• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

Güne ''Aydın'' dersin ama Elveda diyemezsin

BORA ÖZGEN

Binlerce yıllık geçmişi ile Ege’nin incilerinden Aydın, gezilmesi gereken antik kentlere ve tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor. Zamanınızı farklı destinasyonlarda, tarihin gizemli yönlerini keşfederek değerlendirmek için yönünüzü Aydın’a doğru çevirin.

DEMİRYOLUNUN İLK KURULDUĞU İL

Aydın, ülkemizin Ege Bölgesi’nde yer alan kültürel değerleri, tarımı ve turizm açısından önde gelen bir şehirdir. Ege Denizi’ne kıyısı olması ve sayısız doğal güzelliği ile turizm açısından sayısız güzelliklere sahip olan Aydın,Türkiye'nin en uzun tüneline sahip Aydın, demiryolunun ilk kurulduğu ildir. Büyük Menderes Nehri’ne sahip olması ve turizm açısından (Kuşadası, Didim) Türkiye’nin önemli noktalarından birisi olması Aydın’ı önemli bir şehir haline getirmiştir. Büyük Menderes Nehri ve Ovası’ndan dolayı tarım açısından da oldukça gelişmiş bir durumda.

TURİZM VE TARIM AÇISINDAN EN GELİŞMİŞ İLLER ARASINDA

Ege Bölgesi'nde turizm ve tarım açısından en gelişmiş iller arasındadır. Aydın; Ege Bölgesi'nin İzmir ve Manisa'dan sonraki 3. büyük ilidir. Aydın ilinde 17 ilçe bulunmaktadır. Efeler, Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar’dır. Aydın Kuzey’den İzmir, Kuzeydoğu’dan Manisa, Doğu’dan Denizli, Güney’den Muğla illeri, Batı’dan Ege Denizi kıyılarıyla çevrilidir.

Aydın, Akdeniz ikliminin etkisi altındadır.

Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Oluk biçimli Büyük Menderes Vadisi, deniz etkisinin içerilere kadar sokulmasını sağlar. Batı’dan, özellikle Ege Denizi’nden gelen hava akımlarının etkisindedir. Yaygın bitki örtüsü, Akdeniz ikliminin özelliklerini taşır. Vadilerin yamaçlarından içeriye doğru sokulan ve özellikle güneye bakan yamaçlarda geniş bir yayılış gösteren maki toplulukları, daha yükseklerde yerini ormanlara bırakır.

ZEYTİN, PAMUK, ENGİNAR, ÇİLEK VE YER FISTIĞI DENİNCE AYDIN

Aydın; Zeytin, Pamuk, Enginar, Çilek ve Yerfıstığı üretiminde kendinden söz ettirmektedir. Binlerce yıl önce Büyük Menderes Irmağı’nın suladığı bereketli ovalar üzerine kurulmuş Aydın doğanın kültürle kucaklaştığı ve Türkiye’de turizmin başladığı ilk illerden biridir. Aydın, eşsiz nitelikteki antik çağın kent ve tapınakları ile muhteşem doğal güzelliklere sahiptir.

Aydın’a dair ilk yazılı bilgilere ise, Hititlere ait kaynaklarda ulaşılmaktadır. Bu dönem Aydın ve çevresinin en fazla ve hızlı geliştiği dönem olmuştur. Bölge daha sonra Frikya Krallığı, Lidya Krallığı, Persler, Makedonya Kralı Büyük İskender tarafından da yönetilmiştir. M.Ö. 130 senesinde ise bölge hakimiyeti Roma’nın eline geçmiştir. 12. yüzyılda ise, Türklerin egemenliğine geçen şehir, Menteşoğulları ile Aydınoğulları arasında gidip gelmiştir. Kent, 1426 senesinde II. Murat tarafından Osmanlı’nın bir parçası haline getirilmiştir.

HER YIL BİR ÇOK TURİSTE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

27 Mayıs 1919’da Yunan ordusu tarafından işgal edilen Aydın, halkın gayreti ile 30 Haziran 1919 senesinde düşman işgalinden kurtulmuştur. Aynı senenin 4 Temmuz tarihinde tekrar işgal edilse de 7 Eylül 1922 senesinde tamamen işgalden arınmıştır. Şehir günümüzde ülkemizin antik bölgeler bakımından en zengin noktalarından biri olarak her yıl birçok turisti misafir etmektedir.

AÇIK HAVA MÜZESİ GÖRÜNÜMÜNDE ÖRENYERLERİ

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Aydın ilimiz, açık hava müzesi görünümündeki ören yerleri arasında Afrodisias (Karacasu), Alabanda (Çine), Alinda (Karpuzlu), Apollon Tapınağı (Didim), Gerga (Çine), Harpasa (Nazilli), Magnesia (Germencik-Ortaklar), Mastaura (Nazilli), Milet (Didim), Nysa (Sultanhisar), Priene (Söke), Tralleis (Aydın-Efeler)’yer almaktadır.

TÜRKİYE’NİN TURİZM AÇISINDAM ÖNDE GELEN KENTLERİNDEN BİRİ

Aydın coğrafi konumundan ötürü çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve her bir uygarlık bölgede kendi izlerini bırakmıştır. Antik çağın Afrodisias, Milet, Alinda, Didyma, Nysa, Priene, Magnesia gibi önde gelen kentlerinde doğa filozofları Thales, Anaksimender ve Anaksimenes’i, tarihçi ve coğrafyacı Hekatais’u, şehir plancısı ve mimar Hippodamos ile İsidoros’u yetiştirmiş olan Aydın; Kuşadası ve Didim gibi sahil ilçeleriyle turizm açısından Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biridir.

Günümüzde yüz binlerce turist Aydın’ı ziyaret etmekte, antik çağ kentlerinde geçmişin izleriyle buluşmakta, eşsiz flora ve faunasıyla doğayı olabildiğince gözlemlemektedir.

MÜZEKART İLE AYDIN’I GEZİN

Aydın’da Müzekart kullanarak ziyaret edebileceğiniz hayli fazla antik kent bulunuyor. Bu nedenle Aydın gezisi planlıyorsanız Müzekart’ı mutlaka edinmenizi öneriyoruz.

AYDIN VALİSİ HĞSEYİN AKSOY’UN MİSAFİRİ OLDUK

Aydın Valisi Hüseyin AKSOY'un misafirperverliğinde, Sabriye Kocabalkan ve Serpil Çekin'in eşliğinin yanında koskoca bir ekip ile güne Aydın diyerek başladık. Aydın ilinin yeraltı zenginlikleri ile verimli toprağında yetişen ürünleriyle sabah kahvaltısında günün ilk adresi Antik Kemer kahvaltı mekanı ile başladık. Aydın ilinde yöresel lezzetlerin tadına bakmanın inanın keyfi bir başka. Her gezi biraz macera biraz soru işaretleriyle doludur. Bu gezi için her şeyin mükemmel olduğunu açıkça gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Aydın'da ne yetişiyorsa masada yerini almıştı.

AYDIN GASTRONOMİSİ KİTAP LANSMANI

Biz Aydın Gastronomisi kitabı lansmanı için Aydın'a misafir olduk. Gördük ki Aydın lezzetleri kısaca anlatılacak kadar basit değilmiş. Bir ilin her şeyi markamı olur oluyormuş.

DAĞLARINDAN YAĞ OVALARINDAN BAL AKAN ŞEHİR

Dağlarından yağ, ovalarından bal akan, birçok medeniyete ev sahipliği yapan antik şehir Aydın’ın kültürel zenginliklerini Aydın Gastronomisi Kitabı’nda toplamış. Bir gastronomi kitabı yapmışlar ki dolu dolu ansiklopedi olmuş. Tüm Aydın lezzetleri içinde bulunuyor. Albüme bakıp sayfalarına bakıp, yetinmeyip yerinde Aydın mutfağında tatma imkanı bulduk.

Aydın inciri derken zeytinyağ ve Memecik Zeytinini anmadan olmaz diyeceğim ama denize yakınlığı ile balıkları, ısırgan otlu böreği, tuzsuz simidi, peynir çeşitleri, Gölhisar enginarı, tescilli pidesi ve dahası…

Siz hiç zeytinyağına banarak incir yediniz mi?

Tadı muhteşem.

Aydın’ın Neyi Meşhur? Ya da Yöresel Yemekleri nelerdir?

Aydın ile bütünleşen yöresel yemeklerde bolca şifalı otlar yer alır. Zeytinyağının da önemli bir yere sahip olduğu Aydın mutfağı, tadına doyum olmayan yemekler çıkarır.

AYDIN’IN MEŞHUR YEMEKLERİ

İşte o yemeklerden en meşhur olanları

Isırganotu Böreği, Pelvize Tatlısı, Zerde, Çingene Pilavı, Çine Köftesi, Ayran Böreği, Börülce, Yuvarlama, Paşa Böreği, Keşkek, İmambayıldı, Etli Enginar, Arapsaçı, Nohutlu Kereviz, Acılı Güveç, Kedirgen Kavurma, Etli Nohut Yahnisi, Kırlı Kızartması, Tahinli Pide, Deve Sucuğu, Turunç Reçeli ve Gelin Turşusu ile sofraları zenginleşiyor.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ENGİNAR EKİM YERİ GÖLHİSAR

Türkiye'nin en büyük enginar ekim yeri enginar deposu Gölhisar diyebiliriz. Gölhisar’da 20bin metrekare alanın 10bin dönümüne enginar ekiliyor. İyi tarım uygulamasıyla organik tarım üretimi gerçekleşiyor. Demir oranı yüksek olan enginar demir eksikliği anemisinin tedavisinde önemli rol oynamaktadır. İçeriğinde yüksek lif bulunan enginar kan şekerini dengeler. Düzenli enginar tüketmek sigara içen bireylerde vücuttaki nikotin seviyesini azaltır. Kalp kasını da güçlendiren enginar kalbin de rahat çalışmasını sağlar.

ENGİNARIN BİTMEYEN FAYDALARI

Bitmeyen enginar faydaları, Yüksek Besin Değeri, Kolesterolü Dengeler, Kan Basıncını Düzenlemeye Yardım Eder, Karaciğer Sağlığı İçin Faydalı, Sindirim Sistemini Destekler, İrtibal Bağırsak Sendromu (İBS) Semptomlarını Hafifletebilir, Kan Şekerini Düşürebilir, Kanser Riskini Düşürebilir denmekte.

Aydın lezzetlerini tatmanızı tavsiye ediyorum.

AYDIN GASTRONOMİSİ KİTABI

Aydın Gastronomisi Kitabı ise, tüm lezzetleri içinde barındırıyor. Antik kentleri de ziyaret etmeyi unutmayın.

TARİHE MERAKINIZ VARSA MUTLAKA AYDIN’A GİTMELİSİNİZ

Aydın tarihi eserleri özellikle antik kentlerden oluştuğu için, tarihe meraklı kişilere bu şehri ziyaret etmelerini öneriyorum. Tabiki Aydın’ın tarih, kültür anlamında zengin olması önemli ama lezzetleri ise başka bir anlam katıyor. Dağlarından akan zeytinyağı ile yapılan lezzetler bambaşka. Antik kentler bakımından çok zengin olan Aydın’a gideceklerin geniş bir zaman dilimi seçmeleri faydalı olacaktır çünkü antik kentleri detaylı bir şekilde ziyaret etmek için hayli fazla zamana ihtiyaç olacaktır.

ÇEŞİTLİ AKTİVİTELER YAPABİLİRSİNİZ

Kuş gözlemciliği, bisiklet turu, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, fotoğraf çekimi gibi pek çok farklı etkinliği yapabileceğinizi hatırlatayım.

AYDIN’A ELVEDA DEMEK ÇOK ZOR

Aydın’da Güne AYDIN diyorsunuz ama Aydın’a ELVEDA diyemiyorsunuz. Bende elveda diyemeyenlerdenim o yüzden ki İzmir’den uçağı kaçırdım…

Kalın Sağlıcakla…

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21