• BIST 9274.16
  • Altın 2248.4
  • Dolar 32.144
  • Euro 34.8499
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

ATİNA DORA STRATOU TİYATROSU

ATİNA DORA STRATOU TİYATROSU
Atina Dora Stratou Ulusal Dans Tiyatrosu 28 Ekim 2010 tarihinde MKM-Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde saat 20.30'da özel bir performans sergileyecek

TURİZMİN SESİ-HANDE KURT


Yunanistan Ulusal Dans Tiyatrosu, UNESCO Uluslararasi Dans Konseyi (CID-UNESCO) Sarıyer Şubesi tarafindan bu performans icin özel olarak davet edilmiş bulunuyor. 50den fazla dansçı, müzisyen ve kostüm ekibinden oluşan grup, Türkiye'de ilk kez bu performans ile İstanbul`da izleyici karsisina çıkıyor olacak. Dans Grubu'na, Dora Stratou Tiyatrosu dostlarından, 50'ye yakın dans eğitmeni, gazeteciler, müzikologlar ve tarihçilerden olusan bir ekip eslik edecek. Programda, Yunan adaları ve diğer bölgelerden geleneksel danslar sahnelenecek. Istanbul için özel olarak hazırlanan bu programda, özellikle Konya, Kapadokya ve Trakya bölgelerinin hem Turk hem de Yunan kulturunde yer alan benzer danslar yer alıyor.

Dora Stratou Tiyatrosu felsefesine göre, izleyicinin sanatçılar ile ilişkisi hiçbir zaman sahne ile kısıtlı olmamalı. Hafta boyunca, tiyatronun tecrübeli hocaları tarafindan, projeye ev sahipliği yapan Sarıyer Belediyesi bünyesinde ücretsiz Yunan Dansı dersleri verilecek. Tiyatronun geleneksel nakış ve el işi koleksiyonları, ilgilenenler için motifler ve örnekleri ile beraber sergilenecek.

Dora Stratou Dans Tiyatrosu'nun en önemli ozelligi, tum dans, muzik ve kostumlerin tarihi bir miras olarak korunması ve asla degisiklik yapilmamasi. Performans ile sahnelenen tum dans, muzik ve kostumler arastirmacilar tarafindan koylerde ve adalarda bulundugu sekilde sunuluyorlar. Iste bu yuzden, Dora Stratou Dans Tiyatrosu bugun “Yunan Dansının Yasayan Muzesi” olarak biliniyor.

Atina'da bulunan Dora Stratou Tiyatrosu, Yunan dansları merkezli aktiviteleriyle, dünyada kendi türünde özgün bir kuruluştır. Bir tiyatro olarak diğer tüm tiyatrolardan ve bir dans topluluğu olarak diğer dans topluluklarından farklıdır.

''Dora Stratou – Yunan Dansları'' Derneği
Dernek 1953 yılında, 1983 yılına kadar başkanlığını sürdüren Dora Stratou tarafından kurulmuştur. Bayan Stratou önceki başbakanlardan birinin kızı ve bakanlardan birinin kızkardeşiydi; eğitimli bir klasik müzik şarkıcısıydı. Kendisi, ''Yunan dansının yaşayan bir müzesini'' yaratmak için devletin ve özel sektörün desteğini harekete geçirmiş ve bu daha sonra diğer aktivitelere de yayılmıştır. Dora Stratou, Yunan neslinin antik çağdan bu yana devamlılığının bir kanıtı olan dansın korunması gerekliliğine inanmıştı.

Yunan Dansları derneğinin üyeleri, kendi profesyonel, bilimsel ve diğer konulardaki kapasiteleri çerçevesinde tiyatroya önemli hizmetlerde bulunmuş kişilerden oluşmaktadır. Çoğunluğu akademisyen olan 100 civarında üyesi bulunmaktadır. Genel Kurul her üç yılda bir 7 üyeli Yönetim Konseyini seçmek ve her yıl da Konsey raporunu dinlemek üzere toplanır. Konsey Başkanı derneği yönetir, temsil eder ve aktiviteleriyle birarada tutar.

1987 yılından bu yana başkanlık görevini sürdürmekte olan Bay Alkis Raftis, daha önce Patras Üniversitesi'nde Doçent ve Paris Üniversitesi'nde misafir profesör olarak görev yapmıştır. Kendisi aynı zamanda, dansın tüm formlarını kapsayan bir organizasyon olan Uluslararası Dans Konseyi CID'nin de başkanıdır. Alkis Raftis Yunan Dansları konusunda önde gelen bir otorite olup, dans üzerine çeşitli dillerde yayımlanmış pek çok kitabı ve makalesi bulunmaktadır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21