• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

BEYAZ YILDIZ PROJESİ START ALDI

BEYAZ YILDIZ PROJESİ START ALDI
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından hazırlanan JohnsonDiversey, Electrolux ve Grundfos'un desteği ile daha temiz, sürdürülebilir bir çevreye katkı sağlamak için düzenlenen "Beyaz Yıldız" projesinin tanıtım Swis otel'de yapıldı

Halil Tuncer-Turizmin Sesi


TÜROFED'in "Beyaz Yıldız" projesi tanıtım toplantısında konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, otelcilere tasarruf yapmaları için önemli ipuçları verdi. Güler, otellerin kendi elektriklerini nasıl üretebileceklerini, yalıtım ile ne kadar tasarruf edebileceklerini anlattı.




Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından hazırlanan JohnsonDiversey, Electrolux ve Grundfos'un desteği ile daha temiz, sürdürülebilir bir çevreye katkı sağlamak için düzenlenen "Beyaz Yıldız" projesinin tanıtım toplantısına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güner, otelcilere önemli önerilerde bulundu.

Bakanlığının projelerini özetledikten sonra sözü turizm, enerji ve çevre konularına getiren Bakan Güler rüzgar ve güneş enerjisi konusunda yapılan çalışmaları da katılımcılara aktardı. Türkiye'nin, rüzgar enerjisinde 48 bin megavat enerji potansiyeline sahip olduğunu belirten Güler, "Ülkemizin kurulu potansiyeli 41 bin megavat. Biz bunun 31 bin 500'ünden yararlanıyoruz" dedi.

Otelcilerin güneş enerjisi ile kendi elektriklerini üretebileceklerini söyleyen Güler sözlerini şöyle sürdürdü:



"Bu yıl aldığımız önlemler sayesinde otellerde çok fazla elektrik kesintisi yaşanmadı. Mevcut üretimi desteklemek için rüzgar enerjisi üzerinde çalışmalarımız var. Şimdi güneş enerjisini kullanmak için de çalışmalar başlattık.

Güneş enerjisi potansiyelimiz de geçen yıl tükettiğimiz enerjinin iki katı. Yani bütün termik santrallerimizi, doğal gaz santrallerimizi de üstüne katarsak, ürettiğimiz ve dolayısıyla tükettiğimiz kadar güneş potansiyelimiz var. Antalya bu konuda daha çok avantajlı."

Güneş panelleri ile kendi elektriğinizi üretin

Güneş panelleri konusunda açıklamalarda bulunan Bakan Güler, konutların çatılara kiremitlerin üzerine bu panelleri takarak elektrik üretebileceklerini belirterek "İsteyen kuruluşlar, örneğin oteller, konut siteleri bu uygulamaya başlayabilir. 500 KW'a kadar ruhsat alma gereği yok.

500 KW'lık bir enerji üretimi 150 konutun tüm ihtiyacını karşılayabiliyor. İlk yatırım maliyetinden sonra, elektiriğin üretimi de bedava. Çalışmalarımız sürüyor. Güneş enerjisi ile Türkiye dünyaya sürpriz yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Yalıtım ile tasarruf edin

Otelcilere yalıtımın önemini anlatan Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Güler "Bir diğer nokta da yalıtım. Bakın herkesin bir fotoğraf makinesi, fotoğraf çeken cep telefonu vardır. Otelciler termal kamera da alsın. Bu cihaz bin Dolar'ın altında. Bununla tesisinizi gözden geçirin, nerelerde yalıtım eksikliğiniz var görün. Sürekli kontrol ederseniz, büyük enerji tasarrufu sağlarsınız" şeklinde konuştu.

Enerji yöneticisi istihdam edin

Bakan Güler son olarak otel işletmecilerine birer enerji yöneticisi ataması yapılması konusunda tavsiyede bulundu. Bakan Güler şöyle konuştu:

"Size bir de önerim var. Turizmciler, tesislerine birer enerji yöneticisi tayin etsin. Bunları Ankara'ya yollayın, biz eğitelim. Böylece tesislerinizde tasarrufu sağlayacak elemanlara sahip olursunuz"

Açılış töreninin son konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğurul Günay da, 70 milyon nüfusa sahip ülkemizin yaz aylarında yurtdışından gelen turistlerle 100 milyon nüfusa çıktığını, bunun da anlamının tüketimin artması olduğunu kaydetti. Günay, "Dünya turizminde il k 5'e girmeye çalışıyoruz. Ama ilk 5'e kaynaklarımızı hor kullanmadan girmeliyiz" dedi.

1993 yılında Bakanlığında 'Beyaz Yıldız'a benzer bir çalışma başlatıldığını o dönemin çevreci otellerine çam simgesi dağıtıldığını belirten Günay, ancak bu projenin devam edemediğini ifade etti. Günay, "Türkiye'de temel sorun fikri takibin olmamasıdır. Daima hoş başlangıçlar yapılır ama gerisi gelmez. TÜROFED'in bu yeni projesiyle sürdürülebilir turizm için yeni bir dönem başlamıştır" yorumunu yaptı.

Geçtiğimiz yıllarda Turizm Bakanlığı'nın çevreyi tahrip ettiğine dair bir önyargı oluştuğunu söyyelen Günay şunları kaydetti: "Ve malesef bunda haksız da değiller. Geçmiş dönemlerdeki uygulamalar dikkate alınırsa haksız değiller. Ama biz elimizden gelen duyarlılığı gösteriyoruz. Mavi bayrak gibi dünya çapındaki projelere ayak uydurmaya çalışıyoruz. Yeni tesislere ağaç dikme koşulu getiriyoruz."  

Nasıl işleyecek?

Kriterleri yerine getirdiğini beyan eden işletmeler, TÜROFED'in ve üye derneklerin internet sayfasında açıklanacak ve bunun yanı sıra, uluslar arası tur şirketleri, acenteler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurum ve kuruluşlarına proje ve katılımcıları ile ilgili bilgi aktarımında bulunulacak.

TÜROFED'in; Electrolux, JohnsonDiversey, ve Grundfos tarafından desteklenen Beyaz Yıldız Projesi kapsamında tesis yöneticileri ile çalışanları için Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Marmara'da yer alan 12 bölgede, projeyi anlatan bilgilendirme seminerleri ve çevre eğitimleri düzenlenecek. Ayrıca kitapçıklar, eğitici poster ve dokümanlar hazırlanarak dağıtılacak, çalışanların ve genel olarak toplumun bilinçlenmesine katkı sağlanacak.

TÜROFED bu projeyle; Çevre Bakanlığı'nda Eko-Etiketleme ile ilgili yapılmaya başlanan çalışmalara destek oluyor. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Çevreye Duyarlı Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırması ile ilgili çalışmasına da alt yapı oluşturması hedefleniyor

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21