• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

OLMASI GEREKENİ YAPALIM

BORA ÖZGEN

Restoran hizmeti veren, Restoranlar, Kafeler, Barlar ve Yatlar, Üretim, Hazırlanma, Servis edilme aşamalarının tamamını COVİD-19'a karşı güvenli olacak şekilde yeniden düzenledi.

 

 

GIDA SEKTÖRÜ TÜM AKTÖRLERİYLE BİRLİKTE YÜKSEK TEHDİT ALTINDA…

Salgında doğru zamanda doğru hamlelerle süreci lehine çeviren de oldu, zarar gören, yok olanda. Hijyen sorunları ile restoranlara duyulan güvenin azalması sektörü derinden etkiledi. Yeme - İçme sektörüne güvenin gelmesi için Hijyen Belgesi çalışmaları başladı. Salgında hijyenin önemini anlayan tedbirini aldı.

Normalleşme takvimine göre Restoranlar, Kafeler, Barlar ve Yatlarda normalleşme sürecinin sıkı düzenlemelerle yeniden açılmasına izin verildi.Koronavirüs salgını nedeniyle Yeme - İçme sektörünün yeni bir çağ atlaması için bir fırsat doğdu. Koronavirüs salgını nedeniyle sektörel önlemler alınırken eğlence sektöründe yeni bir dönem başladı.

Salgının ilk döneminde sektör yöneticileri başını ellerinin arasına alıp, kara kara düşünmeleri başladı. İşletme ciroları düştü, kira ödemeleri, eleman ödemeleri, cari hesaptan ve geriden gelen açık hesap ödemeleri, bankalara olan krediler vs… Geride kalan sıkıntılı günleri unutmayın…

SEKTÖR KRİZE ANSIZIN YAKALANDI

Kaderiyle baş başa kalan yeme - içme sektörüne, Devletin sağladığı “Kısa Çalışma Ödeneği” personel giderleri açısından çok ciddi bir destek oldu. Verilen desteğin yıl sonuna kadar sürüyor olması ekonomik tahribatın tamiri için oldukça önem taşıyor. Çalışanlar Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlandı. Kayıtlı personele sahip çıkarak ödemeler yapıldı. İşten çıkarma yasağı geldi, bir dizi önlemler alındı. Patronlar düşünülürken çalışanı da unutmadılar. İşletme temsilcilerinin sorunlarının çözülebilmesi için uzun vadeli sektör kredilerinin devreye girmesi gerekiyor.

HİJYEN ÖNEMLİ

Aslında restoran ve yeme - içme sektöründe alınan önlemlerin hepsi NORMAL yapılması gerekenler. Hijyen bölümüne gelince masalar müşteriler gelmeden dezenfektan ile temizlenmeli. Çalışanların eli yüzü temiz müşteriye mesafeli durmalı. Her müşteri masadan kalktığında tekrar masa dezenfekte olmalı. Yeme - İçme sektörü temsilcileri hem kendi sağlığını hem de misafirlerin sağlığını koruyabilmek adına temizlik ve hijyen kurallarına ek olarak salgınla ilgili tüm önlemlerini almak zorunda olduğunu unutmamalı.

BÖYLE Mİ OLUYOR DU ?

Tabii ki HAYIR.
-Masalar bitişik nizam daha fazla müşteri alalım
-Garson yakın temas, müşteri ilgi ister sempatik olalım
-Masalar siliniyor ama tek bez her masada
-Islak mendil masraf vermeyelim
-Hijyenin ilk önce olması gereken WC ‘ler mikrop yuvası
-Mutfakta neler oluyor pişenle yıkanan mesafesi Vs…

ŞİMDİ NE OLDU?

Olması gereken
Sağlık Bakanlığı’nın Koronavirüs Riskine Karşı 14 Kuralı işlemeye başladı. Kiminin işine geldi, kimine ise büyük zorluk... Bir gerçek var ki yeme - içme sektörü her sektörden daha hijyen olmak zorundadır. Bu kurallara cadde üstü mekan, marka mekan olması şart değil, her mekanın uyması gereken bir kuraldır. Bu kurallar konulurken masraflarda yükselince menüler küçülüp, tarife de ikiye katlandı. Mekan içine girişe kural gereği bir dezenfektan ünitesi konuyor. O dezenfektan ünitesi yanında bazı mekanlarda bir bayan ateş ölçüyor ama bazılarında ise o dezenfektan ünitesi içeri girişte sizleri selamlıyor ateş ölçen yok.

DENETİMLER HABERSİZ OLMALI

Denetimler her yerde sıklaştırılmalı, uygulanmalı ve habersiz yapılmalıdır. Denetim zamanı nizam alan mekan oldukça fazla. Bu COVİD-19 illetini yenecek isek hep birlikte hareket etmeliyiz.

HADİ İLK DÖNEME ALIŞTIK

Karantina döneminden sonra herkes yeni normale alışırken bu kez ikinci salgın dalgasının ayak sesleri duyulmaya başlandı. Türkiye’de dahil olmak üzere Avrupa’da ve ABD’de hasta sayısı giderek artarken ülkeler yeni kısıtlamaları gündeme almaya hazırlanıyor.

PEKİ YEME - İÇME SEKTÖRÜ İKİNCİ SALGIN DALGASINA NE KADAR HAZIR?

Yeni pandemi krizi çıkarsa yine yeme - içme sektörüne kısıtlama gelirse, müdavim sayıları azalırsa, satışlar, ev servisleri düşerse ve kiralarda büyük bir sorun teşkil ederse, çalışan ödemeleri yük olarak mekan temsilcilerinin sırtına binerse, karanlık günler tekrar ortaya çıkacak.

PEKİ ESKİ GÜNLERE GERİ DÖNEBİLECEK MİYİZ?

Bazıları bu değişikliklerin geçici olacağını ve pandemi sona erdiğinde her şeyin eskiye döneceğini düşünebilir. Ancak bazı kesimler ise, bunun olmayacağını iddia ediyor. Hijyen önlemleri ve kurallara uyulmuş sektör geriye dönüş yapar mı? Kontrol altına alınmış, çalışanı belli, mesai saatleri konulmuş, enerjik personel ve mekanın ismine yakışır bir lezzet çok mu? Zor elbette değil.

KALİTELİ MEKANLAR ÖNE ÇIKACAK

Bu önlemler kurallar çerçevesinde devam ederek hizmetler yeniden programlanacak. Ürünlerin üretim, hazırlanma, servis edilme aşamalarının tamamı bu güvenliği sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmeli. Çalışan, Mekan, Ürünler kontrol altına alınacak. Bu anlamda 3 kurala uyan Maske - Mesafe - Hijyen 3’lüsünü dikkate alan mekanlar dikkatimizden kaçmıyor. Onlara bir teşekkürü buradan etmek adlarını anmamız gerekiyor. Oligark İstanbul Zeynel Kılıç ve ekibine, Mahide Ocakbaşı Beylerbeyi Suat Yılmaz ve ekibine DENDEN Denizcilik Tamer Köseoğlu ve ekibine Adanalı Kebapçı Hasan Usta ve ekibine, Güler Osmanlı Mutfağı ve Şerbetçi Alibaba ve ekibine; bu süreçte duyarlı olarak, hassasiyet gösterdikleri ve halkın sağlığına önem verdikleri için teşekkür ediyoruz.

ASIL ÖNEMLİ OLAN YEME - İÇME SEKTÖRÜNDE DİJİTAL ALIŞVERİŞ

Mobil ve online sipariş platformları uygulamalarıyla, sosyal mesafe kuralına uygun olarak müşterilerini ürünlerle buluşturuyor. Dijital uygulama ile servise çıkan kuryelere maske ve eldiven zorunluluğu gibi uygulamalar ile hijyenin önemi vurgulandı. Mekanda müşteri ağırlamayarak, evlere servis ederek bu zor süreci atlatmalarına dijital platform destek oldu. Verimli personelle hijyen kurallarına uygun servis gerçekleştirdiler.

RESTORANLAR KAREKODLU MENÜ UYGULAMASINA GEÇTİ

Restoranlarda eski geleneksel menüler yerini akıllı cihazlarınızdan girdiğiniz karekodlu menülere bırakmaya başladı. Bu menüler hem dijital çağa ayak uydurdu hem de kağıt israfını azalttı.

GELENEKSEL OLARAK ALIŞKANLIKLARIMIZDAN VAZGEÇMELİYİZ

Yeni döneme hijyen ve sağlık önlemlerine uyarak hareket etmeliyiz. Her ne salgın olursa olsun temiz ve hijyen olmak zorundayız. Her işin başı temizlik ve hijyenden geçiyor. Sosyal Mesafe, Hijyen, Dezenfektasyon, çalışan ve toplum sağlığına yönelik uygulamalara uyarak yaşama ayak uydurmalıyız. Bu süreçte kalite ve hijyenden taviz vermeyen firmalar ciddi fark yaratacak. Müşteriler, sektör oyuncularını değerlendirirken kalite ve hijyeni göz önünde bulunduracak. Dijital inovasyonlar yapan sektör temsilcileri, topluma katkının daha değerli olduğu bir sürece girilecek.

3 Kuralı Unutmayalım! >>> Maske – Mesafe – Temizlik<<<

Pandemi sonrası kaliteli, güvenilir ve lezzetli gıdaya olan talep daha çok artacak ve pek çok fırsatı içinde barındıracak. 

Hijyen ve sağlık kuralları içinde lezzetli sofralarda buluşmanız dileğiyle…
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21