• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

İSTTA (İstanbul Turizm Derneği) ’nin “Turizmde Gelecek 10 Yılın Trendleri” konulu toplantısı  Raffles Hotel’de gerçekleşti

İSTTA (İstanbul Turizm Derneği) ’nin “Turizmde Gelecek 10 Yılın Trendleri” konulu toplantısı  Raffles Hotel’de gerçekleşti
İSTTA Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aydın; “Turizm, günümüzün en büyük ve en önemli sektörlerinden biri haline gelmiştir

TURİZMİN SESİ


Dünyada seyahat eden kişi sayısı 1950 yılında 25 milyon iken bu rakam günümüzde 1,5 milyara ulaştı. Seyahat eden kişi sayısı ile birlikte turizmin oluşturduğu ekonominin de aynı oranda üst seviyelere çıktığını görmekteyiz. Dünya Turizm Örgütü’ne göre Uluslararası Turizm gelirleri 1,5 trilyon dolar seviyesine ulaşmış durumdadır. Turizm sektörü doğrudan ve dolaylı olarak 300 milyonun üzerinde kişiye istihdam sağlamaktadır. #turizminsesi Bunun anlamı da her 10 çalışandan bir tanesi turizm sektöründe çalışıyor demektir. Turizm artık dünyada diğer sektörlerden çok daha hızlı gelişen bir sektör durumuna gelmiştir. Turizm ülkemizin ekonomisinde de önemli bir rol oynamaktadır. 

İSTTA YÖNETİM KURULU BAŞKANI YALÇIN AYDIN ;

Sektörümüzden geçtiğimiz yıl 34,5 milyar dolarlık bir gelir elde edilmiştir. Turizmden 2020 yılı için 40 milyar dolar beklenmekte, 2023 yılı için ise 65 milyar dolar gelir sağlanması hedeflenmektedir. Ülke ekonomimizin geleceğe taşınmasının başında turizm sektörü olacaktır. Ülkemizde “Turizm” denildiğinde şüphesiz en önemli markamız şehrimiz İstanbul’dur. #turizminsesi Bugün Türkiye’nin en fazla turist çeken şehri İstanbulumuzu turizmde dünyanın en üst sıralarında görmeyi arzuluyoruz. Tarihte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan şehrimiz son yıllarda turizmde ciddi atağa geçti ve 2019 yılında yaklaşık 15 milyon turisti ağırladı. Ancak İstanbul için bu rakamlar yeterli değil, şehrimizin daha fazlasını hak ettiğini düşünüyoruz. Hep birlikte yapacağımız çalışmalarla önümüzdeki dönemlerde 25-30 milyon gibi rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz. 

istta-yonetim-kurulu-baskani-yalcin-aydinistta-yonetim-kurulu-uyesi-murtaza-kalender-004.jpgBu anlamda turizmi çeşitlendirmemiz gerekiyor. Kültür Turizminin yanı sıra, Kongre, Kruvaziyer, Sağlık ve Gastronomi gibi yüksek gelir sağlayan turizm türlerinin geliştirilmesinin hedeflere ulaşmamızda büyük önem taşıdığını da belirtmek isterim. Dünyada turizm sektöründe her geçen gün hızla bir değişim ve yenilenme yaşanıyor. Değişen ve farklılaşan yaşam şekilleri turizmdeki trendleri de aynı oranda etkiliyor.#turizminsesi Dünyanın en büyük 6. Turizm ülkesi Türkiyemizin, en çok turist çeken şehri İstanbulumuzun bu trendler ve gelişim içerisindeki yerinin de irdelendiği “Turizmde Gelecek 10 Yılın Trendleri” konulu bilgilendirme toplantısını gerçekleştiriyoruz” dedi.

istta-yonetim-kurulu-baskani-yalcin-aydinistta-yonetim-kurulu-uyesi-murtaza-kalender.jpg

İSTTA GENEL SEKRETERİ EROL TURANLIOĞLU;

“Yeni Yönetim Kurulu olarak göreve başladık. Derneğimiz yaklaşık 3 yıl önce kuruldu. Biz Türkiye turizminde en değerli markamızın İstanbul olduğunu düşünüyoruz. Bu değerli markamızı farklı bir şekilde turizm sektöründe marka değerini yükseltmek ve İstanbul Turizmi için yapılabilecek farklı şeyleri ortaya koyabilmek için “İstanbul Turizm Derneği” ismini alarak bir yola çıkmaya karar verdik. Bunu yaparken de amacımız; Türkiye ismiyle ülkemizi temsil eden turizm sektöründe çok değerli kurum ve kuruluşlarımız var. #turizminsesi Fakat İstanbul Turizm Derneği isminin İstanbul için değerli bir marka olduğunu düşünüyoruz. İstanbul’da turizmle ilgili fayda değer sağlayabilecek her türlü turizm paydaşlarını ticari amaçla da bu işten ekmek yiyen herkes ile işbirliği yapmak için yola çıktık. 

istta-yonetim-kurulu-baskani-yalcin-aydinistta-yonetim-kurulu-uyesi-murtaza-kalender-002.jpg

Ulaşımcılar, uçakcılar, acentalar gibi turizmin farklı sektörlerinden arkadaşlarımızı da derneğimize kattık. Biz ilk yola çıktığımızdan itibaren birçok gerek yurt içi gerek yurt dışı tanıtım ve fuar organizasyonlarında işbirliği yaptık. Hatta 2017 yılında ilk yola çıkışımızda EMITT Fuarı’nda yaklaşık 659 tane Hosted Buyera sponsorluk yaptık. Yurtdışı ve yurtiçinde birçok etkinlikte bulunduk. #turizminsesi İstanbul turizmde Türkiye’nin çok önemli bir markası biz de bunu temsil etmek üzere ekibimizle yola çıktık. Turizmin Gelecek 10 Yılın Trendleri çalışmasını sizlerle paylaşmak için bir araya geldik” dedi.

istta-yonetim-kurulu-baskani-yalcin-aydinistta-yonetim-kurulu-uyesi-murtaza-kalender-001.jpg


İSTTA YÖNETİM KURULU ÜYESİ MURTAZA KALENDER;

“Başkanım çok mütevazi. Biz tanıtımlara yeni başladık. Bugüne kadar birçok değişik illerde, ülkelerde etkinlikler yaptık. En son Ace of MICE Fuarı’nın alt yapısını biz yaptık. Yaklaşık 5227 tane randevu olup, 33 milyon dolarlık iş hacmi vardı. Hindistan’da yaptık. En son İSTTA’nın katkılarıyla 5 ayrı yerde workshop etkinliği yaptık. Yine İSTTA’nın katkılarıyla 3 ayrı fuara katıldık. Son 3 yıldır da EMITT’in alt yapısını, B2B görüşmelerini yapıyoruz. Gelecek dönemde de yine bize görev düştü, yeni projelerle yakında karşınıza çıkacağız” dedi.

istta-yonetim-kurulu-baskani-yalcin-aydinistta-yonetim-kurulu-uyesi-murtaza-kalender-003.jpg

BESFİN KURUMSAL FİNANSMAN DİREKTÖRÜ NİHAN TARMUR;

“Geçtiğimiz 9 sene göz önünde bulundurulduğunda, turizm harcamalarındaki büyümenin istikrarlı bir şekilde GDP büyümesinden daha yüksek seyrettiği gözlemlenmiştir. 2016 yılındaki düşüşlerin sebepleri ise İngiltere’nin Brexit kararı, tahminlerin aksine ABD Başkanlığı’na Donald Trump’ın geçmesi ve terör saldırılarının dünya çapında bıraktığı etkidir” dedi ve verilere değindi. 

Nihan Tarmur; “Turizm büyümesi, GDP büyümesine göre yıllık olarak ortalama %1,8 (CAGR) daha fazla büyüme göstermiştir. Tüm destinasyon gelirleri 1,5 trilyon dolar, yolcu taşımacılığından 256 milyar dolar, 2018 yılında Uluslararası turizmden yapılan ihracat 1,7 trilyon dolardır. 2018 yılında uluslararası turizmden (seyahat ve yolcu taşımacılığı) elde edilen ihracat gelirlerinde, 2017 yılına göre 121 milyar dolar tutarında ek gelir sağlandı. Turizm, ihracat içerinde günlük yaklaşık 5 milyar dolar kazandırıyor. 2018 yılı sonunda turist başına yapılan harcama yaklaşık 1035 dolardır. #turizminsesi En fazla turizm harcaması yapan 10 ülke arasında 277 milyar dolar ile Çin, Dünya’nın en büyük yurtdışı seyahat harcaması yapan ülke konumunda yer almaktadır. Ardından 144 milyar dolar ile ABD takip etmektedir. Fransa, Avustralya ve Rusya Federasyonu yurtdışı seyahat harcamasında bir önceki yıla göre en fazla artış gözlemlenen ülkeler olmuştur. Turist sayısı ve turizm harcamalarında en fazla artışı gerçekleştiren Asya ve Pasifik ülkeleridir. Buna karşın en büyük turizm endüstrisi 570 milyar dolar turizm geliri ve 710 milyon turist sayısı ile Avrupa Kıtası ülkeleridir” dedi.

TÜRKİYE 2019 YILINDA 34,5 MİLYAR DOLAR GELİR ELDE ETTİ 

2018 yılında ABD 214 milyar dolar gelir elde ederken Türkiye 29,5 milyar dolar gelir elde etti. 2019 yılında ise Türkiye 34,5 milyar dolar gelir elde etti. En fazla gelir elde eden ilk 10 ülkenin turizm geliri, toplam gelirin neredeyse %50’sini oluşturmaktadır. Gelen turist başına gelir ABD’de 2688 dolar iken, Türkiye’de 645 dolar idi. 2019 yılında ise, 666 dolardı. 

TÜRKİYE 2019 YILINDA 51,7 MİLYON KİŞİ TURİST AĞIRLADI

2018 yılında Türkiye 46,1 milyon kişi, 2019 yılında ise 51,7 milyon kişi turist ağırladı. Fransa, İspanya, İtalya ile Avrupa Kıtası turizm sektöründe liderliğini sürdürmesine rağmen Asya ve Pasifik’teki Turizm büyümesi göz ardı edilmemelidir.

BANGKOK, TURİSTLERİN EN GÖZDE DESTİNASYONU 

En popüler şehirlerin ziyaretçi sayıları incelendiğinde ise, Bangkok, Avrupa şehirlerini geçerek yaklaşık 23 milyon ziyaretçi ile turistlerin en gözde destinasyonu konumundadır.

TURİZM SEKTÖRÜ SEYAHAT TERCİHİNİ AÇIKLADI

2000 yılında havayolu taşımacılığında %46 olan oran, 2018 yılı sonunda %58’e ulaşarak kullanılan ulaştırma hizmetlerinin yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Bunun aksine, 2000 yılından bu yana karayolu taşımacılığı ise %10’luk bir düşüşle %37 seviyesine gerilemiştir.

SEYAHAT AMACI

İnsanlar gün geçtikçe iş stresinden kurtulma amaçlı dinlenme seyahatlerine olan ilgisini arttırmaktadır. Dinlenme seyahatleri 2000 yılında %50 seviyelerinde paya sahip iken 2018 yılı sonunda %56 seviyesine ulaşmıştır. Sağlık, Din ve diğer seyahatler %27, iş seyahatleri ise %13 seviyelerindedir.

TURİST SEYAHAT TÜRLERİNDEKİ TERCİHLER

%55,5 gibi yüksek bir yüzde ile turistlerin yarısından fazlası otel tatillerini tercih etmektedir. %24,3 kiralamalar ile tatiller, %19,8 paket tatiller ve %0,4 gemi tatilleri tercih edilmektedir.

TÜRKİYE TURİZM GELİRLERİ VE TURİST BAŞINA HARCAMA DEĞİŞİMLERİ

2016 yılında Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısında yaklaşık %30’luk bir düşüş yaşanmıştır. Buna karşın 2017 ve 2018 yılları bir önceki seneye göre sırasıyla turist sayısında %28 ve %22’lik artışla 2016 yılındaki kayıp telafi edilmiştir. Turist sayısındaki artış sonucu doğal olarak turizm gelirlerinde de artış yaşanmıştır. Kur seviyesi avantajından faydalanmak isteyen turistlerin akınına uğrayan Türkiye, 2019 yılı sonunda rekor seviye ile 51,7 milyon turist ağırlasa da elde ettiği gelir 34,5 milyar dolar gerçekleşmiştir. Bu rakam ise, 2014 yılında elde edilen 34,3 milyar dolarlık rekor gelir seviyesini aşmıştır.

İSTANBUL’DA TURİZM

2019 yılında doluluk oranları, Fatih ilçesinde %69, Beyoğlu’nda %66, Şişli’de %62, Beşiktaş’ta %54’tür. İstanbul’da konaklama tesislerinin sayısı Avrupa yakasında 526 tesis, Anadolu yakasında 78 tesistir. Avrupa yakasında, 51.792 oda, 105.973 yatak sayısı, Anadolu yakasında 8.654 oda, 17.298 yatak sayısı mevcuttur.

TURİZM TAHMİNLERİ

Geçtiğimiz seneler baz alındığında küresel anlamda turizm sektöründeki büyümenin yıllık ortalama %4 seviyelerinde olması beklenirken bu büyümenin Türkiye’deki görünümü %5.3 ile dünya projeksiyonun üzerinde gerçekleşmesi beklenmektedir bu durum Türkiye’nin turizm yatırımları açısından dünya ülkelerine göre cazibesini koruyacağını açıkça göstermektedir. 2018 yılında turist sayısı küresel pazarda 1.4 milyar kişiye ulaşmıştır 2024 yılının tahmin rakamlarına göre de dünya genelinde 1.77 milyar turistin seyahat edeceği öngörülmektedir. #turizminsesi Turizm sektörünün dünya ekonomisine olan katkısı 2024 yılı sonunda 14,3 trilyon dolar seviyelerine çıkması beklenmektedir. Türkiye ekonomisinde önemli bir GDP katkısına sahip olan turizm sektörünün anahtar göstergelerinden biri olan gelen turist sayısının 2023 yılında 75 milyon kişiyi aşması beklenmektedir.

OTELCİLİKTE ANAHTAR GÖSTERGELER

Oda başı gelirlerde 2018 yılında Avrupa kıtası ülkeleri en fazla kazanç elde eden otellere sahip konumdadır. Otellerin doluluk oranları bölgesel olarak incelendiğinde Avrupa’nın son üç yılda istikrarlı bir şekilde %70 seviyelerinin üzerinde seyrettiği dikkat çekmektedir. 2018 yılında dünya turizm ekonomisinde canlanma gözlemlenmektedir. Otel endüstrisindeki yıllık küresel büyüme oranı %3.7 seviyesine ulaşmıştır.

OTELCİLİK SEKTÖRÜNDE LİDER ÜLKELER

Amerika Birleşik Devletleri 87 milyar $ gelir ile lider konumda yer almaktadır. Otel endüstrisi gelir büyümelerinin istikrarlı bir şekilde devam edeceği öngörülmektedir.

ARPU VE KULLANICI PENETRASYON ORANLARINDAKİ TAHMİNLER

Turist başına elde edilen ortalama gelir (ARPU) 2018 yılında 326 $ seviyesinde iken, 2023 yılında 349 $ seviyesine ulaşacağı düşünülmektedir. Kullanıcı penetrasyonunda ise 2018 yılında %15 seviyesinde olan oranın 2023 yılında %1.2’lik artışla %16.2 seviyesine ulaşması beklenmektedir.

AVRUPA YATIRIMDA CAZİBESİNİ KORUYOR

Avrupa’da turizm sektöründe yapılan sermaye yatırımlarının 2009 yılı sonrası düzenli bir şekilde artış gösterdiği gözlemlenmektedir. Avrupa’da turizm alanında yapılan yatırımlar 2014 - 2018 yılları arasında hızlı bir artış göstererek 1.8 milyar $ seviyesinden 11.5 milyar $ seviyesine ulaşarak yaklaşık 6 kat yatırım kapasitesine ulaşmıştır. 2014 - 2018 yılları arasında Birleşik Krallık 145 proje yatırımı ile turizm yatırımlarında en fazla tercih edilen bölge konumuna ulaşmıştır. Birleşik Krallık’ı takip eden ülkeler ise Fransa, Almanya, İspanya, Portekiz, Hollanda olarak şekillenmektedir. İsviçre ise uzun dönem faiz oranları ve kurumların ödemesi gereken vergi oranlarında en cazip destinasyon konumunda yer almaktadır.

POPÜLER SEYAHAT TRENDİ
1.    KİŞİYE ÖZEL SEYAHAT
Kişiselleştirilmiş seyahat gün geçtikçe yeni teknolojilerle gelişim göstermektedir. Bursa’ya trendinin gelecekte cazibesini koruyacağı düşünülmektedir.

2.    EKOLOJİK SEYAHAT
Greta Thunberg İsimli İsveçli iklim aktivisti genç öğrencinin başlatmış olduğu farkındalık hareketinin turizm sektörüne etkisi ile gelecek seyahat tercihlerini doğayı korumaya yönelik değişiklik göstereceği öngörülmektedir.

3.    SAĞLIKLI YAŞAM VE SPA SEYAHATLERİ
Sağlıklı yaşam mutlusunu benimseyen yolcuların sayıları her geçen gün artmaktadır.

4.    YAVAŞ SEYAHAT
Sloganı “teknolojiden uzak dur, dünya ile ilişkilerini tazele ve rahatla” olan yavaş Seyahat trendi, Dünya’nın ünlü iş adamlarından Bill Gates’in de içinde bulunduğu bir kitleyi etkisi altına almaya hızla devam etmektedir.

5.    JET İLE DÜNYA TURLARI
Özel jetlerle düzenlenen tematik seyahatler veya dünya turları çok revaçta. Dünyanın en lüks otel zincirlerinden biri olan Four Seasons Hotels & Resorts ve en lüks seyahat firmalarından Abercrombie & Kent. 2019 yılında kendini özel uçağıyla “World of Adventures” bir dünya turu yapacağının haberini veren Four Seasons’ın, 23 Ekim 2019’da başlayıp 15 Kasım 2019 tarihine kadar sürdü, 24 günlük turun içerisinde, 8 destinasyonu bulunuyor.

6.    SOSYAL SORUMLULUK SEYAHATLERİ
Dünya siyasi kargaşa halindeyken, birçok insan tatilde bile bir fark yaratıyormuş gibi hissetmek ister. Diğer insanlara yardım etmek iyi hissettirir ve bu seyahat türünün popülaritesini 2030 ve sonrasında da artırması beklenmektedir.

7.    GLAMPİNG SEYAHATLERİ
Rutine binen tatil anlayışından sıkılan gezginlerin ortaya çıkarttığı, alım gücü yüksek kişilerin rağbet ettiği, yepyeni bir akım lüks kamping ya da butik kamping (glamping) gelecek trendleri arasında yer alacağı tahmin ediliyor.

DEĞERLENDİRME VE ÖNERİLER YÜKSEK BÜYÜME POTANSİYELİ
Dünyada en yüksek büyüme gösteren sektörlerden biridir. GDP Büyümesinin 2023’e kadar %3.3-3.6 arasında olacağı beklentisine karşın turizmdeki büyümenin %4’ün üzerinde seyredeceği öngörülmektedir.

ARTAN TURİST SAYISI
Sayıları 2010 yılından sonra her sene ortalama %5 oranında artış göstermiştir. Bu artışların sonucu ziyaretçilerin %50’si Avrupa kıtası ülkelerini ziyaret etmekte ve turizm sektöründen elde edilen gelirlerin %39’u Avrupa kıtası ülkeleri elde etmektedir.

YÜKSEK YATIRIMCI İLGİSİ
2018 yılında turizm yatırımlarında %4.41 oranında büyüme gerçekleşmiştir ayrıca gerçekleşmesi muhtemel turizm yatırımlarında olumlu turizm verileriyle birlikte yatırım artışlarının hızlanması beklenmektedir.

OTELCİLİKTE SAĞLAM DURUŞ
Turizm sektörünün alt ve ana endüstrisi olan otelcilik verileri ise kullanıcı penetrasyonundaki ve otel sektörü gelirlerindeki artış tahminleri ile büyümeyi sürdürecektir. Otel endüstrisinde Avrupa ülkeleri liderlik pozisyonu ile yatırımcılara güven vermeyi sürdürecektir.

AVRUPA TURİZM YATIRIMCILARI İÇİN CAZİBESİNİ KORUYOR
Fransa, İtalya, Almanya ve Birleşik Krallık ziyaretçi sayısında dikkatleri üzerine çekmekte. Ayrıca kuzey Avrupa ülkelerinin lüks ve farklı deneyimler elde etmek adına cazibesini artırması beklenmektedir. Özellikle Glamping Seyahat Trendi için paha biçilemez doğa güzelliklerine sahip olan İskandinav ülkeleri otel yatırımları için ön plana çıkmaya devam edecektir. Uluslararası ve bölgesel turizm verilerinin analizi sonucu Avrupa bölgesine ve Türkiye’ye yapılacak yatırımlar riski düşük yatırım kategorisinde değerlendirilmektedir.

ASYA&PASİFİK ÜLKELERİ KÜRESEL RİSKLERDEN ETKİLENİYORLAR
Bu bölgeleri turizm gelirleri ve ziyaretçi sayısı her ne kadar %7’şer artış gösterse de ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları belirsizlik yaratması ve corona virüsü salgınının tedavisinin henüz bulunmaması nedeniyle soru işaretleri içermektedir.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21