• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

MAÇ İÇİN 100'DEN FAZLA UÇAK KALKTI

MAÇ İÇİN 100'DEN FAZLA UÇAK KALKTI
Baracura Tour Genel Müdürü ve TUYED üyesi Cem Polatoğlu, Avrupa'da maç turizmine her yıl 500 bin kişinin katıldığını söyledi.

TURİZMİN SESİ


Polatoğlu, Türkiye'de maç turizminin 1990'lı yıllarda Galatasaray'ın Avrupa Kupalarında kazandığı başarıyla ivme kazandığını belirterek, “Önce giden sayısı az olduğundan, turları tarifeli uçuşlarla yapıyorduk. Daha sonra uçak kiralamaya başladık”

15 yıl önce sahibi olduğu Tour şirketi ile, Galatasaray'ın UEFA Kupası'na en fazla kişiyi götürüp iyi para kazandığını belirten Polatoğlu, “Kopenhag'daki final maçı için Türkiye'den 100'den fazla uçak kaldırdık. Öyle çok talep vardi ki,uçaklarimiz ring seferi yaptı” diyor.

Bir uçağın aynı gün İstanbul'dan Kopenhag'a üç kere gidip geldiğini belirten Polatoğlu, 40 bin kişilik stadın 20 bini Türklerin doldurduğunu söylüyor. Polatoğlu, maç turizmi işinden en çok parayi o zamanlar kazandığını vurgulayarak “O maç için Türkiye'den giden bütün taraftarların organizasyonunu ben yapmıştım.

Talep yüksek olunca fiyatlar da arttı. Aylar öncesinden 30 bin dolara anlaştığım oteli final maçında 100-150 bin dolara sattım. Sadece o maça götürdüğüm taraftarlardan 300 bin dolar civarinda para kazandım” şeklinde konuşuyor.

Maç turizminin hacmi
Taraftar turizminin Avrupa'daki potansiyeli hakkında bilgiler veren Polatoğlu, bir sezonda 500 bine yakın kişinin Avrupa'da futbol turizmine katıldığını söylüyor. Taraftarların kişi başı bin Avro harcadığı dikkate alındığında futbol turizminin 500 milyon Avroluk bir hacme ulaştığına dikkat çeken Polatoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Türkiye'den maç için yurtdışına çıkacak kişi sayısı takımlarımızın başarısına bağlı olarak değişkenlik arzediyor.

 

Galatasaray veya Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale yükseldiği bir sezonda sayı 30 bine ulaşır. Burada da kişi başı harcamaları bin avro olarak kabul edersek, maç turizmindeki toplam harcamanın 30 milyon Avro'ya ulaştığını söyleyebiliriz.”

Erkekler Moskova'ya kadınlar Milano'ya
Türklerin en fazla hangi deplasmanları ilgi duyduğu sorusunu yanıtlayan Polatoğlu, en fazla ilginin eski Sovyet cumhuriyetleri ile Moskova'daki olduğunu anımsatıyor. “Erkekler hep Moskova'ya gidiyor” diyen Polatoğlu şöyle konuşuyor: “2002'de Lokomotiv Moskova-Galatasaray maçı için götürdüğümüz 5 bin Türkün içinde en fazla 20 kadın taraftar vardı. Onlar da Galatasaray yöneticilerinin eşleriydi.

Ama İtalya, özellikle Milan ve İnter'in şehri Milano deplasmanı olunca gidenlerin yüzde 30'u kadın oldu. 200 kişilik uçağın 70-80'ini kadınlar oluşturuyordu. Türk müşteriler programa uymuyor. Her gezi için bir program yaparız. Kaçta yemek yeneceği, kaçta şehir gezisi yapılacağı gibi ayrıntılar bellidir. Ama maç veya bayii toplantısı için gidenlerin neredeyse tamamı bu programa uymaz.

İltica edenler oldu
Romanya'ya götürdükleri 200 taraftarın yarısının iltica ettiğini belirten Polatoğlu, bu konuda yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Türkiye'den taraftar götürmeye başladığımızda iltica edenlerin sayısı fazlaydı. 1994-95 yıllarından itibaren maç için Avrupa'ya götürdüğümüz Türklerin önemli bir bsölümü iltica etti. Adam 'maça gideceğim' diyerek konsolosluktan vizesini alıyor, ondan sonra bize gelip tur paketi alıyor.

Esasında yıllardır bu işi yaptığımız iiçin kim gerçek tarafgtar kim ilticacı bunları ayırt edebiliyoruz. Fakat adamın cebinde vizesi varsa bizim de paramızı ödemişse 'hayır biz seni götürmüyoruz' diyemeyiz ki. Bir deplasmanda Romanya'ya Steaua Bükreş ile oynanan maça 4 otobüs dolusu yani 200 taraftar götürmüştük. 1.5 otobüs döndük.. Yani 100'den fazla Türk Romanya'da kaldı dönmedi.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21