• BIST 9652
  • Altın 2960.569
  • Dolar 34.6806
  • Euro 36.7281
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Turizm ve Geri Dönüşüm 

ÇİĞDEM DİNÇ

Değerli okuyucularım;

2019 yılının tüm turizm camiamıza sağlık, mutluluk, huzur, bolluk ve bereket getirmesini dilerim. Bu ay ki konum, geri dönüşüm üzerine, keyif ile okumanız dileği ile… 

 

Turizmde ve sonrasında diğer sektörlerde de uygulanabilecek geri dönüşüm için naçizane fikir ve önerim var. Dünyada da lider ülke olabilmek adına; Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bakanlığının bünyesinde bulunan Turizm Tanıtma Müdürlüğünün öncülüğünde tanıtım amaçlı olarak kullanılan tüm basılı materyallerin 2019 yılı itibarı ile geri dönüşmüş kalitedeki kağıtlar kullanılarak basılmasıdır ki bu durum tüm camiada zorunlu hale getirilerek, milli servetimiz olan orman ve ağaçların dolayısı ile doğanın korunmasına en büyük katkıyı sağlayabilecektir. Bu sayede de; biz diğer ülkeleri örnek almak yerine onlar bizi örnek alabilirler diye de düşünmüyor da değilim. Ayrıca turizm bacasız fabrika ise illa ki atıkları da oluyor ve biz turizmciler bu atıkları ne kadar geri dönüştürebiliyoruz? Özellikle kitle turizminin yapıldığı alanlarda geri dönüşüm tesislerinin kurulabilmesi için yerel belediyeler ile ortak proje üretebilmek de o yörenin ekonomisine ve geri dönüşüm maddelerin verimli kullanılmasına artı değer katacaktır. 

01 Ocak 2019 itibarı ile marketlerde alışveriş sonrası kullanılan plastik poşetlerin ücretlendirilmesi konusunda birkaç fikir ve öneri paylaşmak istedim. Alınan paranın 25 kuruşun; 10 kuruşu markete, 15 kuruşu da Çevre Bakanlığına gideceği açıklandı. Torbalar büyüdükçe fiyat ve bu oranlarda değişkenlik göstermektedir.  Bu şekilde plastik tüketiminin ne kadar önüne geçilebilecektir? Çevre Bakanlığı bu ek katkı payı kaynağını nasıl çevre korumaya yönlendirebilecektir?  diye de düşünmeden edemedim.  Diğer plastik ambalajlar ne olacak? Bildiğim kadarı ile marka marketlerde kullanılan tüm poşetler geri dönüşümlü olarak imal edilmektedir. Ve bu poşetlerin para ile satılması durumunda halk geri dönüşümsüz olarak üretilen bakkal ve kasaplardaki poşetlere yönelebileceklerdir. Bu durumun geri dönüşüme katkı sağlaması mümkün değildir.

Bu duruma daha sürdürülebilir bir çözüm bulunabilir mi? Mesela alışveriş sonrası geri dönüşümlü materyalden imal olmuş; ilk iki poşet ücretsiz sonrakiler ücretli, verilebilir veya geri dönüşümlü materyallerden yapılan bir seferlik kullanımlık poşetler de verilebilir. Bu sayede de güzel ülkemizde aldığı ürünleri evine götürmek için bin bir şekle giren insanlardan oluşan komik manzaralar ile karşılaşılmaz. Biz poşete para vereceğiz bu arada market logolu poşeti ile reklam yapmaya devam edecek bir de biz bu marketin poşetine para verip onun reklamına yardımcı olacağız, bu da mantıklı değil. İlla geri dönüşüme katkı isteniyorsa halk para harcatarak ile bilinçlendirilemez. Kamu spotu ile basılı veya sosyal medyanın hakim olduğu mecralarda yapılacak kısa ve öz mesajlı slogan destekli yayınlar ile okulda öğrencilerin bilinçlendirilmesi ile bu bilinç verilebilir. Torbaların üzerine logo yerine çevre koruma ile ilgili mesajlar verilmelidir. Geri dönüşen maddeler ile ekonomiye poşete verilen paradan daha çok gelir elde edilmektedir. Bu konuyu bir kez daha düşünmekte fayda vardır. 

Doğada yetişen hiçbir doğal ürün arkasında çöp bırakmaz, hepsini doğa kendi içinde yok edebilir, doğa kendinden olan her şeyi absorbe eder. Ne meyvenin kabuğu ne çekirdeği doğada hiç birşey çöp olarak kalmaz. Bu önemli bir doğa kanunudur. O zaman bu geri dönüşüm önlemlerini daha kalıcı ve akılcı çözümler ile çözmemiz en doğru yoldur. Kısaca doğa korunacak ise plastik üretimi ham maddesi yerine doğal hammadde kullanılarak sıfır çöp politikası izlenmesi en kısa sürede aksiyon alınması gereken bir konudur. 

Bu konu gündeme gelip aksiyon alınıma kadarda; Gündelik hayatta kullanılan pek çok maddenin geri dönüşüme katılarak tekrar kullanılması doğal kaynaklarımızın gelecek nesillere kalması ve dünyamızın ekolojik dengesinin korunması bakımından önemlidir.  Dönüşüm yapabileceğimiz pek çok alan bulunmaktadır. Bunların içinde en bilineni ve kullanılanı plastik alanındaki dönüşümdür. Plastikler bünyelerinde ham petrol, kömür ve gaz gibi maddeler bulundurur. Doğaya atıldıklarında görüntü kirliliğine neden olurlar çevredeki canlılara ve toprağa da zarar verirler. Bunun yanında plastik atıkların, normal şartlarda doğaya karışması çok uzun seneler aldığı için plastik atıkların geri dönüşümü ve önemi oldukça büyüktür. 

Hayatın akışı içerisinde kullandığımız pek çok ürün aslında içerisinde plastik barındırıyor. Su içilen pet şişeler, market ve mağazalarda sıklıkla kullanılan naylon poşetler, su damacanaları ve plastik bardaklar bunlardan sadece bir kaçıdır. Ayrıca plastik maddeler yiyecek ve içecek endüstrisinde, inşaat ve ziraat örtülerinde, çöp ya da gübre torbalarının üretiminde kullanılmaktadır. 

Plastik atıkların değerlendirilmesi konusunda biz tüketicilere ve bu konuyla ilgilenen kuruluşlara görev düşmektedir. Dönüşüm işleminin çeşitli basamakları ve çeşitleri vardır. Öncelikle bu maddelerin satın alımında, etiketlerin üzerinde geri dönüşüm işaretinin bulunmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Plastik barındıran ürünlerin kullanıcıları, bu maddeleri geri dönüşüme uygun olan çöp konteynırlarına atarak dönüşüm sürecini başlatırlar. Ayrıca plastikler normal çöpler içerisinden de ayrılarak geri dönüşüm işlemine katılabilirler. Geri dönüştürülen ürün, yeni bir malzeme olarak kullanıma sunulur. Doğal kaynakların korunmasını ve enerji tasarrufunu sağlar. Atık miktarını azaltarak çöp depolama işlemlerini kolaylaştırır. Hava ve çevrenin kirlenmesini önler. Yararlı atıkların boşa gitmesini önler. Ekonomiye katkı sağlar. Günümüzde artan plastik kullanımına ve doğal kaynakların tüketilerek azaltılmasına karşılık olarak biz tüketicilerin de dönüşüme destek olarak dünyamızın geleceğine katkıda bulunmamız gerektiğini unutmayalım. Sevgi ile kalın… 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21