• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

Aspendos'ta türkçe sevdalıları

Aspendos'ta türkçe sevdalıları
6. Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları'nın gala gecesi Antalya'da tarihi Aspendos Antik Tiyatrosu'nda gerçekleştirildi.
Finalleri İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi'nde yapılan 6. Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları'nın gala gecesi Antalya'daki tarihi Aspendos Antik Tiyatrosu'nda gerçekleştirildi. Antalya ve çevresinden binlerce kişi gösteriyi izlemek için antik tiyatroya akın etti.
Tiyatronun kalabalığı almaması üzerine dışarıda kalanlar gösteriyi kurulan barkovizyondan izledi. Geceye katılan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Bu organizasyonun fikri sahipliğini yapmak tüm mahlukatı yaratandan dolayı sevmeyi başarmış bir yürek ister." dedi.

Murat Yeni'nin sunuculuğunu yaptığı gecede Olimpiyatlarda dereceye giren Türkçe sevdalıların sesi bu sefer 1800 yıllık Aspendos Tiyatrosu'nun tarihi duvarlarında yankılandı. Gösterileriyle unutulmaz bir gece yaşatan barış elçileri, konuklardan büyük alkış aldı. Tiyatroyu tıklım tıklım dolduranlar zaman zaman göz yaşlarına hakim olamadı. Çevre illerinin vali ve belediye başkanlarının da yer aldığı etkinlik, Olimpiyat Halk Oyunları ekibinin Türkiye'nin değişik bölgelerine ait halk oyunları gösterisiyle başladı. Daha sonra sahneye çıkan Belaruslu Alla Nadoçeva'nın seslendirdiği Gesi Bağları türküsü, seyircilerden büyük alkış topladı. Bayrak şairi Arif Nihat Asya'nın Naat'ıyla şiir dalında birinci olan Arnavutluk'tan Adela Selimaj, dinleyicileri duygu seline boğdu. Moğol öğrenci Dolgurmaa Sainbayer'in Necip Fazıl'ın 'Sakarya' şiirini ve şarı dalı birincisi Azeri Hatice Alizade'nin eserleri okuyuşu uzun süre ayakta alkışlandı. Programda ayrıca Endonezyalı öğrencilerden oluşan Mehter Takımı tarihi Aspendos'un surlarında yankılanırken Vietnamlı öğrencilerin Ege yöresine ait zeybek oyunu geceye renk kattı.

Etkinliğe katılan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, organizasyon komitesine olimpiyatların kapanış törenini için Antalya'yı tercih ettikleri için teşekkür etti. Şahin, "Haritada belki, bir çoğumuzun yerini bulamayacağı, ismini bile telaffuz etmekte zorlandığımız, dünyanın öbür uçlarına kadar giderek orada insanlara Türkçe öğretmeye çalışmak, Türk kültürünü tanıtmaya çalışmak herhalde her türlü hak eden bir faaliyettir" dedi.

Böyle bir organizasyonu düşünmenin yürek istediğini vurgulayan Şahin, "Öyle bir yürek ki bu, koskoca dünyayı içine sığdırmış bir yürek, tüm insanları hatta tüm mahlukatı yaratandan dolayı sevmeyi başarmış bir yürek ister. İçinde buram buram Türkiye sevdası kokan, ay yıldızlı bayrak vatan aşkı yürek ister. Bu yüreğe ve yüreklere teşekkür ediyorum." diye konuştu. Şahin, gençlerden ülkelerine gittiklerinde 'Türkler nasıl insanlardır?' sorusuyla karşılaştıklarında şu cevabı vermelerini istedi: "Biz gelmedik kavga için bizi işimiz senin için dostun eli gönüllerdir gönüller yapmaya geldik, Türkler böyledir."

VALİ OLİMPİYATLARIN AÇILIŞ PROGRAMININ ANTALYA'DA YAPILMASINI İSTEDİ

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ise, olimpiyatların doğru bir proje olduğunu vurgulayarak Tertip Komitesi'nden olimpiyatların açılış töreninin Antalya'da yapılmasını istedi. Yüksel, şöyle konuştu: "Olimpiyatları organize edenlere bir düşüncemi ifade etmek istiyorum. Bu proje başarılı bir projedir. Yani doğru bir projedir. Ancak bir projenin doğru olabilmesi için birkaç öğeyi yan yana getirmeniz gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de doğruyu yakalamak için bir doğruyu daha arayacaksınız Türkçe olimpiyatlarının açılış törenini de doğru bir yerde yapacaksınız. Burası da Antalya'dır."

Olimpiyatları gerçekleştiren Uluslar arası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇE-DER) adına Uluslararası Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Türkçe Olimpiyatları'nın global bir köy haline gelen dünyada kendisini farklı bir şekilde gösterdiğini ifade etti. Türkçenin bir sevgi, tolerans ve hoşgörü dili olduğunu vurgulayan Tekalan, "Bu güzel gençler sayesinde barış adacıkları değil ama dünyanın hakikaten yaşanabilir bir barış ortamına bir adım olacaktır ki bu olimpiyatlar da bunlara bir merdiven kuruyor, kapı açıyor, değişik yönleriyle bir kılavuz oluyor." dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'nın bu olimpiyatlar için doğru bir adres olduğunu işaret ederek "Bir ülkeyi tarih sayfasından silmek istiyorsanız öncelikle o ülkenin dilini yok etmeniz gerekiyor. O ülkenin milli ve manevi değerlerinden uzaklaştırmanız gerekiyor. İşte bu olimpiyatlar Türkçemize sahip çıkmak adına ve Türkçemizin dünyanın dört bir köşesinde konuşulur olması adına fevkalade önem arz ediyor. Bu kahramanları ve onların mesai arkadaşlarını bir kez daha gönülden kutluyorum." ifadelerini kullandı.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21