Yoğun iş hayatı ile birlikte trafiğin neden olduğu stres genellikle kalabalık şehirlerde yaşayan kişilerin karşılaştığı problemler arasında yer alıyor. Aynı zamanda hızlı ve pratik olduğu için sağlıksız gıdaları da tercih eden bu kişilerin dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp krizine karşı risk altında bulunuyor. Dünyada ve ülkemizde kalp hastalıklarına bağlı ölümler, ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer alır. Kalp sağlığını olumsuz etkileyen risk faktörleri “değiştirilebilen” ve “değiştirilemeyen” olmak üzere 2 gruba ayrılıyor. Ailede erken yaşta kalp krizi geçiren bireylerin bulunması, erkek cinsiyet, ileri yaş, şeker hastalığı ve kişilik yapısı değiştirilemeyen faktörlerdir.
Değiştirilebilen risk faktörleri ile ise özellikle büyük şehirlerde yaşayan kişilerin karşılaştığını belirten Dr. Barış Mutluer: “Kalp krizine neden olan değiştirilebilen faktörler arasında ilk sırada stres yer alır. Yapılan araştırmalar ise stres ile daha çok kalabalık şehirlerde yaşayan kişilerin karşılaştığını gösteriyor. Bu kişilerin; stresten uzak durmak ve stres ile başa çıkabilmek için bir takım davranış değişiklikleri yapmaları gerekebilir. Bunun yanı sıra değiştirilebilen faktörler arasında yer alan; düzensiz ve sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, obezite ve yüksek tansiyon da kalp krizi riskini artırır” dedi.
Kalp krizinin belirtilerinin; göğüste tam yeri belli olmayan sıkışma hissi, yarım saatten uzun süren, sol kola ve çeneye doğru yayılan ağrı, ağrı ile birlikte soğuk soğuk terleme ve mide bulantısı ve nefes darlığı olduğunu da belirten Dr. Barış Mutluer, kalp krizinde yapılması gereken ilkyardım müdanelerini de aktarıyor;
• Öncelikle hastayı sakinleştirin
• Hastayı oturur pozisyonunda yerleştirin, hareket ettirmeyin
• Solunum, dolaşım gibi hayati fonksiyonlarını izleyin
• Vücudu sıkan kıyafetleri gevşetin, kravat var ise kravatı hemen çıkartın
• Kalp krizi geçiren kişiyi sıcak tutun
• Eğer kalp rahatsızlığı için bir ilaç kullanıyorsa ilacını verin
• Acil ambulans servisini arayın
• Hastayı, sağlık personeli ile uygun hastaneye nakledin
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.