• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

BARUT; KRİZİN İLACI TURİZMDİR

BARUT; KRİZİN İLACI TURİZMDİR
TÜROFED Başkanı Ahmet Barut Çözüm içeren paketin acilen açılmasını istiyoruz
BORA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ
Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) ve Turizm Yatırımcıları Derneği(TYD) işbirliğiyle, Ekin Fuarcılık tarafından bu yıl 13.sü düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) İstanbul TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını dünyaya açtı. TÜROFED Başkanı Ahmet Barut fuarın açılış töreninde yaptığı konuşmada; turizmcilerin de ihracatçıların sahip olduğu imtiyazlardan yararlanması gerektiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile 'konuk ülke' Suriye'nin Turizm Bakanı Dr. Saadallah Agha Al Kalaa'nın açılışını birlikte yaptıkları EMITT Fuarı açılış törenine, 50 ülkeden yaklaşık 120 üst düzey yetkili ile Türkiye'den 60 vali, 100'ü aşkın belediye başkanı, turizm profesyonelleri, medya temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

TÜROFED Başkanı Ahmet Barut törende yaptığı konuşmada, “EMITT, küresel kriz etkilerinin dünyayı sarmaladığı böylesi bir dönemde çok daha büyük önem kazanmıştır. Türk turizminin gerek uluslararası ölçekte tanıtımına katkı sağlayacak olması, gerekse iç turizmde sunulacak yeni seçenekler ve yeni ufuklarla talebi canlandıracak potansiyeli bir araya getirmesi nedeniyle EMITT'in, kritik 2009'un olumlu aşılmasında önemli payı olacağına inanıyorum” dedi.

Konaklama sektörü olarak küresel mali kriz ve bunun turizme olası etkilerini büyük bir dikkatle izlediklerini, ne gereksiz bir karamsarlık, ne de “krizden fırsat çıkar” gibi gereksiz bir iyimserlik içerisinde olmadıklarını belirten Ahmet Barut şunları söyledi: “Kendimize ve Türkiye'nin turizmdeki rekabet üstünlüklerine güveniyoruz. Türkiye, turizmde önemli birikime sahiptir. Bu özelliği iyi değerlendirildiğinde krizden en az etkilenecek sektör olma özelliğine de sahiptir. Ancak rekabet üstünlükleri, sürdürülebilir olduğu sürece bir anlam kazanır. Bizim gibi Akdeniz çanağında yer alan İspanya, Yunanistan, Mısır, Tunus gibi ülkeler turizm sektörlerine yönelik destek paketlerini açıkladılar ve uygulamaya geçirdiler. Artık biz de daha fazla gecikmeden hükümetimizden edindiğimiz pozitif yaklaşımlara paralel, sektörümüzün sorunlarına yönelik çözümleri içeren ve açılmış bir paketin acilen devreye sokulduğunu görmek istiyoruz.”

Turizm 100 bin TIR'lık ihracat gerçekleştirdi.
Tanıtıma ek bütçe konması kadar, turizmcilerin de ihracatçılara sağlanan kolaylıklardan yararlandırılmasını önemsediklerinin altını çizen Ahmet Barut, “Biz de ihracatçıyız: hem hizmet ihraç ediyoruz, hem de yerinde mal ihraç ediyoruz. 2007 rakamlarıyla 1.000.000 ton yiyecek, 600.000 ton içecek, 450.000 ton meyve sebze ihraç etmişiz. Bu miktar toplam 100.000 TIR yapar. 100.000 TIR'ı da dizdiğinizde 3.000 km. yapar. Bundan dolayı da ihracatçıların sahip olduğu imtiyazlardan yararlanmak hakkımızdır. Bize bu imkanları sağlayacak mevzuat değişiklikleri yapılırken bizler de ihracatçıların, birlikleri kanalıyla yarattıkları fonları yaratabiliriz. Bu sayede hep bağımsız olmasını arzu ettiğimiz bir tanıtım otoritesine de sektör olarak rahatlıkla kaynak aktarabiliriz” dedi.

Umut veren tek sektör: Turizm
Krizin, tüm dünya ekonomilerine olduğu gibi Türkiye'ye de yaratacağı olumsuzlukların başında işsizlik, üretimin azalması, döviz girişinin azalması geldiğini beliren Ahmet Barut, “Bu sıkıntıların hepsinin ilacı turizmdir. Turizm, krizin en ciddi etkilerinden olan istihdam sorununun çözümü açısından en az maliyetli, en uygun sektördür. Mal ve hizmet ilişkisi ile diğer sektörleri de harekete geçiren lokomotif sektördür. Reel döviz girdisi sağlamadaki rolüyle de öncüdür. EMITT bunun en güncel, en canlı örneğidir. EMITT'in, geçen yıla oranla yüzde 20 büyütülmesine karşın oluşan talepleri karşılamakta güçlükler çekilmesi göstermiştir ki, krize karşı önlem arayışında olan ülkeler ile birlikte her sektörden firmalar da çareyi, 'umut veren tek sektör' olarak turizmde görmektedir. Bu, kriz ortamında turizmin ekonomiyi canlandırmadaki rolü daha da arttı demektir” şeklinde konuştu.

Okul açılışlarının ertelenmesi nedeniyle hükümete müteşekkiriz
Suriye'nin EMITT'te ilk defa birinci misafir ülkesi olmasının önemini vurgulayan, böylesi bir kararı almakta gösterdikleri inisiyatif nedeniyle Suriye Turizm Bakanı Dr. Saadallah Aghaa Al Kala'ya teşekkür eden
Ahmet Barut konuşmasında, 2009 yılında Ramazan Bayramı öncesine gelen okul açılışlarının 24 Eylül'e ertelenmesinin iç turizme yönelik 15 günlük ek bir fırsat sağlayacağını söyleyerek, “Turizm sezonunu uzatan böylesi olumlu bir karar nedeniyle hükümetimize müteşekkiriz.” dedi.

Öte yandan EMITT'in açılış töreninde; Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) tarafından hazırlanan JohnsonDiversey, Electrolux ve Grundfos'un desteği ile hayata geçirilen ve turistik işletmelerde kullanılan su, elektrik, enerji, kimyasal ve katı atık miktarının kontrol altına alınması, çevreye ve doğal kaynaklara yönelik oluşabilecek zararın minimize edilmesi hedefleyen Beyaz Yıldız programına katılarak, sertifika almaya hak kazanan ilk işletmeler; Club Magic Life Sirena Imperial ve Swissotel The Bosphorus'a sertifikaları Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından verildi. “Beyaz Yıldız Projesi”nde misafirlerinin konforundan taviz vermeden, onların da bu çevresel duyarlılığa katılımcı olmalarının sağlanması amaçlanıyor. Gerekli kriterleri yerine getiren işletmeler “Beyaz Yıldız” almaya hak kazanıyorlar.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21