Dünyada şapka müzesi tarzı müzeler bulunmasına rağmen Türkiye'de ilk ve tek olma özelliği taşıyan müze Dünya Müzesi olma yolunda… Mimar Vedat Tek kültür ve Sanat Merkezi Müdürü İlknur Aynan ile 22’incisi düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’te bir araya geldik. Kastamonu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı - TÜRKSOY tarafından, “2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edildiğini sevinçli bir şekilde bize anlattı. Kastamonu “2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti” ünvanı ile 2018’de organizasyonların ve etkinliklerin yapılmasında etkisi olacağını iletti. Bu bizim Kastamonu şehrimiz için çok önemlidir. Tarih Kültür Kenti Kastamonu, Turizmde hak ettiği yere gelmesi açısında da çok önemlidir. 7 bin yıllık tarihiyle Kültürel ve Tarihi açıdan çok eski medeniyetlere ulaşan Kastamonu, Tarih, Kültür, Gastronomi ve Doğa sporlarıyla ön plandadır. Turizmde hak ettiğimiz yere ulaşacağız.
3 ADET ŞAPKADAN SAYI 500’ün ÜZERİNE ULAŞTI
Müzede bulunan şapkalar hakkında bilgi veren İlknur Aynan, şapkalara çok dikkat ediyoruz, hepsi için ayrı bir özen gösteriyoruz. Kurulma aşamasında sadece 3 adet şapka bulunurken, günümüzde şapka sayısı 500’ü aşmıştır. Cumhuriyet döneminden itibaren çeşitli şapkaların yoğunlukta olduğu Müzede Yöresel Şapkalar, Dünya Şapkaları, Modacı, Siyasetçi, oyuncu gibi ünlülerden alınan şapkalar da sergilenmektedir. Müzede Atatürk’ün çok sayıda şapkaları ile Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit, Erol Albayrak, Yıldırım Mayruk, Cemil İpekçi, Gönül Paksoy ve Filiz Akın’ın şapkalarının içinde olduğu bir çok ünlüye ait şapkalar sergileniyor. Ayrıca Müze gezisi de ücretsizdir.
DÜNYA ŞAPKALARINI KASTAMONU’YA GETİRECEĞİZ
İlknur Aynan, Hedefimiz dünya şapkalarını Kastamonu’ya getirmek ve Dünya Müzesi olma yolunda hızla ilerlemek istiyoruz. Türk dünyası devletleri de şapkalarıyla ünlü.
HER ŞAPKANIN FARKLI BİR HİKAYESİ VAR
Kırgızların milli şapkası olan kalpak, genç, yaşlı bütün erkekler tarafından özellikle kırsal kesimde yaygın olarak kullanılıyor. Kalpak beyaz renkli 4 parça üçgen şeklindeki keçenin birleştirilmesiyle konik bir yapı oluşturuyor. Kalpağın ucu tam olarak birleştirilmeyip yukarıya doğru kıvrılıyor ve bu sıcağa ve soğuğa karşı daha iyi koruma sağlıyor. Kalpak her mevsim kullanılıyor. Bu kalpaklar Devlet büyükleri tarafından da kullanılıyor. Bu kalpakların Kastamonu Şapka Müzesinde sergilenmek üzere istendi.
DEVLET BÜYÜKLERİNİN ŞAPKALARINI İSTİYORUZ
İlknur Aynan, Kırgızistan Devlet büyüklenin şapkalarını müzemizde sergilemek istiyoruz. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’te Kırgızistan’dan Kubat Namatov ile bir araya gelerek, Kastamonu’nun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildiğini Şapka Müzesi için Devlet büyüklerinin şapkalarının Şapka Müzesinde yer almasını istedi. Bununla kalmayarak Kırgızistan’da 100 civarında Şapka ile sergi açmak isteğini de iletti. Kubat Namatov bu isteği olumlu karşılayarak tarih belirleyelim üstümüze ne düşerse gerekeni yapmaya hazırız dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.