• BIST 9594.03
  • Altın 2823.722
  • Dolar 33.9719
  • Euro 37.8606
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

TANITIMIN ALTIN KURALLARI

KONUK YAZAR

SATIŞ, PAZARLAMA ve TANITIMDA ALTIN KURALLAR
Satış ve Pazarlamanın en büyük  fonksiyonu  tanıtımdır. Satış ve pazarlamada  güven ve ikna çok önemli unsurlardır. Güven ve ikna sanatı başarının anahtarıdır. Önemli olan ne düşündüğünüz değil, düşüncelerinizi  kabul ettirebilme yeteneğinizdir. İnsanları daha etkili şekilde yönetmek, düşüncelerinizin benimsenmesini sağlayabilmek  ve sağlıklı ilişkiler kurabilmek için aşağıdaki altın  kurallar etkili olacaktır.

Anlatacak Bir Hikayeniz Yoksa, Sunacak Güçlü ve Kayda Değer Sözünüz de Yoktur. Şirketinizin  benzersiz, yeni  ve yaratıcı bir imaja, taze ve güçlü fikirlere gereksinimi  vardır. İşyeriniz insanların duymaktan hoşlanacağı  ve arkadaşlarıyla paylaşacağı bir konusu , bir hikayesi olmalı.  Kaliteli  hizmet her şeyin temelidir. Ancak dikkat çekici olmak da çok önemlidir. Ayrıcalıklı hizmetinizle insanların dikkatini size yönlendirmesini sağlamalısınız. İyi bir hikaye, iyi  bir sunumla,  iyi bir imajla ve  iyi bir konuşma ile etkili olabilir.

Satışta  Değer Yaratma, Sunum  ve Rekabet
Şirketinizin  profesyonel  bir satış temsilcisi mutlaka olmalı ve yerel iş fırsatları kovalamalı.Şirketi  temsil eden kişi önce kendini  sonra işyerini, iyi tanımalı ve kendini çok iyi satabilmelidir.Görünümünüz,  güleryüz, ses tonu, diksiyon, doğru ve anlaşılır  telaffuz,  satışa etki eden faktörlerdir.Pazarlanacak ürün ve hizmet  kalitesi hakkında  tüketiciye garanti vermekten çekinmeyin. Referanslar  ve somut örneklerle tatmin edici sunumlar yapınız. Konunuzdaki  gelişmeleri, dünyada neler olduğunu  gün gün izleyin. Unutmayın, küreselleşme, kıyasıya rekabet demek. Rekabet, bilgiye ulaşmayı, bilgiyi hızla alıp, hızla kullanmayı ve bunu yorulmadan sürdürmeyi  gerektirir.

Hedef Pazarını Doğru Saptayın
En az maliyetle, en iyi sonucu almak için,  ürününüzü almaya en çok istek ve ihtiyaç duyan alıcı grubunu, araştırma ile saptayarak seçin. Ürünlerinize gereksinme duyan ve ödemede huysuz olmayacak müşteri grubu ile, ürünlerinize  gereksinme duyan, fakat  fiyatı  önemseyen grubu karşılaştırın. Reklam ve promosyon faaliyetlerinizin çoğunu  yönlendirdiğinizde ne kadar ve kaça satabileceğinizi,  iki grup için de tahmin edin. Her iki durum için karlılığı hesaplayın.Eğitim, yaş, meslek, gelir  grubunda  ama farklı coğrafyadaki  müşterileri hedef alabilirsiniz, veya demografik  özellikleri  aynı alıcı kitlesine, mesela  farklı  bir yaş grubunu  veya  farklı meslek  grubunu katabilirsiniz.

Potansiyel  Müşteri  Arama, Görüşme, Etkileşim ve Dostluk
Amaçlarınıza ulaşmak için, ürününüz ile ilgili muhtemel alıcı kişi ve kuruluşları, sürekli güncelleyen ve takip eden bir sistem,  planlama oluşturmalısınız. Potansiyel   müşterilerinizi düzenli olarak ziyaret edip,  onları etkileyin  ve size bağımlı kılın. Yeni iş imkanlarını takip etme, pazarda muhtemel müşteri fırsatlarını değerlendirme, müşteri aramada ve referans edinmede internetten ve network’den yararlanarak potansiyel müşteri oluşturmaya çalışılmalısınız.İstatistiksel olarak her arama/görüşme satış için önemlidir. İnternet arama kaynakları, Google, Twitter, Linkedin,  işyerinizin satış  portföy kaynakları, dergi, gazete, iş dünyası bültenleri, convention büroları, MICE Dergileri, sanayi ve ticaret odaları kitapçıkları, telefon rehberleri, fuarlar  ve  katılımcı listesi, yıllık şirket raporları, şirketlerin web sitesi ve organizasyon kartından karar vericilerin isimleri,  meslektaşlarınızın   portallarında Global Sales Resources,  sektörünüzün rakiplerinin  verileri  ve  işyeri  aktiviteleri aracılığıyla kaynaklar oluşturabilirsiniz.Potansiyel müşteri  olarak görüştüğünüz kişiler satın alma konusunda karar vericiler, karar vermeye etki edenler,  bilgi toplayanlar, rezervasyon yapanlar ve nihayetinde hiçbir rolü olmayanlar olabilir.Görüşme  öncesi  planlamaya ilişkin detaylı strateji check-list ve rehber oluşturulmalıdır. Görüşme ile ilgili detaylar, sorulacak ve kaydedilecek bilgiler hazırlanmalıdır. Görüşmenin amacı ile görüşmeden sonraki aşamada yapılmak istenenler belirlenmelidir. Müşteri ile etkileşim sağlama satış temsilcisi ile başlar. Görüşme sonunda kendisine değer verildiğini  gören  ve  tatmin olan müşteri muhtemelen ürünü  alacak ve dostlarına da önerecektir. Satış  temsilcisi daha anlamlı etkileşim  ve dostluk kurma için bazı yöntemler geliştirmelidir.

Sosyal  Medya, Optimasyon, Mobil, Yerel  ve  Ulusal Basın
Facebook, Twitter, FourSquare, Gowalla ve Youtube gibi sitelerde profil edinin. Sosyal medyada aktif olarak yer almak ve taze içeriklerle  her gün, hafta veya her ay güncel  konularla ürün kalitenizi lanse etmelisiniz. Müşterilerinizin sizin adınıza yorum yapmalarını sağlayın. Sosyal medya profilleriniz ve yorum sitelerindeki varlığınız aktif ve dinamik olmalı. Yorumları cevaplamayı sakın unutmayın.Şirketinizin  internet sitesinin optimizasyona kesinlikle ihtiyacı vardır. Eğer internet sayfanız aracılığıyla direkt satış yapmak istiyorsanız kendinizi site tasarımına boğmazdan önce anahtar kelimeleri  düşünün. Siteniz  ne kadar güzel olursa olsun insanlar oraya ulaşamıyorsa satış yapamazsınız. Arama  motoru optimizasyonu olmadan sanal satış başarısı sağlanamaz.Şirketler  web sitelerini akıllı telefonlara taşımaya başladılar. Şirketinizin  lokasyonunun kolayca tespit edilebileceği, bir görsel galeriye sahip alanla başlayın. Satış ve rezervasyon motorlarına ve daha ileri seviye mobil çözümler üretin. Yerel ve ulusal basın mensuplarıyla ve editörlerle iyi ilişkiler kurmalısınız. Bu yolla onlar gündem yaratırken siz hep listenin başında olursunuz. Pazarlama ve reklam faaliyetlerinizi,  seçtiğiniz grubun özelliklerine göre programlayın.

Aracı  Kurumlar  (Bayiler, Şubeler  ve  Acentalar)
Her şirketin marka imajını  ulusal boyuta taşıyıp pazardaki hacmini artırması gerekir.
 Katkıda bulunan  aracı kurumların,  pazar ortamından  faydalanmanın  şartlarını oluşturun. Üretiminize,  bayiler,  şubeler  ve  acentalar   sürkülasyon sağlayacaktır.Şirketler  ve tüm turizm  pazarı için internet  en önemli satış pazarıdır.  Satışı sağlayan acentaları  iyi analiz edin ve genel  stratejinize değer kattıklarından emin olun. Turizmde bilgi teknolojilerinde  yaşanan inanılmaz hız, işletmeleri değişime zorlamaktadır. Teknolojinin, rekabetin ve tüketicilerin baskısı ile işletmeler, süreçlerini  yeniden yapılandırmışlardır.  İnternet, önemli bir pazarlama aracı olarak ortaya çıkmıştır.

Destinasyon   Pazarlama
Dünya turizmindeki gelişmeler,  ülke boyutundan destinasyon boyutuna  kaydığını göstermektedir. Bu konuda uzmanlaşmış kuruluş  veya  şirketler başarıyı etkiler. Bu kuruluşlarla yakınlaşmalı,  şirket veya tatil gruplarını düşük  ve  orta  seviye  fiyatlarla  etkilemelisiniz. Pazarlanacak ürün  yeteri kadar ses getirecek  zenginlikte  ve  çeşitlilikte olmalıdır. Turist sayısı arttıkça,  farklı istek ve  talepleri  beraberinde getirdiği  gibi, buna karşılık olarak, hizmetlerin  çeşitlenmesi, farklı destinasyonların arz edilmesi  sonucunu da doğurmaktadır.  Artık oldukça bilinçli ve seçici olan turistler, tatillerini geçirmek  adına belirli destinasyonları tercih etmektedirler. Memnuniyetleri, bu ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanmasına bağlıdır.

Destinasyonların Özellikleri.
A- Çekicilik (Doğal insan elinden çıkmış, bir amaca hizmet için yapılmış ve miras olarak geçmiş uygarlıklardan günümüze ulaşmış eserler ile özel olayların bütünüdür.)
B-Ulaşılabilirlik (Bütün toplu taşıma araçlarının, rotaların, terminallerin ve hizmetlerin bir araya gelmesiyle oluşan ulaşım sistemidir.)
C-Olanaklar (Konaklama, beslenme, satın alma ve diğer turist hizmetleridir.)
D-Uygun Paketler (Aracılar  ve turizm otoriteleri  tarafından önceden düzenlenmiş tur yada gezi paketlerinin bütünüdür.)
E-Aktiviteler (Ziyaretleri sırasında müşterilerin, katılabileceği bütün aktiviteleri ifade eder.)
F-Yardımcı  Hizmetler (Turistlerin her an ihtiyaç duyabilecekleri banka, iletişim, posta, gazete, hastaneler  vb. hizmetlerin genel adıdır.)
Bu anlamda doğru konumlama, uygun ve çekici bir imaj ile güçlü bir marka yaratılması bir destinasyonun başarısını etkileyen en önemli unsurlar olmaktadır.

"Her  başarılı insanın bir planı, her başarısız insanın bir mazereti vardır" Henry Clausen
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21