İSTERSEN UYMA
Alkol denetimlerine ağırlık veren Trafik ekipleri, uygulamaların artarak devam edeceğini söylüyor. Alkol denetimleri, şehir içindeki cadde ve sokaklarda meydana gelen aşırı kaza artışı nedeniyle düzenli olarak alkol denetimlerine ağırlık verildi. Denetimler sırasında alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülere ilgili kanunda belirtilen yasal işlemler uygulanıyor .
ALKOL YASASI YÜRÜRLÜKTE
Yeni tasarıya göre; 51 promil ve üzeri alkol aldığı belirlenen sürücüler 3 yıla kadar hapis cezası alacak. Kırmızı ışıkta 5 kez geçenlerin ehliyetine de 6 ay el konulacak. Yeni hazırlanan Karayolları Trafik Kanunu tasarısında alkollü içki kullanarak direksiyon başına geçenlere dönük önemli düzenlemeler yapıldı.İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan tasarıya Emniyet Genel Müdürlüğü'nde son şekli verildi.
ALKOLLÜ SÜRÜCÜYE KAMU DAVASI İLE HAPİS CEZASI
Tasarıya göre ilk kez 51 promil ve üstü alkollü araç kullanırken yakalanan sürücüler, para cezası ve ehliyetlerini kaptırmakla kurtulamayacak. Bu sürücüler hakkında 'trafiği tehlikeye düşürmek' suçundan 1-3 yıl arasında hapis cezası istemiyle kamu davası açılacak. Trafik Mahkemesi'ne sevk edilecek sürücüler, 'kendisi dışında başkalarının da ölümü ve yaralanmasına yol açmaktan yargılanacak. Mevcut kanunda ancak 3 kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülere 6 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası isteniyor.
5 KEZ KIRMIZI İHLALİ 3 İLE 6 AY EHLİYETE EL KONACAK
Tasarıyla bir yıl içerisinde 5 kez kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin de ehliyetlerine 3 ya da 6 ay süreyle el konulacak. Ölümlü ve yaralamalı kazalara neden olan, trafik ihlalleri yapan sürücülere uygulanan idari para cezaları da artırılacak.
ALKOLLÜ ARAÇ KULLANILMAYACAK
Yürürlükte olan yasada birinci defasında 50 promil ve üstü alkollü yakalanan sürücülere 548 lira ceza uygulanıyor, aracı trafikten men edilirken sürücü belgesine 6 el konuluyor. Sürücü ikinci kez yakalanırsa ceza 687 liraya çıkıyor. Bu defa da ehliyete 2 yıllığına el konuluyor. Üçüncü kez alkollü olarak direksiyona geçen sürücüye bin 101 lira ceza kesiliyor, ehliyetine 5 yıl el konulurken en az 6 ay hapis istemiyle dava açılıyor. Beşinci yılın sonunda, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesi sonrasında durumu uygun olanlara belgeleri iade ediliyor.
ALKOL KULLANANA VE SATANA YASAKLAR GELDİ
Alkol düzenlemesi bugünden itibaren tüm yurtta uygulanmaya başlayacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 10 Haziran’da onayladığı alkol yasası ile birlikte akşam 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında Tekel bayii ve marketlerde alkol satışı yapılamayacak. Alkollü içkilerin 22.00-06.00 saatleri arasında perakende satışının yapılamayacağına ilişkin düzenleme yürürlüğe girdi.Yeni düzenlemeye göre, içkiler işletme dışından görülecek şekilde satılamayacak. Alkollü içkilerin otomatik satış makineleri ile satışı, her nevi oyun makineleri ya da farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilmesi, basın-yayın ve posta yoluyla tüketicilere satışı da yasaklandı.
YENİ DÜZENLEME UYGULAMADA
Tekel bayii veya marketlerdeki içki markalı tabelalar bir yıl içinde değiştirilecek.Market veya tekel bayiler, alkol içeren ürünleri vitrinlerde halkın göreceği şekilde sergileyemeyecek. İçki dolapları ise işletmelerin kapalı veya kuytu bölümlerine konulacak.
100 METRE ZORUNLULUĞU
İçki satan yerler, örgün eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethanelere en az 100 metre mesafede olması zorunlu olacak. Mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmayacak. Eski ruhsat sahipleri bu yasaktan etkilenmeyecek.
MESAFE KURALLARI
Yeni açılacak işletmelerde 100 metre sınırını ihlal eden olursa, ruhsatını üçüncü kişilere devredemeyecek. Mesafe kuralına takılan yerlerin ruhsatları ise sadece anne, baba, kardeş, torun, büyükanne ve büyükbaba gibi akrabalara devredilecek.
REKLAM TANITIMI YOK
Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Ayrıca televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içki görüntülerine de yer verilemeyecek.
18 YAŞ ALTINA İÇKİ YASAĞI
18 yaşın altındakilere içki satılamayacak. Reşit olmayanlar bireyler, alkollü içkilerin üretim, pazarlama ve satışında çalışamayacak.
FESTİVALLERE YASAK GELDİ
Alkollü içki markalarının yurtiçinde düzenledikleri festivallere de yasak getirildi. Şarap firmalarının tanıtım gezileri de yapılmayacak. Alkollü içki firmaları şirket adıyla kulüplere sponsor olabilecek. Ancak bira, şarap veya rakı markaları kullanılarak sponsorluk yapılmayacak.
OTAMATİK MAKİNALAR DA YASAKLI
Otomatik satış makinalarından içki alınamayacak. Bahis oyunlarında içki ödülü yasaklanırken, basın-yayın yoluyla da satış yapılmayacak. Posta yoluyla satış ve gönderim de yasak.
AÇIK ALANDA İÇKİ TÜKETİMİ YASAK
Park, bahçe, piknik alanı, sahil, mesire yerleri, bank ve sokaklarda alkollü içki tüketimi yasak. İçki içilecek yerlerin kararını ise duruma göre illerin valileri belirleyecek.
KAHVEHANE,PASTAHANE ,LOKANTA VE AKARYAKIT İSTASYONLARI YASAK
Karayolları ve şehiriçi yollardaki tesislerde içki satılamayacak.Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti sunulan yerler, stadyum, kapalı spor salonları, eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik-briç salonları, akaryakıt istasyonlarının mağaza-lokanta bölümlerinde alkol satışı yapılmayacak. 10 ay içerisinde sigaralarda olduğu gibi içki şişeleri ve ambalajlarının üzerinde “alkol dostunuz değildir, sağlığa zararlıdır” ibaresi konması zorunlu hale getirildi. 10 ayın sonunda üzerinde uyarı yazısı olmayan içki şişelerine el konabilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.