• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

Tarihten İzler ve Kastamonu

BORA ÖZGEN
Hayatınızda farklı bir turizm anlayışına yer verin. Turizm de  tercihiniz eko turizm ve kültür turizmi olsun. Gönlünüzde Kastamonu’ya yer açın doğa ile geçecek güzel günlerin tadına varın. Sizlere Kastamonu'da önderlik edecek gezdirecek o kadar çok gönüllü var ki... Yeter ki siz isteyin…Kent içini yürüyerek gezebileceğiniz gibi, biraz uzaklaşmak için araç kiralayabiliyorsunuz. Kent merkezinde toplu taşıma olanakları bulunuyor. İlçeler ve köylere ulaşım, otobüsler, minibüs ve dolmuşlar ile sağlanıyor.
 
Çiçeği burnunda 2 ay önce atanan Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın turizm için gönüllü çalışıyor. Kastamonu turizmi için seferberlik ilan etti. “Bana projeyle gelin, yapılması gereken ne varsa bürokrasiye takılmadan imkanlarımız doğrultusunda destek verelim” diyor. 
 
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ da belediye bütçesinin %50’sini, kültür ve turizme ayırdıklarını açıkladı. 
 
Kastamonu İl Turizm Müdürü Ziver Kaplan’da bu güne kadar Kastamonu ‘da turizmin gelişimi için çalıştığını, şimdi de var güçleriyle tanıtımlara destek vereceğini söyledi. 
 
Pompeiopolis Antik Kenti Kastamonu tanıtımı için bir nimettir. İlk etapta TÜRSAB, Kastamonu Valiliği ve ilgili kurumlar tarafından 100 bin TL kaynak aktararak çalışmalara hız verildi. Ancak kazı çalışmaları Haziran sonu ve Ağustos sonu arası yapılıyor. Pompeiopolis Antik Kenti çok geniş bir alan bu çalışmayla çok uzun bir zaman sonra gün yüzüne çıkacaktır. Bu zahmetli çalışmalarla Antik kentte sürdürülen çalışmalarda önemli bulgulara rastlanınca heyecanları artıyor. Kazılarda ilk kez, 'tiyatro' veya 'odeion' diye tanımlanan bir yapı içerisinde, yazılı bir kanıta ulaşıldı. "Bu, bir arşitrav (antik mimarlıkta sütunların taşıdığı, bir sütun ekseninden diğer sütun eksenine uzanan yatay taş) bloğu. Blok hiç kırık bir yeri olmadan günümüze kadar kalmış. Çok iyi korunmuş, kırık olmamasının yanında üzerindeki renk kalıntıları da kalmış". Bulunan bloğun önemli bir özelliğinin üzerindeki antik Yunanca yazı "Burada 'Demouromainepimeletes' kelimesini çok iyi bir şekilde okuyabiliyoruz. Bu imparatorun unvanı, 'Roma halkının koruyucusu' demek. Kastamonu inanılmaz derecede yer altı zenginliklerine sahip. Kastamonu İl Turizm Müdürü Ziver Kaplan bizim sıkıntımız 7000 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan müze şehir Kastamonu’da biz yeni bir yerleşke buluyoruz, tescilliyoruz oraya kaçak kazıcılar geliyor, bunun önüne geçmek gerekir dedi.
 
NASRULLAH CAMİİ RESTORASYON EDİLİYOR
Osmanlı Dönemi’ nin sembol eserlerinden 1506 yılında yapılan Kastamonu Nasrullah Camii’nin, sponsor Gür Yapı tarafından gerçekleştirilecek restorasyonunun, protokol imza töreni Valilik binasında gerçekleşti. Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Gür Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy ve TÜRSAB heyetinin hazır bulunduğu törende, önümüzdeki yıl tamamlanması hedeflenen restorasyona, ortalama 4 milyon TL yatırım yapılacağı belirtildi. Cami restorasyonunu gerçekleşirken ibadete açık olacak. Kastamonu fuarlarda daha fazla tanıtılarak, Güvenli Kent, Kültürü, Doğası ve Lezzetleriyle ön plana çıkacak dedi.
 
DOĞA’DA  HAYAT BİR BAŞKA 
Türkiye’de Pan Parks ünvanına sahip olan Küre Dağları Milli parkında  mutlaka sizinde keşfedeceğiniz  güzellikler vardır. Türkiye’nin en güzel son bahar manzaralarını yeşilin ve mavinin her tonunu Kastamonu’da göreceksiniz. Batı Karadeniz bölgesinin Ilgaz Dağı’nın eteklerindeki Karaçomak Deresi’ nin vadisinde kurulmuş olan Kastamonu 7 bin yıllık tarihi ile ve bu tarihin  kesintisiz örneklerini sergileyen mirasıyla kültür turizminde çok özel bir yere sahip. Frig, Pontus, Roma, Bizans, Çobanoğlu, Candaroğlu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin seçkin eserleriyle süslü kent merkezi canlı bir müze görünümündedir.
 
KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ
Kemalettin Bey tarafından İttihat ve Terakki Cemiyeti Binası olarak yapılan tarihi bina Türk Ocağı, Parti Binası, İkinci İstiklal Mahkemeleri Binası olarak kullanılmıştır. 1925 yılında Atatürk'ün Kastamonu'yu ziyaretinde "Şapka ve Kıyafet İnkılabı" ile ilgili tarihi nutkunu bu binada yapmıştır. Müze' de Kastamonu ve çevresinde, buluntu, kazı ve satın alma yoluyla kazandırılan tarih öncesi devirlerden itibaren, Roma, Bizans, Candaroğulları Beyliği ve Osmanlı Dönemine ait arkeolojik eserler koleksiyonu sergilenmektedir.Sivil mimarlık örneği olan Livapaşa Konağı, 1870 yıllarında Mir Liva Sadık Paşa tarafından özel olarak yaptırılmıştır. Konak 1979 yılında Kültür Bakanlığı'nca kamulaştırılmıştır. Onarım ve restorasyon çalışmalarına 1985 yılında başlanmış, 1997 yılında Livapaşa Konağı Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Müze ev olarak, gelin yatak odası, oturma odası, baş oda, günlük oda (erkek), misafir odası, günlük oda (kadın) olarak düzenlenmiştir. Salonlarında ayrıca etnografik eserler sergilenmiştir.
 
KENT TARİHİ MÜZESİ
Valilik Konağı altında bulunan Kent Tarihi Müzesi,   29 Ekim 2002 tarihinde hizmete açılmış. İlin tarihi ve kültürel mirasına yönelik fotoğrafların bulunduğu müzede, kent tarihi araştırmalarına kaynaklık eden kütüphane bulunmaktadır. Öğrencilerin, Akademisyenlerin araştırma yapabileceği dokümanlar mevcuttur. Müzenin en önemli eserleri arasında, Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişi sırasında kullanılan halı (1907), dönemin Sana-i Nefise (Sanat Mektebi) okulunda yapılan piyano (1904-1907) gibi önemli eserler bulunuyor.
 
MİMAR VEDAT TEK ANI SANAT RESTORASYON MERKEZİ
Kastamonu Valiliği - Çevre Koruma Vakfı İktisadi İşletmesi’ nin teknik büro ve iş atölyesi olarak faaliyette bulunmaktadır. Geniş alanda Nafia Vekâleti (Bayındırlık Bakanlığı) nin 1936 yılında yapılan taş hangar yapıları, toplantı salonu ve kafeye dönüştürülmüştür. İlçelerde kullanım harici kalan su değirmeni, fırın, ambar, serender, bezirhane gibi yapılar yeniden kurular fonksiyonları verilmiş ve çalışır duruma getirilmiştir. Mimar Vedat TEK anısına teşkil edilen müze bölümünde şahsiyeti tanıtılmaktadır. Ayrıca Kastamonu Valiliğince yayınlanan yayınlar ile restorasyonu tamamlanan konakların maketleri sergilenmektedir. Halkın dinlenebileceği parkın yanında tenis kortları, sosyal tesis yer almaktadır.
 
EL SANATLARI TEŞHİR MERKEZİ
Kastamonu Osmanlı Dönemi’ nde kültür ve sanat merkezi olmasından dolayı da el sanatları üst seviyede gelişmiştir. 50 – 60 yıl öncesi kullanılan dokuma ürünleri ve ahşap el sanatı ürünleri günümüzde yaygınlaştırmak ve canlandırmak amacı ile kurulmuştur. El Dokumaları Merkezi: Kastamonu Valiliği tarafından el dokumalarını geliştirme projesi olarak faaliyetine başlanan çalışmada tamamen el tezgahlarında insan emeğiyle yapılan ürünler düz kumaş olduğu gibi süslemeler işlenerek kullanılabilir parçalar olarak da dokunmaktadır. Turizm amaçlı iç ve dış pazarda rağbet gören dokumalar, gerek tanıtım yönünden, gerek ekonomik yönden kazançlar sağlamaktadır.
 
AHŞAP EL SANATLARI TEŞHİR MERKEZİ 
Bölgenin ormanlık olmasından dolayı ahşabın kalitelisi ve uygun fiyattan temini dolayısıyla ahşap el sanatları da gelişmiştir. Kastamonu Valiliğince 2000 yılında yöresel konak mimari tarzında inşası yaptırılan merkezde el sanatı ürünlerini yapımı – tanıtımı ve satışı yapılarak yeni gelir girdileri temin edilmektedir. Ayrıca her ilçenin bölgesinin özelliklerini taşıyan ahşap, dokuma, madeni el sanatı ürünleri üretilmektedir.
 
75. CUMHURİYET EVİ
Cumhuriyetin 75. Yılı Kutlama faaliyeti kapsamında Kastamonu Valiliği 75. Yıl Kutlama Komitesince özel mülkiyetten satın alınmış ve aynı komite tarafından bakım ve onarımı yaptırılarak 29 Ekim 1998 günü hizmete açılmıştır. İlin tanıtım hizmetlerinde kullanılmak üzere Turizm Bakanlığına tahsisi yapılmıştır. Bina içi mahalli malzemeler ile döşenmiş, bağışı yapılan etnografik malzemeler teşhire konulmuştur. İl hakkındaki genel ve turizm kaynaklı yayınlar ile iller turizm yayınlarını ihtiva eden ihtisas kitaplığı teşkil edilmiştir. Ayrıca Atatürk’ ün Kastamonu Gezisi, Şapka ve Kıyafet İnkılabı' na ait fotoğraflar ile objeler sergilenmektedir.
 
MİNÜRE MEDRESESİ EL SANATLARI ÇARŞISI
Nasrullah Camii' nin kıble tarafında 1746 yılında Reis-ül Kuttab Hacı Mustafa Efendi tarafından yaptırılan yapı, kesme ve moloz taşlardan inşa edilmiştir. Uzun yıllar Vakıflar öğrenci Yurdu olarak kullanılan bina, 1999 yılında boşaltılması sonucu İl Özel İdare Müdürlüğü'ne tahsis edilmiştir. 25 oda ve odalar önündeki revaklar restore edilerek, Kastamonu Valiliği'nce turizm amaçlı el sanatları çarşısına dönüştürülmüştür. Her odada, mahalli el sanatı ustaları ürünlerini yapmakta ve satışa sunmaktadır.Anadolu'daki en eski şehirlerden biri olan Kastamonu'da, antik çağ ve Türk-İslâm dönemine ait birçok tarihi eser vardır. Kastamonu Kalesi, Atabey Camii, Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi, Yanık Sultan Türbesi, Nasrullah Camii, saat kulesi ve buna benzer birçok tarihi eser mevcuttur. Kastamonu kent merkezinde ayrıca Türkiye'de açılan ilk "Kent Tarihi Müzesi" bulunmaktadır. Gün içi müze kent Kastamonu’yu gezdikten sonra Kastamonu tarihi konaklarında konaklayın. 150 yıllık geçmişi bulunan Uğurlu Konakları’nda ve Tarihi Kurşunlu Han’da konaklayın. 
 
DOĞA HARİKASI ŞEHİR
Kastamonu’ nun  Kapısu, Ginolu ve Gideros bu güzel koyların başında geliyor. Cide İlçesi’ nin Gideros Koyu, Karadeniz’in az sayıdaki doğal limanından biri. Hava aniden değişip dalgalar kabardığında balıkçılar buraya sığınıyor. Önünde masmavi denizin uzandığı Gideros’u arkadan ise gür orman örtüsü kuşatıyor.
 
AZDAVAY KONAKLARI VE YÖRESEL KIYAFETLERİ
Kastamonu’ nun Azdavay ilçesi, sahip olduğu eşsiz doğal güzelliklerle ünlü. Ormanlık alanları sonbaharda kırmızı, sarı, turuncu ve yeşilin tüm tonlarını sunuyor. Orman içindeki köylerin ahşap evleri de hâlâ ayakta. Azdavay halkının geniş toprakları sayesinde maddi açıdan en zengin köylerdendir. Bu yüzden de Konakları diğer köylere nazaran büyüktür.  Kastamonu’nun Daday ve Azdavay ilçelerini yüksek bir bariyer gibi birbirinden ayıran Ballıdağ, gür su kaynakları, ormanları ve bin bir çeşit bitki türü ile yöreye hayat veriyor. Çevresindeki asırlık değirmenler nedeni ile “Başdeğirmen” olarak da anılan Azdavay Şelalesi görülebilir. Azdavay Şelalesi yakınlarındaki Medil Mağarası ve Çatak Kanyonu ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor
 
İSTİKLAL YOLU
Özgürlüğe Doğru İstiklal mücadelesini sizde ruhunuzda yaşayın. Kastamonu denildiğinde akla milli mücadele akla gelir. 95 km’lik İstiklal Yolunda sizin de iziniz olsun. İstiklal Yolu, Milli Mücadele’nin kilometre taşlarından biri. Bu toprak yolda, İstanbul ve Rusya’dan gemilerle İnebolu Limanı’na getirilen silah ve cephane üç yıl boyunca Ankara’ya taşındı. Mustafa Kemal’in “Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da, kulağım İnebolu’da” sözleri, kağnı katarlarının geçtiği İstiklal Yolu’nun önemini vurguluyor. İnebolu-Kastamonu-Çankırı-Ankara hattı boyunca uzanan İstiklal Yolu’nun günümüzde hâlâ belirgin şekilde kalan en iyi bölümünü İnebolu-Kastamonu arasındaki kağnı yolu oluşturuyor. Kurtuluş Savaşı destanının yazıldığı rota, Kastamonu ormanlarının yemyeşil dokusuyla bezenmiş. İstiklal Yolu’nun son durağı, Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden biri olan Kastamonu il merkezi. Saat kulesi, tarihi köprüsü, kalesi ve konaklarıyla ünlü Kastamonu, son dönemde sokak sağlıklaştırma projeleriyle bir turizm merkezi olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor.
 
KASTAMONU LEZZETLERİ
Kastamonu’ ya geldiğinizde Çekme Helvasından, Ecevit çorbasına, etli ekmeğinden, yaprak sarmasına, tiridinden, düğün böreğine, cırık tatlısından ekşili pilavına varana kadar 812 çeşit yemek türü tespit edilmiş, bu yemek türlerinden 500 çeşidinin Anadolu’da bilinmediği ortaya çıkmıştır. Sizde  Kastamonu’ da bu lezzetlerin tadını çıkarın.
 
EKOTURİZM VE KASTAMONU
Doğa yürüyüşü (trekking), Kanyon turizmi (kanyoning), Dağcılık  (Alpinizm), Fotoğraf çekimi (Tematik turizm, foto safari), Yayla turizmi, Mağara turizmi, Keşif Gezileri, tarihi  ve kültürel geziler, Araştırma gezileri, yöre mutfağı (Gastronomi), Hiking, Yamaç paraşütü, Kaya tırmanışı ,Botanik turizm, Kırsal turizm etkinlileri gibi  bir çok olanağa sahip Kastamonu neden sizin tercihiniz olmasın ?
 
KASTAMONU’NUN HER İLÇESİ FARKLI GÜZEL
Dünyanın en doğal ve lezzetli meyveleri Kanyonların etrafında yetişen meyvelerdir. Ülkemizin en önemli kanyonlarından Ersizlerdere Kanyonu, Hormo Kanyonu, Valla Kanyonunda meyveleri yol boyunca yürüyerek tadabilirsiniz. Şelalerin altında dev ağaçların gölgesinde dinlenme zevkine varın. Horma kanyonunda yeni yapılan köprüden geçin. Her ilçesinde farklı güzelliklere sahip Kastamonu ilçelerinden Abana’da mutlaka denizin keyfini çıkarın. Ağlı’ nın Kalesini gezin. Araç’ ın yaylarını görmeden geçmeyin. Hatıra fotoğraflarınızda Azdavay’da Anadolu kadının en renkli kıyafetlerine de yer verin. Avrupa Konseyinin onur bayrağına sahip Bozkurt’ ta mutlaka mola verin. Gideros Koyunda Sarı yazmanın, Rıfat Ilgaz’ın, Hababam Sınıfının Hikayelerini Cidelilerden dinleyin. Cide’de Emine Gözüaçık’ tan Sarı yazma almadan dönmeyin. Çatalzeytin’ de Ginolu Koyundan mutlaka Karadeniz’i seyredin. Daday’ ın Kelebek Çayırı’ nda mutlaka ata binin. Etli ekmek yiyin. Fatih Sultan Mehmet’ in annesinin doğduğu kasaba olan Devrakani’ yi ziyaret etmeyi unutmayın.
 
Doğanyurt’ tan geçerken yeşil ile mavinin uyumunu gözlerinizi kamaştıracak doğal güzellikleri doya doya  izlemeyi  unutmayın. Gök ırmak vadisine kurulmuş verimli toprakların ilçesi Hanönü’ ye ismini veren handa tarihe yolculuk edin. İhsangazi’ de mutlaka siyez bulgurundan yapılmış ekşili pilavı tadın. Aşı boyalı İnebolu evlerinin önünden geçip saray mutfağının tüm ürünlerini bulabileceğiniz İnebolu pazarından, alışveriş yapın. Mutlaka ekşi mayalı İnebolu ekmeği alın. Küre Dağları’na ismini vermiş, bakırıyla özdeşleşmiş Kastamonu’ nun en tarihi ilçesi olan Küre’de Ecevit Çorbası içiniz. Ersizlerdere Kanyonunda emin adımlarla yürüyünüz.
 
Fatih’in İstanbul’u fethettiği orta çağın kapanıp yeni çağın açılmasına vesile olan Şahi Toplarını döktürdüğü bakır madenini görünüz. Pınarbaşı’nda Ilıca şelalesinde Kastamonu türkülerini dinleyiniz, Seydilerden geçerken Kastamonu Kadınlarımızı temsil eden Şehit Şerife Bacı’ yıda hatırlayınız. Kendine özgü kıyafetleri, gelenek ve görenekleri olan Şenpazar’dan mutlaka hayatınızda tatlı bir hatırası olacak şimşir kaşık alın. Taşköprü’de dünyaya adını duyurmuş  her derde deva, sarımsağından almayı  unutmayın ve ilçeye ismini veren taş köprüsünden geçin.  Pirincinden çakısına, kuşağını kapısını yapan her sokağında  çalışkan, marifetli insanları görebileceğiniz bir diyarın Tosya’nın  kapılarını sizde aralayın.
 
Kastamonu güvenle yaşayabileceğiz bir şehirdir. Karadeniz’in saklı cenneti, saray kültürünün, gelenek ve görenekleriyle yetişmiş Kastamonu insanının sizleri en güzel şekilde karşılayacağını, ağırlayacağını unutmayın. Şimdi Kastamonu’ya gitmek daha kolay ister Türk Hava Yolları ile isterseniz Karayolu ile Kastamonu’ya gelebilirsiniz.

KASTAMONU

Uğurlu Konakları : (0366) 2128202

ACENTA

Kastamonu/  Novitaş Turizm ve Seyahat Acentası

Telefon              :0 (366) 212 18 10

Faks                    :0 (366) 212 18 33

E-Posta              :[email protected]

Internet Adresi :http://www.novitas.com.tr/

KASTAMONU VALİLİĞİ

Tel : 0366 214 11 22

Fax : 0366 214 10 94

www.kastamonu.gov.tr

KASTAMONU İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

 Telefon         : 0 (366) 214 22 18

 Fax              : 0 (366) 212 44 05

 Santral         : 0 (366) 214 97 95

 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21