• BIST 9274.16
  • Altın 2248.4
  • Dolar 32.144
  • Euro 34.8499
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

BİLKENT SENFONİ YILIN ORKESTRASI SEÇİLDİ

BİLKENT SENFONİ YILIN ORKESTRASI SEÇİLDİ
Andante klasik müzik dergisinin düzenlediği Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri'nde Bilkent Senfoni Orkestrası "Yılın Orkestrası" ödülünü aldı
TURİZMİN SESİ-Özgür Güvenç

Türkiye'de bugüne dek klasik müzik alanındaki en kapsamlı ödül organizasyonu olan Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri seçici kurul ve halk oylaması sonucu sahiplerini Rahmi Koç Müzesi'nde buldu .Bilkent Senfoni Orkestrası, özgün sanat eseri olarak oluşturduğu sezon programları; konserlerini dünyanın en iyi sanatçılarıyla gerçekleştirmesi; dünyanın en prestijli etiketleriyle yaptığı kayıtları; uluslararası festivallerde izleyiciyle buluşması ve bu konserlerde hem değerli sanat eserlerini seslendirmesi hem de klasik müziğin geniş kitlelere ulaşmasına önem vermesi nedenleriyle "Yılın Orkestrası" olmaya aday gösterildiği ödüllendirilmede, BSO, Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri'nde seçici kurul ve halk oylaması sonucu büyük farkla "Yılın Orkestrası" olarak seçildi.

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 1993'te Bilkent Üniversitesi'nin özgün bir sanat projesi olarak kuruldu. Orkestra, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin öğretim kadrosunda yer alan, Türkiye ve 12 ülkeden 90'ı aşkın sanatçı ile birlikte Enstitü bünyesinde “yüksek lisans” ve “sanatta yeterlik” (doktora) düzeyinde akademik çalışmalarını sürdüren Türk ve yabancı genç sanatçılarla 120'ye varan üyeden oluşuyor. Bilkent Senfoni Orkestrası, bu özellikleriyle, Türkiye'nin “ilk özel, akademik, uluslararası sanat topluluğu”dur diye açıklandı.

Kuruluşunda “Sinfonietta” tanımına uygun bir topluluk olarak çalışmaya başladığı belirtilen Orkestra, yapısında bir “Akademik Oda Orkestrası” ve bir “Yaylı Çalgılar Topluluğu”nu içererek “Orkestralar Topluluğu” kimliğini taşıyor. Sanat yaşamımıza her yıl 80'i aşkın etkinlikle katılan topluluk, her dört oluşumda, bugüne değin konserleri, televizyon, radyo kayıtları ile yayınladığı 30 üzerinde CD ile kısa zamanda seçkinleşti. 2003 yılı içinde Avrupa ve Japonya'ya CD dizininden ihraç eden BSO, Emil Tabakov yönetiminde, Jean-Philippe Collard ile Çaykovski ve Sancan piyano konçertolarının kayıtlarını EMI firması için yapmıştır. A. Adnan Saygun'un piyano, keman, viyola ve viyolonsel konçertoları CPO ve Peer Musik işbirliğiyle; Tabakov konçertoları ise Naxos etiketiyle 2007 yılında piyasaya çıkan albümleri arasında olduğu bilinmektedir.

Ödülü kazanan Bilkent Orkestrası ,“Bilkent Konserler Dizisi”, “Türk Bestecileri Haftası”, “Bilkent Anadolu Müzik Festivali” gibi özgün temalardaki konser ve kayıt dizileriyle, sanat yaşamına kalıcı ve geniş boyutlu etkinlikler getirmektedir. Yurtiçinde turne konserleri yoluyla nitelikli müzik beğenisini yaygınlaştırmak; yurt dışında, uluslararası etkinliklerde bulunmak, bu tür etkinlikleri düzenleyen kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, fakülte eğitimine akademik kadrolaşmada kaynak sağlamak, diğer ülkelerle sanatsal iletişimde köprü kurmak, Orkestra'nın temel ilkeleri arasında yeralmaktadır.

BSO bugüne kadar, “Siena Uluslararası Montepulciano Müzik Festivali” (1998), San Marino Cumhuriyeti “Uluslararası San Leo Müzik Festivali” (1998) gibi önemli festivallerin konuğu olmuştur. Orkestra, Vladimir Ashkenazy, Gürer Aykal, Serge Baudo, Jean-Claude Casadesus, Alexander Dimitriev, Jean Fournet, Howard Griffiths, Peter Gülke, Ernest Martinez Izquierdo, Yoel Levi, Gennady Rozhdestvensky, Nello Santi, Jose Serebrier, Lior Shambadal, Volodymir Sirenko ve Emil Tabakov (Müz. Dir. 2002-2008) gibi ünlü şefler, Valery Afanassiev, Pierre Amoyal, Alison Balsom, İdil Biret, Han-Na Chang, Robert Cohen, Jean Philippe-Collard, Costas Cotsiolis, Jose Cura, Nikolai Demidenko, Evelina Dobracheva, Albert Dohmen, Emre Elivar, Denyce Graves, Ilya Gringolts, Vsevolod Grivnov, Janine Jansen, Sumi Jo, Suna Kan, Olga Kern, Lang Lang, Elisabeth Leonskaja, Mischa Maisky, Xavier de Maistre, Shlomo Mintz, Christiane Oelze, Gülsin Onay, Emanuel Pahud, Güher-Süher Pekinel, Mihail Pletnev, Viktoria Postnikova, Vadim Repin, György Sandor, Fazıl Say, Hüseyin Sermet, Sayaka Shoji, Marco Socias, Akiko Suwanai, Dima Tkachenko, Janis Vakarelis gibi ünlü solistler; Roma Filarmoni Korosu, Bulgaristan Devlet Filarmoni ve Radyo Korosu gibi topluluklar eşliğinde konserler vererek önemli bir isim olmuştur.

Orkestra, Temmuz 2000'de Almanya'da, Aralık 2000'de Portekiz'de (Lizbon ve Algrave bölgesi), Nisan 2001'de Belçika'da (Brüksel) konserler gerçekleştirmiştir. 2002-2004 yıllarında Montreux Ses ve Müzik Festivali (İsviçre) tarafından davet edilen BSO, Festival kapsamında “Müzikli Eylül Konserleri Orkestrası”nı oluşturmuştur. Bilkent Senfoni Orkestrası Şubat 2004'te Japonya'da (Tokyo) Türkiye Yılı kapsamında konserler vermiştir.

Kurulduğu 1993 yılından beri gerçekleştirdiği etkinliklerde, çeşitli kurum, kuruluş ve özellikle sivil toplum örgütleriyle yaptığı geniş işbirliğiyle, sanatın toplumsal yaşamda işlevsel kılınmasını ilke edinen Orkestra, “Evrensel Kardeşlik ve Dünya Barışına Katkı”, “Yerelden Evrensele Kültürel Tanıtım” ödüllerinin sahibidir. Bilkent Senfoni Orkestrası, 2009 yılında “UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi” ilan edilmiştir.

2010-11 konser sezonunda Işın Metin'in Sanat Direktörlüğü ve şef Klaus Weise'nin Müzik Direktörlüğünde etkinliklerini sürdüren Bilkent Senfoni Orkestrası, dinleyicilerini Bilkent Konser Salonu (800), Bilkent Odeon (4000), Bilkent Erzurum Konser Salonu (300) ve Bilkent Erbil Konser Salonu'nda (750) ağırlamaktadır.Yapılan duyuruya göre; Bilkent Senfoni Orkestrası Temmuz 2011'de Schleswig Holstein Uluslararası Müzik Festivali kapsamında iki konser vermek üzere Almanya'ya davet edilmiştir.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21