• BIST 8828.7
  • Altın 2229.822
  • Dolar 32.2881
  • Euro 35.2045
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

26 milyon nüfuslu Madagaskar dinamik, renkli ve yaşamı sürprizlerle dolu bir ülke

26 milyon nüfuslu Madagaskar dinamik, renkli ve yaşamı sürprizlerle dolu bir ülke
200’e yakın ülke gezen Cem Polatoğlu, Madagaskar’ın kendini çok etkilediğini açıkladı

TURİZMİN SESİ


Madagaskar, gezdiğim sayısı 200'e yaklaşan ülkelerden, beni en çok etkileyenlerden biri oldu. Burası, 586.000m2 yüzölçümü, 26 milyon nüfusu ile dinamik, renkli, dünyanın başka hiç bir köşesinde bulunmayan (endemik) canlı ve bitki türleri ile yaşamı sürprizlerle dolu bir ülke. Madagaskar'da bulunan canlı türlerinin birçoğunu dünyanın başka yerlerinde görmek mümkün değil. Örneğin, ülkeye özgü en şirin hayvanlarından biri,  maymun soyundan gelen "Lemur".

madagaskar,cem-polatoglu-003.jpg

Person Bukalemunu ise 360 derece gören enteresan bir hayvan. Altın renkli Madagaskar kurbağası, boyları 1,5, 2 metreyi bulan dev kaplumbağalar, Uçan Tilki diye adlandırılan dünyanın en büyük yarasaları ilk dikkatimizi çeken hayvanlar oldu. Bunların dışında, Sinekkapanlar, Sifaka maymunları, büyük Baobab ağaçları ve ülkede yaşayan 260'a yakın kuş türünün 115'inin endemik yani sadece bu ülkede bulunuyor olması bile bu ülkeyi cazip kılmaya yetiyor. 

madagaskar,cem-polatoglu.jpg

Nüfus, Malaylardan, Endonezya kökenlilerden, Afrikalılardan ve çok az sayıda Çinli, Arap, Hintli ve Pakistanlılardan oluşmuş. Son yıllarda Çinli sayısında da bir artış gözlendiği belirtiliyor. Ülkenin anadili Malgaş dili olsa da halk arasında, konuşulan ikinci dil Fransızca. Aylık ortalama gelirin 40-50 euro olduğu fakir ama kalpleri zengin, 40-50 yıl öncesini yaşayan mutlu insanların ülkesi Madagaskar. 12. yüzyıl itibarıyla adada, Arap ve Endonezyalıların gelmesiyle birlikte İslamiyet yayılmış.

madagaskar,cem-polatoglu-004.jpg

Ancak nüfusun çoğunluğu Hristiyan. Ada, 16-17. yüzyıllarda Portekizliler ve Fransızlar tarafından keşfedilince halk İslamiyet'ten uzaklaşmaya başlamış. Oranlarsak, bugün itibariyle Madagaskar’da yerel dinlere inananlar % 52, Hıristiyanlar % 42, Müslümanlar % 6 civarında.

madagaskar,cem-polatoglu-001.jpg

Madagaskar mutfağında yoğun Fransız ve Hint etkisi görülüyor. Yemekler, başta zencefil, bol köri, soğan, sarımsak özellikle vanilya karışımı soslar ve çok çeşitli zengin meyve çeşitleriyle sunuluyor. Deniz ürünleri en büyük besin kaynakları. Madagaskar'a özgü Laoka sosu ise hemen her yemeklerine koydukları birçok baharatın karışımı bir sos. Ülkenin milli içeceği Rom. Dünyanın en önemli vanilya ve kahve üreticilerinden biri Madagaskar ancak dünyada en kötü kahveyi de burada içiyorsunuz. Çünkü böyle bir kültürleri yok, çeşitlilik yok. Sömürge devletlerinin zoru ile sadece kahve üretiyorlar ama kahveyi tüketmesini bilmiyorlar.

madagaskar,cem-polatoglu-002.jpg

Alışveriş; El işi örtüleri ve ahşap heykeller, çeşit çeşit baharatlar, iyileştirici özelliklere sahip olduğuna inandıkları bitkiler, Raffia türü bir palmiyenin yapraklarından yapılan el işi örgü sepetler her yerden alınabilir. Mutlaka her zaman pazarlık etmek gerekiyor. Para birimleri Madagaskar Ariarisi. Resmi dilleri Fransızca, Malgaşça Ekonomiye gelince;  Ülkede ağırlıklı olarak tarımsal ürünlerden kahve, kakao, muz, vanilya, şeker kamışı, karanfil  yetiştirilmektedir. Endüstriel ürünlerden ise Sabun, deri işleme, çimento, cam, kağıt, madencilik ve otomobil montaj endüstrisi ön plana çıkıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21