• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

Akıllı Tartı Sistemi ile Otel İsrafları Azalacak

Akıllı Tartı Sistemi ile Otel İsrafları Azalacak
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (P.O.Y.D.) tarafından düzenlenen etkinlikte sektör lideri markalar ile bir araya geldi

TURİZMİN SESİ


Türkiye’nin ilk ve tek teknoloji tabanlı bütünsel atık yönetimi girişimi Fazla; otelcilik sektöründe profesyonelliği geliştirmek, ulusal ve uluslararası ilişkileri güçlendirmek ve sektör sorunlarına çözüm bulmak amacıyla kurulan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (P.O.Y.D.) tarafından düzenlenen etkinlikte sektör lideri markalar ile bir araya geldi. Etkinlikte Akıllı Tartı Sistemi tanıtılarak, otelde meydana gelen israfların nasıl azaltılabileceğine dikkat çekildi. 
Tedarik zinciri boyunca atık oluşumunu kaynağında önlemek ve var olan atıkların en yüksek çevresel, sosyal ve ekonomik değer ile döngüsel ekonomiye kazandırılmasını sağlamak için teknoloji tabanlı, bütünsel çözümler geliştiren Fazla, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (P.O.Y.D.) tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında Antalya Aska Lara Resort & SPA’da otelcilik sektörü liderleri ile bir araya geldi.  

Buluşmada, turizm sektörünün önde gelen paydaşlarıyla bir araya gelen Fazla Kıdemli Pazarlama Uzmanı Gülce Er; atık problemi ve sürdürülebilirlik konu başlıkları altında HoReCa sektörü için özel olarak geliştirdikleri Akıllı Tartı Sistemi’ne yönelik sunumunu gerçekleştirerek teknoloji tabanlı atık yönetim çözümleri ile otelcilik sektörüne kazandırılabilecek faydaların altını çizdi.

Atık oluşumunun önlenmesi karlılığın artırılmasını sağlıyor
Özellikle her şey dahil konseptli otellerde satın alınan gıdaların her gün %30 ila %35’inin israf olduğunu vurgulayan Er, “Bu durumun temel sebepleri arasında mutfak operasyonu sırasında oluşan atığın ölçülemiyor olması yatıyor. Bir Nesnelerin İnterneti çözümü olarak geliştirdiğimiz Akıllı Tartı Sistemi kolay kurulumu ve kullanımı ile bu sorunun giderilmesi ve atık oluşumunun önlenmesi aracılığıyla karlılığın artırılmasını sağlıyor. Profesyonel mutfaklarda oluşan gıda atığının üretimden servise hangi aşamada ve ne miktarda atığa dönüştüğünü ürün bazında ölçümleyip takip eden Akıllı Tartı Sistemi; ölçümleri sonrası otomatik olarak hazırladığı analizler ile işletmelerde oluşan israfın boyutları görünür kılıyor. Veriye dayalı bu analizler işletme özelinde atık azaltıcı aksiyonların belirlenmesini, israf kaynaklı finansal kayıpların azaltılmasını ve oluşan çevresel etkilerin önüne geçilmesini sağlıyor.” dedi. 

Otelcilik sektöründe hem ekonomik hem de çevresel fayda yaratmak için çalışmalarına devam ettiklerini belirten Er, “Geçmişi 2017 yılına dayanan ve öncelikle Antalya’da başlattığımız “Turizmde Atık Yönetimi ve Gıda Atığıyla Mücadele Çalışmaları” kapsamında çözümler geliştiriyor, bu çalışmalar doğrultusunda teknoloji ve inovasyondan güç alıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda karşılaştığımız sorunların çözülmesi için AR-GE yatırımlarımıza devam edeceğiz ve bu alanda yakaladığımız ivmeyi 2023 yılında artırarak sürdüreceğiz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Etkinlik kapsamında elde edilen gelir turizm bölümünde öğrenim gören depremzede öğrencilere burs sağladı. 

Fazla Hakkında: Fazla 2016 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığı kaynaklı karbon salımının 2030 yılına kadar %50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir. 2023 yılı itibariyle tüm kurumsal kimliğini değiştiren ve “Fazla” ismini alan start-up, gıdanın yanına tekstil, ambalaj ve kimyasal ürün dikeylerini de ekledi.

Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen ilk Türk etki odaklı girişim olmuştur ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır. Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünen Fazla bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışmalarına devam etmektedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21