• BIST 10003.88
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İzmir 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 

DOĞA TERAPİSİYLE GELEN SAĞLIK

KONUK YAZAR

Doğa tüm şifa mucizelerini, insanoğluna sunmaya devam etmektedir. Tertemiz hava, yemyeşil bitkiörtüsü, doyumsuz manzaralı  yaylalar, nağmeli dere ve şelale şırıltıları, kuş cıvıltıları, yağmur ve dalga sesleri ruhunuzu okşayan en sağlıklı  tedavi yöntemidir.Karadenizin, uçsuz bucaksız yaylaları, nefes kesen vadileri  hırçın akan  dere ve  şelaleri, tarihi köyleri, organik yiyecek ve içecekleri yaşam kalitenizi, mutluluğunuzu, sağlık ve huzurunuzu sağlayacaktır.Mübarek Ramazan ayında da termal tedavi  uygulanmaktadır. İftar öncesinde doğa terapisinden, iftar sonrasında mineral değerleri yüksek şifalı kaplıcalardan yararlanmak karadeniz insanına  verilen en büyük lütuftur. Zihinsel ve fiziksel engellilerin “HORTİKÜLTÜREL TERAPİSİ” için en uygun dönem  ve ortam Ramazan ayıdır. Karadenizin   kaplıca ile  doğanın içiçe olduğu ortamlar Ramazan ayında daha sessis  ve daha ekonomik oluşu  engelli rahatsızlıklar için  mükemmel bir  termalsu ve doğa terapi ortamıdır.

Özellikle su terapisi için birkaç  termal  havuzu bulunan  tesisler daha fazla fayda sağlamaktalar. Bir havuzu  engelli hastalara tahsis edilirken diğer havuzlarda farklı rahatsızlıkları olan hastaların hizmetine  sunulunca  olumlu neticeler sağlanabilmektedir.   Hortikültürel terapi, çocuk ya da yetişkin fiziksel   engelliler ile herhangi bir nedenle tadavi gören her yaş gurubu bireyin iyi olma halini destekleyen bitki, su, toprak ve doğa gibi elemanlara dayalı bir tedavi edici, eğitici, ve geliştirici aktiviteler bütünüdür. Özellikle bazı kurumların dış mekanları ve bahçeleri bu amaçlarla tasarlamaktadır ve iyileştirme bahçeleri (healing gardens) olarak adlandırılmaktadır. 

Fakat ne ilginçtir Karadeniz bölgemiz doğal bahçeleri ile doludur. Hortikültürel tedavi uygulama alanları,  ülkemizde yaygın olarak kullanılmayan ancak gelişmiş ülkelerde bulunmaktadır. (Hollanda, Almanya, İsveç gibi)  Engelli bireylerin tedavilerinde yaygın olarak kullanılan termalsuyu, bitki ve toprak üçlemesine dayalı “doğa” bütünü tedavi yöntemi olarak “hortikültürel terapi”  merkezi olabilecek doğal konumu nedeniyle rize İkizdere cennet vadisindeki  kaplıca merkezidir. 30  dönüm üzerinde kurulu olan Ridos Thermal , dünyanın en çok  mineral içeren 5 termal suyundan biri ve Türkiye'nin 1. derece önemli ve öncelikli kaplıcasının 1 Lt.suyunda 4542 mineralizasyonlu olarak iyleştirme özelliklerine sahiptir. İkizdere ılıca köyündeki kaplıcalar aynı zamanda fiziksel ve ruhsal bir arınma imkanı sunuyor.  

Sorumluluklar, hedefler ve beklentiler  nedeniyle hep bir koşuşturma içinde olan bizler, bu hızlı tempoda, doğal olarak stresi, deprasyonu ve buna bağlı birtakım rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. Doğanın sakinleştirici ve iyileştirici özelliğinden yararlanan  atalarımız  çok eskiden beri  bu yöntemi kullanıyorlardı.

Yapılan araştırmalar insanın içinde yaşadığı fiziksel çevrenin sağlığında ve mutluluğunda ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Bilimadamları, doktorlar, mimarlar bir araya getirerek sağlıkta doğal çözümler yaratan terapi bahçeleri tasarlamaya yönlendirdi. Bu tür bahçelerin hangi temel özelliklerinin iyileştirici etki sağladığını derinlemesine araştırıyor ve uygulamanın tüm sağlık merkezlerinde standart bir hal alması için çalışıyorlar. Bir bahçe düşünün. Taze bir esinti, kıvrıla kıvrıla giden patika yollar, mis kokulu çiçekler ve yeşillikler arasından süzülen güneş ışığı, derelerden ve havuzlardan melodi gibi yükselen su sesi ve etrafımızı kuşatan cıvıl cıvıl kuş sesleri. Öyle bir bahçe ki kalbimizi ve ruhumuzu tamamen doğal bir ortamda besliyor, iyileştiriyor.

Bize hastalığımızı, ağrılarımızı, her türlü acımızı ve kaybımızı unutturuyor. Günümüzde bazı sağlık merkezleri vücudumuzu iyileştirirken aynı zamanda ruhumuza da iyi gelecek terapi bahçeleri oluşturmaya çalışıyor. Bu bahçelerin amacı hastaları hastanelerin ve tedavi merkezlerinin soğuk ve stresli ortamından bir nebze olsun uzaklaştırabilmek ve tedavi sürecini kısaltmak. Hatta bazı sağlık merkezleri işi biraz daha ileri götürerek baştan aşağıya yenilikçi bir mimari tarzda tasarlıyor terapi bahçelerini. Birçok bilimsel çalışma terapi bahçelerinin tedaviye yardımcı olduğunu, Fakat  doğamızın doğal güzellikleri  tedaviyi hızlandırdığını kanıtlıyor.

Doğa, gençlere kuvvet, yaşlılara hikmet verir. (Aristoteles)

Cemal AKIN
Gazeteci Yazar

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21