• BIST 9779.72
  • Altın 2725.606
  • Dolar 33.9603
  • Euro 37.6335
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

TUROB WTM LONDRA RAPORUNU AÇIKLADI

TUROB  WTM LONDRA RAPORUNU AÇIKLADI
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 10 ile 13 Kasım 2008 tarihleri arasında, WTM Londra 2008 Turizm Fuarı'na katıldı.
TURİZMİN SESİ
2008 yılı sonuna doğru İngiltere pazarından ülkemize gelecek turist sayısının 2.2 milyon olacağı, 2009 yılında ise yüzde 10 oranında bir artış beklenmektedir.

TUROB'un WTM Londra 2008 Turizm Fuarı Sonuç Raporu:
Fuar Tarihleri 10-13 Kasım 2008
2009 Yılı Fuar Tarihleri 09-12 Kasım 2009
Ziyaretçi Sayısı 49.000
Katılan Ülke Sayısı 202
Stand Sayısı 5.550
Türkiye Standı 729 m2
Dağıtılan Malzemeler 1. Istanbul Guide
2. Istanbul CD
3. İstanbul Map
4. İstanbul Tişörtleri
5. Hotel & Travel Guide + CD
6. Katılımcı otellerin sağladığı promosyon malzemeleri


Wtm Fuarı
29. WTM turizm fuarı, 10-13 Kasım 2008 tarihleri arasında Londra ExCel fuar merkezinde yapıldı. Fuar, dünyada düzenlenen en önemli 3. Turizm Fuarı olarak kabul edilmektedir. Halkın ziyaretine açık olmayan World Travel Market fuarını sadece; turizm profesyonelleri, WTM Meridian Club üyeleri ile basın mensupları ve turizm öğrencileri ziyaret etmiştir. Fuar, yaklaşık 43 bin metrekare alan içerisinde, 49 bin ziyaretçinin katılımı ile yapılmış olup, ziyaretçilerden 14 bini Meridian Club üyelerinden oluşmuştur.

Türkiye Standı
Türkiye Standı, Avrupa ülkeleri arasında, 729 metrekarelik bir alanı kapsadı. Fuarın doğu ve batı giriş kapıları ile N4 kapısı girişinde ülkemiz reklamlarının yer alması yine ana koridorda bütün katılımcıların gördüğü etrafı Türkiye görselleri ile süslenen dört adet video wall'da her yarım saatte bir Türkiye reklam filmi gösterilmesi standımıza ziyaretçi akınının daha da artmasını sağladı. Bölgesel ve Bireysel tanıtım konseptinin benimsendiği Türkiye standında, 17 adet destinasyon/kurum standının yanında 21 adet bireysel stand yer aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nin başarılı organizasyonu ile hazırlanan Türkiye standı, ziyaretçiler ve profesyonel katılımcılar tarafından, gerek görsel bütünlüğü, gerekse fonksiyonel olması nedeniyle çok başarılı bulundu.

Turob standı
Fuarda, yer alan 2 adet TUROB standında, İstanbul destinasyonu esas alınarak tanıtım yapılmıştır. Birliğimiz tarafından hazırlanan İstanbul tanıtım materyalleri, Boyut Yayın Grubu işbirliği ile hazırlanan Hotel&Travel Guide, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından sağlanan İstanbul tişörtleri ile üyelerimiz tarafından sağlanan promosyonel malzemeler verilmiştir. Fuara katılan İstanbul İl Özel İdaresi Meclis Başkanvekili Namık Ayhan, İl Genel Meclisi Meclis Üyesi Mehmet Çelik, Genel Sekreter Yardımcısı Ümit Ünal ile Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Özdemir tur operatörleri ve seyahat acentası temsilcileri ile görüş alışverişinde bulundular

Ulu Önder Atatürk'ü anma töreni
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başkanlığındaki heyette yer alan Milletvekilleri, Valiler ve Bakanlık Bürokratları ile Sektör Temsilcilerinin katılımı ile 10 Kasım 2008 tarihinde T.C.Londra Büyükelçiliğinde Ulu Önder Atatürk'ü anma töreni düzenlenmiş, törene TUROB Başkanı Timur Bayındır'da iştirak etmiştir.

Türkiye Resepsiyonu
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından, Türkiye standında, 10 Kasım 2008 tarihinde fuar katılımcıları ve ziyaretçiler onuruna bir resepsiyon düzenlenmiş olup, resepsiyona çok sayıda tur operatörü, ziyaretçi ve sektör mensubu katılmıştır.

Dünya Turizmi
Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verileri, 2007 yılında, dünyada turizm gelirinin 856 milyar dolar, 2006 yılında ise toplam gelirin 742 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtmektedir. Doların ulusal para birimleri arasında uğradığı ortalama değer kaybının yüzde 9 olduğu göz önüne alındığında, artışın reel olarak fazla olmadığı görülmektedir.
2007'de bir önceki yıla göre en büyük gelir atışını yakalayan ülkeler; Suudi Arabistan (yüzde 170), Brezilya (yüzde 43), Mısır (yüzde 37), Malezya (yüzde 30), Macaristan ve Arjantin (yüzde 27), Çin (yüzde 23), Rusya Federasyonu (yüzde 22) ve Türkiye (yüzde 19)'dir. 2007 yılında turizmden en çok gelir elde eden ülkeler; ABD, İspanya, Fransa, İtalya, Çin, Birleşik Krallık, Almanya, Avustralya, Avusturya ve TÜRKİYE olarak sıralanmaktadır. 2006 yılında 847 milyon olan toplam turist sayısı, 2007 yılında 903 milyon'a çıkmıştır. Turist sayısı olarak Fransa birinciliğini açık ara devam ettirmiş, bu ülkeyi İspanya, ABD, Çin, İtalya, Birleşik Krallık, Almanya, Ukrayna, TÜRKİYE ve Meksika takip etmiştir. 2007 yılında bir önceki yıla göre genel olarak, artış yakalanmış, sadece Japonya'da küçük bir düşüş tespit edilmiştir.

2008 yılı sonunda genel turist artışının 2007 yılına göre yüzde 4, Gelirin ise yüzde 3 artacağı tahmin edilmektedir.

Avrupa Turizmi
2007 yılında, Avrupa ülkelerinin birbirleri arasında yapılan turizm hareketlerinde bir önceki yıla göre turist sayısı genel olarak aynı olmuş, sadece Belçika'da küçük bir düşüş, İspanya ile TÜRKİYE'de az da olsa artış yakalanmıştır. Gelirlerde ise, TÜRKİYE turist sayısındaki artışa karşın gelirde düşüş gösteren tek ülke olmuş, Avusturya ile Hollanda ve İsveç gelirlerini en çok artıran ülkeler olmuştur.

Küresel ekonomik krizin en çok etkilediği bölgelerin başında yer alan Avrupa'da, Ekim 2008'e kadar çok olumlu turizm hareketleri gözlemlenmiş, bu döneme kadar en büyük artışı İskandinav ülkeleri, Rusya Federasyonu ve Türkiye yakalamıştır. Ekim 2008 ortalarına doğru, özellikle Euro bölgesinde turizm hareketlerinde bir daralma görülmüştür. Yıl sonuna kadar turizm hareketlerinde önemli değişimler beklenmemektedir. Euro bölgesi dışında yer alan Türkiye ve Rusya Federasyonu'nun döviz kurlarındaki değişimler göz önüne alındığında en avantajlı ülkeler konumuna geldiği turizm profesyonellerince dile getirilmektedir.

İngiltere
Dünya turizminde en çok gelir elde eden ülkeler arasında yer alan İngiltere'yi, 2007 yılında 32.5 milyon turist ziyaret etmiş ve aynı yıl 16 milyar sterlin turizm geliri elde edilmiştir. İngiltere'ye en çok ziyaretçi ABD, Almanya, Fransa, İrlanda ve İspanya'dan gelmektedir.

Londra'da 2012 yılında yapılacak olimpiyat oyunlarından 2.9 milyar sterlin turizm geliri hedeflenmektedir.

Yaklaşık 60.1 milyon nüfusu ile Birleşik Krallık (UK);İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşup 2.7 trilyon dolar ekonomik hacmi olan bir ülkedir. 2008 yılının ilk sekiz ayında;
- 70.4 milyon yurtdışı seyahat gerçekleşmiş,
- Bu seyahatlerden 55.6 milyonu Avrupa ülkelerine yapılmıştır.
- Tatil için en çok tercih edilen ülkeler İspanya, Fransa, İtalya, ABD, Yunanistan, İrlanda, Portekiz, Türkiye ve Hollanda'dır.
- Seyahatlerin %42'si paket tatil olarak gerçekleşmiştir. Paket tatillerde Türkiye, İspanya ve Yunanistan'ın ardından pazarda üçüncü konumdadır.
- İngilizler ülkemizde yoğun olarak Muğla (Marmaris, İçmeler, Ölüdeniz, Bodrum), İstanbul ve Antalya'yı ziyaret etmektedir. İstanbul basında en çok yer alan ve turist sayısında artış gösteren destinasyon olarak dikkatleri çekmektedir.
- İngilizler ülkemize çoğunlukla Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında gelmektedirler.

İngiltere pazarında, ülkemize en çok turist gönderen tur operatörleri, Thomas Cook, First Choice, My Travel ve TUI olarak sıralanmaktadır. Ülkenin 3. Büyük tur operatörü XL Leisure'ın 2008 yılında iflası ülkemize olan kapasite açısından bir olumsuzluk olarak ortaya çıkmaktadır. Easyjet gibi düşük maliyetli havayolu şirketleri gerek İngiltere gerekse AB ülkelerinin turizmine büyük katkılar sağlamıştır. Ülkemize söz konusu uçuşların başlamasının özellikle bireysel seyahatleri ve kısa süreli tatil (short break) imkanlarını artırdığı görülmektedir. İngiltere pazarında bireysel seyahatlerde internetin yaygın olarak kullanılması ile ciddi artış yakalandığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle firmaların web sayfalarını, internetin artık telefon aracılığı ile kullanıldığı tespitini de göz önüne alarak sürekli güncellemeleri ve estetik ve kullanım kolaylığı konusunda teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeleri büyük önem kazanmıştır.

Ülkede deniz turizmi dominantlığını korurken özellikle farklı kültürleri tanıma (kültürel), Evcil hayvanlarla seyahat, Golf, Yat, City Break, Aktivite (yürüyüş, trekking vs) Dügün ve Balayı turizmi yeni trendler olarak gözlemlenmektedir. İngiltere Avrupa'nın en çok golf oynayan ülkesi konumunda olup, 3.000 civarında golf sahası mevcuttur. Avrupa'da golf oynayan yaklaşık 12 milyon golfçünün yüzde 50'si İngilizdir. Ayrıca İngiltere dünyada Kuzey Amerika'dan sonra en büyük ikinci Cruise (Kruz) pazarıdır.

Yıllar itibari ile İngiltere'den ülkemize gelen ziyaretçi sayıları;
Yıl Gelen Turist sayısı
2004 1.387.808
2005 1.757.843
2006 1.678.663
2007 1.916.130
2008* 1.854.317
*01.10.2008 tarihine kadar

Ulaşım
İngiltere'de ülkemize olan hava ulaşım ağı her geçen gün artarak gelişmektedir. Tarifeli seferler aşağıda belirtilmiştir.

THY Londra/İstanbul/Antalya, Manchester/İstanbul
BRITISH AIRWAYS Londra/İstanbul/İzmir/Ankara/Antalya/Dalaman
SUN EXPRES Londra/Antalya/İzmir
KTHY Londra/İzmir/Antalya
EASYJET Londra/İstanbul
ATLASJET Londra/İstanbul, Manchester/İstanbul
PEGASUS Londra/İstanbul

Mevcut uçuşlara ilave olarak; THY Birmingham/İstanbul uçuşlarına 15 Aralık 2008, Easyjet ise Gatwick (Londra) /İstanbul uçuşlarına 12 Aralık 2008 tarihinde başlayacaklardır. Pegasus ise haftalık uçuş sayısını 3'ten 5'e çıkarmıştır.

2008 yılı sonuna kadar, bu pazardan ülkemize gelecek turist sayısının 2.2 milyon olacağı, 2009 yılında ise yüzde 10 oranında bir artış beklenmektedir.

SONUÇ
1. WTM Fuarı, turizmin tanıtımında ve pazarlamasında yakın gelecekte mobil telefonun ön plana çıkacağını göstermektedir. Dünya üzerinde, toplam 1.3 milyar bilgisayar kullanıcısına karşılık, 3.1 milyar telefon kullanıcısı bulunmaktadır. Telefon teknolojisindeki hızlı gelişme yakın gelecekte internetin yoğun olarak telefonlar aracılığı ile kullanılacağı ve rezervasyon başta olmak üzere birçok işlemin bu yolla yapılacağı beklenmektedir. İşletmelerin internet sayfalarında bu hususu göz önüne tutmaları gerekmektedir.

2. İstanbul, turist sayısı ve artışı yönünden pazarda ülkemizin en önemli destinasyonları arasında yerini almış, 2008'de en çok yükselen destinasyon konumuna gelmiştir. Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin başarılı tanıtma kampanyaları, ulaşım kolaylığı, basında sürekli çıkan olumlu haberler İstanbul'un artışındaki en önemli etmenler olarak dikkatleri çekmektedir. Öte yandan ülkemizin pazardaki en önemli avantajları, iklim, ulaşım kolaylığı ve düşük maliyetli uçuş imkanlarının artması, iyi hizmet ve Sterlin'in alım gücünün artması olarak öne çıkmaktadır.

3. 2009 yılında, İngiltere'de turizm hareketlerinde bir yavaşlama olacağı, WTM fuarında turizm profesyonellerince sıklıkla dile getirilmiştir. Buna göre; tatile gidilecek yer seçimlerinde değişimler olabileceği, gidilen tatil sayısının azaltılacağı, tatil süresinin kısalacağı ve tatil sürelerinin genel olarak 7 gün ortalamasına geleceği yönünde tahminler yapılmıştır.

4. Turizmi yakın gelecekte olumsuz olarak etkileyecek en önemli gelişmenin, küresel ısınma olduğu fuar sırasında yapılan konferanslarda sıklıkla gündeme getirilmiş, önlemlerin zaman geçirilmeksizin alınmasının önemine değinilmiştir.

5. İnternetin yoğun olarak kullanılması ile bireysel rezervasyonlarda her geçen yıl tahminlerin üzerinde artış görülmektedir. Önümüzdeki dönemde internetin öneminin artacağı ve maksimum on yıl içerisinde tüketicilerin çok büyük bölümünün seyahatlerini internet aracılığı ile organize edeceği öngörülmektedir. Bu nedenle kurum ve kuruluşların internet sayfalarını güncel tutmaları, kullanım kolaylığı ve görsel açıdan etkileyici olmalarını sağlamaları yararlı olacaktır. Ancak internet rezervasyonlarının gelişimi özellikle ulaşım konusunda imkanlarla orantılı seyretmektedir. İngiltere'de yapılan bir araştırma bireysel seyahatlerin özellikle düşük maliyetli uçuş sağlanan destinasyonlara yoğunlaştığını ortaya koymuştur. Nitekim bu alanda Easyjet'in başlattığı İstanbul uçuşları araştırmayı doğrular niteliktedir. Düşük maliyetli uçuşların sağlanmasının destinasyonun bireysel seyahatler ve kısa süreli tatil (short break) imkanlarını arttıracağı değerlendirilmektedir. Internet ile yapılan rezervasyonlarda çözülmesi ve dikkat edilmesi gereken ön önemli sorun; yanıltıcı ve yanlış bilgiler ile tüketicinin güveninin sarsılmasıdır. Bu konuda, her kurum ve kuruluş üzerine düşen görevleri yerine getirmelidir. Ülkemiz açısından en olumsuz gelişmelerin başında, İnternet aracılığı ile yapılan yanlış tanıtımların yer aldığı, birçok otelin/acentanın internette yer alan yıldız/sınıf/hizmet gibi bilgilerinin yanlış olduğu yönünde tespitlerin yapıldığı belirtilmiş, konu hakkında önlemler alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bilgi verilmiştir.

6. Fuar esnasında, Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nin kusursuz organizasyon sağladığı, bütün katılımcıların fuarın uluslararası kataloğunda ve internet sayfasında yayınlanmasının sağlandığı görüldü. Yine söz konusu, Müşavirlik tarafından bütün katılımcılara ulaştırılan WTM internet sitesi şifreleri; diğer ülkelerden profesyoneller ile on-line görüşmeler yapılması ve randevu alınması ile fuara planlı ve programlı katılınmasını sağladı. TUROB olarak başta, Londra Kültür ve Tanıtma Müşaviri İrfan Önal ile Müşavir Yardımcısı Tülin Sermin Özduran olmak üzere tüm Müşavirlik çalışanlarına bu kusursuz organizasyon ve bilgi akışı için bir kez daha teşekkür ederiz.

7. Birleşik Krallıkta, ülkemiz açısından en önemli pazarların başında İrlanda gelmektedir. İrlanda'da Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nin başarılı tanıtımlarının devam etmesi ile ülkemize gelecek turist sayısında ciddi artışlar yakalanacağı tahmin edilmektedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21