• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

Turizmde yapay zeka damgası

Turizmde yapay zeka damgası
Talya Bilişim’in Yönetici Ortağı Nilüfer Durukal, yapay zeka kavramının global anlamda turizm ve otelcilik sektöründe etkin olarak kullanılmaya ve geleceğin turizmini şekillendirmeye başladığını belirtti

TURİZMİN SESİ


Talya Bilişim, 29 yıldır faaliyet gösteren bir yazılım firması. Antalya, Ankara ve İstanbul’daki ofislerinde 180 kişilik ekipleriyle Türkiye’nin en büyük kamu kurumlarına, turizm ve sağlık firmalarına çözümler üretiyorlar. Turizm ve Sağlık sektörlerine özel çözümlerin yanı sıra Kurumsal kaynak planlaması, insan kaynakları, mobil satış ve saha çözümleri, online satış ve otomatik giriş sistemleri konularında da yazılım hizmeti sunuyorlar.

Çözümlerindeki birincil amaçları kullanıcılarının finansal, operasyonel ve idari süreçlerini elektronik ortamda detaylı olarak takip etmelerini sağlamak, yönetime doğru analizlerle hızlı karar aldırmak ve tam kontrol olanağı sunmak olarak sıralanıyor. Bu doğrultuda Elektraweb Otel Programı, Medisoft Hastane Programı, Elektraweb POS Restoran Yönetimi Programı, Kimlikokur kimlik ve pasaport okuma sistemi, iSafe İnternet Güvenlik ve Loglama Sistemi markalarıyla başta turizm ve sağlık sektörleri olmak üzere geniş bir yelpazeye çözümleri ile ulaşıyorlar.

Talya Bilişim’in markası olan Elektraweb, bünyesinde entegre online rezervasyon sistemi ve kanal yönetimini barındıran web tabanlı bir otel otomasyon programı. Anlık kimlik bildirimi, hızlı POS, ön muhasebe, misafir ilişkileri gibi turizm işletmelerinin ihtiyacı olan tüm birimleri yönetebilecek kapsama sahip. İlk yatırım maliyeti olmadığı için otel ve restoranları birkaç yılda bir yenilenmesi gereken sunucu, sunucu lisansları, virüs programları, yedekleme gibi maliyetlerden kurtarıyor. Kullanmak için ise iyi bir internet bağlantısı, akıllı bir telefon/ tablet veya bilgisayara sahip olmak yetiyor. 7/24 dünya çapında ücretsiz online destek ve birçok ülkede uygun fiyatlı yerinde destek ve eğitim sağlanıyor. Hem bulut sistemde hem de web tabanlı bu kapsamda yapılmış dünyada ikinci bir örnek yok.

İlk olarak sahaya 2019 yılında çıkılmıştı, pandemi döneminde teması minimize eden “Temassız Misafir Uygulamaları” ile hem pandemi için bir çözüm üretilmiş oldu, hem de otellere yeni kazanç kapıları aralandı. Online check-in, online rezervasyon, oda kapısının anahtarsız açılması, otel içinde online satın almalar bu uygulama üzerinden yapılabildiği gibi, arıza ve sorun taleplerinin iletimi, anket doldurma gibi pek çok fonksiyon yine bu uygulama ile misafirlere sunulabiliyor. Kısacası ElektraWeb, bir otelin uçtan uca dijitalleşmesini sağlıyor. Bu sistem otellerin kendi CRM verilerini oluşturarak, markasına yönelik her türlü pazarlama stratejisini rahatlıkla kurgulayabilmesine olanak tanıyor.

Elektraweb olarak yapay zeka uygulamalarını pek çok sürece dahil etmeye başladıklarını hatırlatan Talya Bilişim Yönetici Ortağı Nilüfer Durukal, yapay zekayı hâlihazırda fiyat yönetimi süreçlerinde kullandıklarına da dikkat çekerek şunları söyledi: “Yapay zekayla doluluk ve rakip fiyat verilerinin göz önüne alınarak optimal fiyatların sistem tarafından önerilebilmesini sağlıyoruz. Uygulamaya soktuğumuz SmartRes – Yapay Zeka Destekli Rezervasyon Sistemi sayesinde ise oteller, pazarlama ve rezervasyon süreçlerinde de yapay zekadan faydalanabiliyor. Chatbot’lar yardımı ile misafirlerin dijital destek ile karşılanması, soruların cevaplanması, rezervasyon bilgilerinin alınması ve fiyat gönderilmesi çok kolaylaştı.”

Talya Bilişim Yönetici Ortağı Nilüfer Durukal, yapay zekanın “kişiye özel hizmet” kavramını da yepyeni bir boyuta taşıdığına vurgu yaptı. Durukal’ın verdiği bilgilere göre, önümüzdeki dönemlerde kişiye özel ürün/hizmetler sunma, müşteri ilişkileri ve  hizmetleri, talep tahminleme, müşteri  verilerinin analizi, müşteri tercihlerine  uygun öneriler geliştirme, tüketici   davranışlarını anlama ve yorumlama konusunda yapay zeka uygulamaları vazgeçilmez olacak.

Talya Bilişim olarak CRM uygulamalarında bunun ilk adımlarını atmaya başladıklarını ifade eden Durukal, yapay zeka önderliğinde, kişiselleştirilmiş misafir memnuniyeti, farklı yaş ve demografik grupların hedeflendiği tatil konseptleri ile deneyim oluşturmanın anahtar kelimeler olacağını belirtti. Ve bu nedenle “veri mühendisliği” kavramının önem kazanacağını da işaret etti.

Web teknolojileri ve yapay zeka uygulamalarının turizm işletmelerinin önünde büyük pencereler açtığını da aktaran Durukal, bu alanda gidilebilecek daha çok yol olduğunu şu sözleriyle işaret etti: “Daha verimli ve sürdürülebilir işletmeler için dijital dönüşümü hızlı bir şekilde her alanda hayata geçirmemiz gerekiyor. Dijital sadece bilgisayar veya robotlaşma değil, dijital araçlar kullanarak üretilen bilgiyi anlamlı verilere dönüştürebilmektir. Daha fazla kalifiye iş gücü yetiştirmemiz buna sektör olarak destek vermemiz gerekiyor. Aslında otel yönetimi alanında yapay zekayı bu denli süreçlerine dahil eden firma yok, bir kaç departman için geliştirilmiş sınırlı uygulamalar var. Elektraweb'le otel yönetimine bütüncül bir yaklaşımla bakıyoruz. Bu konuda sektörün teknoloji lideri olmaya adayız.”

Türk turizm ve otelcilik sektörünün bu bilinçle hareket ederek, insanı odağa koyarak başta ihracat olmak üzere ekonomideki lokomotif görevini üstlenmeye devam edeceğini bildiren Durukal, “Sektörümüz dünyada yaşanan ve yaşanacak değişimlerin hızında ilerlemeye devam edecektir. Yapay zeka kullanımı artarak devam edecek ve geleceğin sektörüne damgasını vuracaktır” dedi.

Tamamı Türk mühendislerle turizm sektörüne yönelik geliştirilen Elektraweb Otel Programı, Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika olmak üzere 4 kıta ve İngiltere, Fransa, İtalya,  İspanya, Tayland gibi dünya turizminin öncü ülkelerinin de aralarında bulunduğu 25 ülkede kullanılıyor. Markalarını globalde büyütmeyi amaçlayarak yol aldıklarını belirten Durukal, 3000’i webde, 2500’ü de masaüstü versiyonda olmak üzere 5500’den fazla Elektra kullanıcısı bulunduğunu, bu yılın sonunda 6000 otele ulaşmayı hedeflediklerini aktararak şunları söyledi: “Yurt dışı atağımızı, bulunduğumuz ülkelerde daha yaygın kullanılır hale gelerek devam ettirmeyi hedefliyor, döviz bazında ise yüzde 40 büyümeyi planlıyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21