• BIST 8828.7
  • Altın 2229.822
  • Dolar 32.2881
  • Euro 35.2045
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Alman tatilcilerin yaş ortalamasının yüksek, online işlemleri yapmada zorlanıyor

Alman tatilcilerin yaş ortalamasının yüksek, online işlemleri yapmada zorlanıyor
Almanların tatil satın alırken internette araştırma yaptıktan sonra acenteleri aramayı tercih ediyor

TURİZMİN SESİ


Turizmdeki yeni nesil pazarlama tekniklerinin Alman tatilcilerin satın alma tercihlerini değiştirmeyeceğini öngören COOP TRR, reise büroların Türkiye satışlarının yüksek ivmeyle devam edeceğini söylüyor. Avrupa’daki Türk kökenli seyahat acentecilerini tek çatı altında buluşturan Türk Acenteciler Birliği (COOP TRR), son günlerde çok tartışılan 'geleneksel seyahat acenteciliği teknolojiye yenik mi düşecek?" konusunun Almanya'daki yansımalarını yorumladı. Online satışların Almanya turizminin bel kemiği 'reise bürolar'ı (seyahat acenteleri) yakın gelecekte etkilemeyeceğini öngören COOP TRR, özellikle Türkiye turizminde sıcak satışların hep ön planda olacağını bildirdi. 

Avrupa'da online tatil satışlarının acente satışlarına oranının ülkeden ülkeye değiştiğini ifade eden COOP TRR CEO'su Fatih Şenel, klasik seyahat acentelerinin teknolojideki bu yeniliklerden etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Turizmde yeni nesil pazarlama tekniklerinin en çok Hollanda'daki acenteleri etkilediğini savunan Şenel, Hollanda'nın yanı sıra İskandinav ülkelerindeki acentelerin de talep daralması yaşadığını ifade etti. Şenel, "Holllanda'da ayakta kalan seyahat bürolarının arasındaki Türk kökenli olanların sayısı epey yüksek" dedi. 

Tercih yüz yüze iletişim
Almanya'da faaliyet gösteren reise büro sayısının beş yıl önce 16-17 bin, şu anda ise 13 bin civarında olduğunu kaydeden Şenel, Alman tatilcilerin yaş ortalamasının yüksekliğine dikkat çekti. Şenel, bu kesimin tatilini internetten almayı tercih etmediğini, online işlemleri yapmada zorlandıklarını, örneğin check-in işlemini bile yapmayı unuttuklarını anlattı. Almanların tatil satın alırken internette araştırma yaptıktan sonra acenteleri aramayı tercih ettiğini söyleyen Şenel, "Ucuz bilet ve otel fiyatlarını internetten takip ediyorlar ama satış elemanı ile yüz yüze iletişim kurarak satın almayı tercih ediyorlar" dedi.

COOP TRR olarak acenteci meslektaşlarına teknolojideki tüm yenilikleri takip etmeyi her zaman tavsiye ettiklerini kaydeden COOP TRR CEO'su Cumhur Sefer de, "Önümüzdeki yıllarda satış kanalları daha da gelişebilir, geride kalmamalıyız. Almanya'da kısa vadede online satışların sıcak satışları tehdit edeceğini sanmıyoruz ama gelecekte bu mutlaka olacak. İnternet portalları da sonuçta birer reise büro" diye konuştu.
Mağduriyetler internetten uzaklaştırıyor

Almanya'nın Essen kentindeki YES Reisen Genel Müdürü COOP TRR üyesi Halil Yalçın da, online satışlarda özellikle havayolları biletlerinde son iki yıldır yaşanan mağduryetlerin Almanları bu platformlardan uzaklaştırdığını savundu. Online biletlerin değiştirilemediğini veya iade edilemediğini hatırlatan Yalçın, "Bilinçli bir Alman tatil tüketicisi kesinlikle reise büroları tercih ediyor" dedi.

Internet satışlarının olmazsa olmazı kredi kartlarının Almanya'da kullanım oranının yüzde 20'ler düzeyinde olduğunu söyleyen Halil Yalçın, bu yüzden de online tatile rağbetin düşük olduğunu vurguladı. "Ofisimizi ziyaret eden misafirlerimize internette buldukları aynı fiyatları sunuyoruz" diye konuşan Yalçın, Türkiye turizminde geçen iki yılda yaşanan olumsuzlukların dağılmaya başladığını aldıkları rezervasyonlara yansıdığını da ifade etti. Yalçın, şöyle konuştu: "Almanya'dan Türkiye'ye satışları etkileyen en başta gelen neden, medyaya yansıyan Türkiye karşıtı propagandalar oldu. Bizler Türk kökenli turizmciler olarak elimizden geldiğince bu olumsuz havayı dağıtmaya başladık. Şu günlerde meyvelerini topluyoruz, ofisimize gelen her Alman misafire Türkiye'yi anlatıp, yönlendiriyoruz. Türk otellerindeki hizmet kalitesi ve fiyat dengesi her zaman tercih nedeni oluyor."

30 yaş üstü reise bürolardan vazgeçmiyor
Duisburg'da Türkiye spesiyalisti olarak çalışan Detrat Reisen’den ve COOP TRR üyesi Sertaç Özgür de 18-30 yaş grubu Almanların internetten alışveriş yapmaya eğiliminin  yüksek olduğunu kaydederek şunları ifade etti: "Alman gençler interneti etkin kullanıyor evet ama 30 yaş üstü tüketiciler tatil satın alırken kesinlikle reise büroları tercih ediyor. Hatta arada internet deneyimi yaşamış olan 30 yaş üstü kesim, yaşadığı olumsuzluklar sonrası tekrar ve kalıcı olarak reise bürolara dönüyor. Aslında internet reise bürolar için 'negatif' bir tehdit gibi görünse de zaman zaman lehimize çalışan 'pozitif' bir reklam aracı bile oluyor."

Türkiye satışları iyi gidiyor
Mülheim'deki Yavuz Reisen Genel Müdürü ve COOP TRR üyesi Merve Yavuz ise, sabit bir müşteri kitlesine hitap ettiklerini kaydederek, Almanların internette gördüğü düşük fiyatlardan etkilendiğini ancak soru ve istekleri için karşılarında muhatap aradıklarını belirtti. 2018 satışlarında Almanya'daki önemli bir tatil tüketicisi konumunda olan Rus kökenli Alman vatandaşlarından yüksek talep aldıklarını ifade eden Yavuz, "Almanya'da yaşayan Ruslar için de Türkiye, vazgeçilmez bir tatil destinayonu. 2018 satışlarında artış var" dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21