• BIST 9096.77
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Bir sokağın portresi: Herrengasse

Bir sokağın portresi: Herrengasse
Habsburg hanedanının yüzyıllar süren hükümdarlığı boyunca büyük ve küçük soylu aileleri saraya yakın inşa ettikleri görkemli palaslara yerleştiler
TURİZMİN SESİ

Viyana şehir merkezindeki Herrengasse boyunca bir yürüyüş sizi bir muhteşem saraydan bir diğerine götürür. Bu zarif sokakta görülecek çok şey var, örneğin şehrin ilk yüksek binası, dünyanın tek küre müzesi ve efsanevi bir kahvehane.Viyana’daki Herrengasse tarihi bir ulaşım yolu üzerine kurulu, çünkü Romalılar zamanında Limes yolu oradan geçerdi. Bir zamanların imparator konağı Hofburg sarayını barındıran merkezi Michaelerplatz’tan başlayan sokak Schottengasse’ye ve oradan da 9. bölgeye kadar gidiyor. Habsburg hanedanının yüzyıllar süren hükümranlığı boyunca büyük ve küçük soylu aileleri saraya yakın inşa ettikleri görkemli palaslara yerleştiler. Herberstein, Mollard-Clary, Batthyány, Trauttmannsdorff, Kinsky: Herrengasse üzerinde yer alan çok sayıda göz alıcı palasın birçoğu barok çağından kalma ve bina olarak korunabilmiş durumda, üstelik eski sahiplerinin isimlerini taşımaya devam ediyorlar. Tadilat geçiren bu palaslar günümüzde konut, büro, otel ve restoran ve dükkan olarak kullanılıyor.

Herrengasse’nin başladığı Michaelerplatz meydanında 1919 yılından itibaren bambaşka bir yapı inşa edildi: Mimar Adolf Loos’un tasarladığı bir iş hanı. Looshaus adı verilen bu bina süsleri olmayan düz cephe düzeniyle Viyanalıları şoka uğratmıştı ve söylendiğine göre Hofburg’da pencereden baktığında bu iş hanını gören İmparator Franz Joseph’in de gözüne batıyordu. Günümüzde is Viyana’nın modern mimarisinin başlıca yapılarından biri sayılıyor.
 
Herrengasse 6-8 adresinde de Viyana mimarlık tarihinin önemli bir örneği duruyor. Herrengasse’nin yüksek binası şehrin ilk “gökdeleni”ydi. Toplam 53 metre yüksekliğindeki 16 katlı bina 1932 yılında Siegfried Theiss ve Hans Jaksch’ın çizimlerine göre inşa edildi. İnce düşünülmüş kademeli tasarımıyla bu bina yine de sokağın içinden bakıldığında etraftaki binalardan daha yüksek görünmüyor. Modern altyapısı sayesinde apartman konutlar olarak planlanmış olan yüksek bina çok geçmeden Viyana kültür çevrelerinin seçkin adresi oldu. Zemin katında bugün, şehrin en küçük lokallerinden biri olan Unger und Klein im Hochhaus şarap-kafe barı bulunuyor. Çepeçevre camla çevrili küçük yuvarlak yapı sadece 20 m² büyüklüğünde ve günün saatine göre kahvaltı espressoları, sandviç ve atıştırmalıklar sunan bir kafe ya da şarap barı olarak görev yapıyor. Binanın zemin katında ayrıca, bir teşhir mutfağı içerisinde eski tariflere göre bonbon ve şekerlemelerin üretildiği Zuckerlwerkstatt (şeker atölyesi) faaliyet gösteriyor. Şeker atölyesinin spesiyalitelerinden biri küçük yastıklar şeklinde içi çikolatayla doldurulmuş bonbon şekerleri olan Wiener Seidenzuckerl şekerleridir. Hemen yanda bulunan The Viennastore da kitsch içermeyen hediyelik eşyalar ve Viyana ve tüm dünyadan güzel tasarım klasikleri satıyor: Lobmeyr marka asil kadehler, Augarten narin porselenleri, Viyanalı kahve kavurucusu Naber’den kahve, çok çeşitli Viyana kitapları ve pek çok şey daha.
 
Herrengasse 9 adresinde restore edilen Mollard palasında dünyanın tek küre müzesi faaliyet gösteriyor. Müzede sergilenen 240 dünya ve gök küreleri, ay ve mars küreleri insanlığın haritacılık ve kozmoloji bilgilerinin tarih boyunca nasıl değiştiğini göz önüne seriyor. Herrengasse ayrıca iki otel de barındırıyor: Steigenberger Hotel Herrenhof ve Radisson Blu Style Hotel. Herrengasse ve Freyung meydanı arasında, 1856 yılında banka ve borsa binası olarak inşa edilen Palais Ferstel uzanıyor. Mimarı Heinrich Ferstel 14. Yüzyıl Venedik-Floransa mimarisinden ilham aldı ve palası harikulade güzellikte bir pasaj ile donattı. Bugün bu pasajı antikacılar ve kuyumcular, ince dekorasyon dükkanları ve restoranlar dolduruyor. Etkinlikler için sevilen bir mekân da olan Ferstel palasın en ünlü ismi muhtemelen Café Central. Efsanevi edebiyatçılar kafesi ondokuzuncu yüzyılın sonu ve yirminci yüzyılın başı döneminde Arthur Schnitzler, Peter Altenberg ve Adolf Loos gibi ünlülerin uğrak yeriydi. Bugün de burası güzel bir sütunlu salon, Viyana mutfağının enfes örnekleri ve kafenin kendi yapımı unlu gıdalarla göz dolduruyor.
 
Looshaus, Michaelerplatz 3, 1010 Wien, 
Hochhaus Herrengasse, Herrengasse 6-8, 1010 Wien
Unger und Klein im Hochhaus, Herrengasse 6-8, 1010 Wien, 
Die Zuckerlwerkstatt, Herrengasse 6-8, 1010 Wien, 
The Viennastore, Herrengasse 1, 5 + 6, 1010 Wien, 
Globenmuseum, Palais Mollard, Herrengasse 9, 1010 Wien, 
Steigenberger Hotel Herrenhof, Herrengasse 10, 1010 Wien,
Radisson Blu Style Hotel, Herrengasse 12,1010 Wien, 
Palais Ferstel, Strauchgasse 4/Freyung, 1010 Wien, 
Café Central, Herrengasse/Ecke Strauchgasse, 1010 Wien, 
Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21