• BIST 9274.16
  • Altın 2248.4
  • Dolar 32.144
  • Euro 34.8499
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Lezzetli ve Sağlıklı Mangal Yapmanın Püf Noktaları

Lezzetli ve Sağlıklı Mangal Yapmanın Püf Noktaları
Mangal keyfi, havaların ısınmasıyla birlikte hafta sonlarının vazgeçilmez etkinliğidir
TURİZMİN SESİ

Aileleri, dostları, açık havada, bahçelerde, piknik alanlarında, teraslarda, yazlık evlerde bir araya getiren mangalı yakmak da etleri pişirmek de maharet ister. Peki mangal yakmanın en doğru ve sağlıklı yöntemi nedir? Uzun ve soğuk geçen kış mevsiminin ardından havalar ısındı ve özlemle beklenen mangal keyfinin vakti geldi. Peki kalabalıkları etrafında birleştiren mangal keyfinin tadına nasıl varılır? Elbette birinci ve en önemli adım; sağlıklı, uygun fiyatlı, lezzetli ve güvendiğiniz bir marka tarafından üretilen eti seçmektir. Tüm bu kriterlere uyan piliç ve hindi eti mangal keyfinin olmazsa olmaz protein kaynaklarıdır. Sizin için en uygun eti seçtikten sonra sıra, mangalı doğru şekilde yakmaya ve etinizi en sağlıklı ve lezzetli şekilde pişirmeye gelir. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR), mangal mevsiminin açıldığı şu günlerde; “sağlıklı ve lezzetli” mangal yakmanın püf noktalarını açıkladı...

Et ile kömür arasında yaklaşık 15 cm’lik bir mesafe bırakın. Bu mesafe etin yavaş yavaş pişmesini ve böylelikle daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar.Tavuk etini mangal üzerinde yüksek ateşte uzun süre bırakmayın. Bu işlem zararlı maddelerin açığa çıkmasına neden olabilir. Hatta mangaldan önce etinizi 5 dakika fırında pişirerek etinizin mangalda daha kısa süre kalmasını sağlayabilirsiniz. Küçük parçalı etler daha çabuk pişer, bu nedenle pişirme süresini azaltmak için küçük parçalı ürünler tercih edebilirsiniz. Eti yağlı seçmeyin ve ateşe çok yakın yerleştirmeyin. Çok yağlı et ateşin yağlanmasına ve pişirirken etin zehirlemesine sebep olabilir. Kömür iyice kor haline geldikten sonra yani kömür közleştikten sonra pişirme işlemine başlamak en sağlıklı yöntemdir.Yapılan en önemli yanlışlardan biri de etlerin yanmaya yakın pişirilmesidir. Dışı kabuklaşmış, içi pişmemiş etler sağlığa zararlıdır. Bakteri ürememesi için; çiğ etle pişmiş eti birbirine temas ettirmeden ayrı kaplarda muhafaza edin. Çiğ et için kullandığınız maşa ile pişmiş eti kullandığınız maşayı bir birinden ayrı tutun ayrıca et ürünleri ile sebzeleri ayrı ekipmanla kesmek en doğru yöntem.Et pişirirken en önemli nokta, suyunun içinde kalmasıdır. Eti çatalla çevirirseniz, içindeki suyu ateşe akar ve etin tüm lezzeti gider. Bunun için maşa yardımıyla etleri çevirmek gerekir.Sıcak havalarda bozulma riski yüksek gıdalardan et ve ürünlerinin, uygun koşullarda hazırlanmasına özen gösterin. 
 
Dışarda uzun süre bekletmeyin.
Sofraya et ve et ürünlerinin yanı sıra mangalda pişirilmiş farklı sebzeleri de ekleyin. Közde soğan, patlıcan, patates, kabak gibi sebzeleri dâhil etmek iyi bir başlangıç olacaktır.Mümkünse rüzgarsız bir gün seçin. Eğer rüzgar varsa da mangalı, rüzgarın kömür tozlarını ete yapıştırmayacak konumda tutmaya dikkat edin ve dumandan etkilenmemek için mangalı sofranıza 3-5 metre arasında uzak bir yere yerleştirin.Kullanacağınız baharatları etin pişmesine yakın atarsanız, baharatlar et pişene kadar yanmaz. Sadece biraz tuzlayarak etinizi mangalda pişirmeye başlamanız etinizin daha lezzetli olmasını sağlar.Özellikle ormanlık alanlarda yangın riskine karşı mangalınızın tamamen söndüğünden emin olmayı unutmayın.
Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21