• BIST 9652
  • Altın 2960.569
  • Dolar 34.6806
  • Euro 36.7281
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

İZMİR’E BU YIL 144 KRUVAZİYER GELECEK

İZMİR’E BU YIL 144 KRUVAZİYER GELECEK
İzmir'e günde dört geminin birden yanaşabileceği bu durumda limanın yetmeyebileceği ifade edildi.

TURİZMİN SESİ


Dev gemilerin bu yıl İzmir'e 144 sefer gerçekleştireceği bildirilirken limanın yetmeyebileceği de ifade edildi. Yük gemilerine de hizmet veren limana aynı anda üç geminin yanaşabildiğini kaydeden yetkililer, nadir de olsa bir günde dört geminin birden gelmesinin beklendiğini duyurdu "Ek önlemler alındı ama sıkıntı yaşanması da muhtemel görünüyor," denildi.

YOLCULARA ARA FORMÜL
İzmir Alsancak Limanı'nda Haziran'da yaşanması beklenen yoğunluk için formül bulundu. Buna göre kruvaziyer yolcuları yük rıhtımına inecek. İzmir Alsancak Limanı'na 2 ve 30 Haziran tarihlerinde dört yolcu gemisinin yanaşacak olması nedeniyle ortaya çıkan kriz yeni bir formülle aşıldı.
Konteyner gemilerinin yükleme ve boşaltma gerçekleştirdiği 13 nolu rıhtım dört geminin geleceği iki gün için kruvaziyerlerin hizmetine sunulacak.

İzmir Liman İşletme Müdürlüğü'nde Vali Yardımcısı Şükrü Kara'nın başkanlığında gerçekleştirilen ve 1,5 saat süren toplantıya TCDD İzmir Liman İşletme Müdürü Turan Yılmaz, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk, İzmir Şoförler Odası Başkanı Celil Anık, İzmir Gümrük Müdürlüğü yetkilileri, gemi firmalarının acentaları ve turizm sektörü yetkilileri katıldı.

Toplantıda önerilen, gemilerin nöbetleşe yanaşıp yolcu bıraktıktan sonra açıkta bekleme veya botlarla yolcuların kıyıya taşınması formüllerine taraflar yanaşmayınca sıkıntı doğdu. Türkiye Denizcilik İşletmeleri İzmir Bölge Müdürlüğü Başkılavuz Kaptan Ünal Gül, çözüm yollarını tek tek katılımcılara anlattı. Daha sonra DLH'ya ait olan iskele ve yeni silonun yanının kullanılması gündeme geldi. Ancak sığlık nedeniyle geminin karaya oturacağı gerekçesiyle bu formül de kabul edilmedi. Çıkmaza giren toplantıda son noktayı koyan Liman İşletme Müdürü Turan Yılmaz, 13 nolu rıhtımın kruvaziyerlere açılarak sorunun çözülmesi önerisini getirdi.

Üzerinde anlaşılan formüle göre üç gemi mevcut rıhtıma yanaştırılacak. Ancak gemilerden birinin burnu dışarıda kalacak. Dördüncü gemi ise yük rıhtımı olan 13 nolu rıhtıma yanaşacak. Bu sırada yük gemileri ve vinç devre dışı bırakılacak. Toplantıya katılan kruvaziyer firmalarının acentaları, Liman İşletme Müdürlüğü'nün ilk önerisi olan gemilerin yolcuları indirdikten sonra açıkta beklemesi önerisine karşı çıktı.

MSC Cruise Acenta Müdürü Savaş Ercan "Biz firmalarımıza limana yanaşamayacaksın diyemeyiz. En çok sefer yapan geminin rıhtıma yanaşmada önceliği vardır. Gemilerin hiçbirini açıkta bırakamayız. İzmir'e yanaşamazsa gider Rodos'a yanaşır. İzmir deyince kafalarında soru işaretleri oluşur. Alınacak tedbirlerin altı ay önceden söylenmesi gerekiyordu. Yılda 36 sefer yapan bir firma olarak hangi rıhtıma yanaşacağımı, otobüslerin hangi terminalde bekleyeceğini bilmek hakkımız," dedi.

Costa firmasının temsilcisi Onur Dağoğlu da "Keşke bu uyarıya daha önce yapsaydınız. Bize kimse 'Yer yok, alamayız' demedi. Bu söylenseydi alternatif program yapardık. İzmir ekonomisine katkı sağlayan bir firmaya 'Açıkta bekle' derseniz, o zaman İzmir'i silerler. Yerine başka alternatif bulurlar. Zaten Yunanistan krizden dolayı yandım Allah diyor," şeklinde konuştu.

İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara üç, özellikle dört gemi geldiği zaman sıkıntı doğacağını bildirdi ve şunları kaydetti: "En azından bu sezon sorunu çözmeliyiz. Ancak limanda kalıcı çözüm bulmamız gerekiyor. Yeni bir liman, proje ve mahkeme derken kaç yıl alır. Kruvaziyer yolcuları narin, bir daha gelmeme tehlikesi doğar. Ayrıca gelecek yılın programını daha önceden yapalım ki gemiler pişti olmasın."

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise İzmir'e beş gemi de sekiz gemi de gelebileceğini söyledi ve yeni bir liman yapılması gerektiğini hatırlattı. İzmir'in Doğu Akdeniz'in en güzel yeri olduğunu, Costa firmasının kenti homeport yapmayı hedeflediğini ifade eden Demirtaş "Yeni bir liman yapılması şart. Limanın yapılacağı yer için İzmir Büyükşehir Belediyesi de üniversitelere bir araştırma yaptırıyor.

Costa'nın CEO'su Bay Foschi, İzmir'e liman yapmakta ısrar ediyor. Ama nereye kadar ısrar eder bilemeyiz. Ancak hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmayacağız. İzmir'e bu kruvaziyer limanını yapacağız" dedi. Demirtaş, "Yereldeki sıkıntıyı devletin gücü ile aşacağımıza inanıyoruz. Çünkü devletin tüm kademeleri acil ihtiyaçlarımızın bilincinde," şeklinde konuştu. Limana gemi yanaşması konusunda MSC ve Costa gibi firmaların rahatsız edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Demirtaş, İzmir Limanı'nda çevre düzenlemesi ve zemindeki bozukluklar konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21