilen bilgilere yönelik cevap oluşturmuştur.


*Global anlamda yaşanan ekonomik krizin etkileri İtalya'da da kendini göstermiş, İtalyanların tatil planlarını askıya aldıkları gözlemlenmiştir. Tatil planları yaparken özellikle yakın, ulaşım ve konaklama açısından ucuz destinasyonlara yöneldikleri tespit edilmiştir. Fuar idaresinden edinilen bilgiye göre, geçen yıla oranla 450 katılımcı bu yıl fuardan çekilmiştir. Bu sonuç, İtalya'da turizm alanında bir duraklama yaşanacağının göstergesidir.

*Bununla birlikte, Ülkemiz adına yapılan turizm çalışmalarına ara vermeden devam etmenin ve pazarlama bütçesinin kısılmaksızın krizi lehimize çevirmek üzere kullanılmasının önemi kaçınılmazdır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21