• BIST 9188.87
  • Altın 2921.713
  • Dolar 34.1733
  • Euro 37.8831
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 

112’DE BAYANLARIN DÖNEMİ

112’DE BAYANLARIN DÖNEMİ
Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde yaklaşık 2 yıl önce başlatılan uygulama ile artık ambulansları 'Paramedik' adı verilen kadın sürücüler kullanıyor.

TURİZMİN SESİ


Adana İl Ambulans Servisi Başhekimi Fulya Kaya, Sağlık Bakanlığı'nın 2 yıl önce başlatmış olduğu yeni bir uygulama ile sağlık meslek yüksek okulunda okuyan öğrencilerin 112 Acil Servisi ambulanslarında çalıştırılmak üzere yetiştirilmeye başladığını, kadınların sürücülük de yaptıklarını söyledi. Kaya, öğrencilerin 1. sınıftan sonra kursa tabi tutularak ehliyet aldıklarını belirterek, "Sağlık Bakanlığı, ambulanslardaki doktorların yerine yardımcı sağlık personeli olan 'Paramedik'leri görevlendirdi.


Paramedikler, hasta ve yaralıya müdahalenin yanı sıra ambulans şoförlüğü de yapıyor. Sağlık Bakanlığı, 112 Acil Servis ambulanslarında çalışan hekimleri sağlık kuruluşlarına çekti. Ambulanslarda doktorların yerine 'Paramedik' adı verilen Acil Ambulans Bakım Teknikerleri ve Acil Tıp Teknisyenleri (ATT) görevlendirildi. Ambulansların şoförlüğünü de bu görevlilerden birisi üstleniyor. Doktor, yardımcı sağlık personeli ve şoförden oluşan ambulans kadroları, artık 2 ATT ve 1 paramedik olarak değiştirildi. Sağlık lisesi mezunu olan ATT'ler ile yüksekokul mezunu olan paramedikli sistem birçok ülkede uygulanıyor. Doktorlar ambulanslarla hastaya gitme yerine merkezi konumda yönlendirici görev üstleniyorlar" dedi.


Yeni düzenlemeye göre, ambulansta görevli sağlık personelinin hem hastaya müdahale ettiğini hem de sürücülük yaptığını, Adana'da 52 ambulans şoföründen 39'unun kadın olduğunu belirten Kaya, şunları kaydetti: "Şoförlük için bayan çalışanlar sıkı bir eğitimden geçiriliyor. Bayanlar da en az erkek personel kadar ambulansları güzel kullanıyor. Hastalar önce bayan şoförlere şaşırdılar, ama sonra alıştılar. Sürücüler genellikle bayan şoförleri olumlu karşılıyorlar."


Kaya, üniversitelerde ambulans sürücüsü olacak kadınlara bazı sınırlar getirildiğini, kadın sürücülerin boyunun en az 1 metre 60 santimetre olması gerektiğini belirterek, "Üniversiteler bu kuralları kısa boylu bayanların araca binerken ya da kullanırken olumsuzluk yaşamasından dolayı getirdi. Ancak tüm üniversitelerde bu sınırlama yok" diye konuştu.
1.5 yıldır 112 Acil Servisi'nde görev yapan Sultan Düzler, mesleğini çok sevdiğini, ancak ilk başta ambulans sürücülüğü yapacağını bilmeden üniversiteye geldiğini vurgulayarak, "Ambulansları kullanmak çok zevkli" şeklinde konuştu.


Trafikte zorluk yaşadıklarını, yardımcı olanların da olduğunu ifade eden Düzler, şöyle devam etti: "Bizi trafikte ilk kez gören erkekler bize sözlü tacizde bulundular, ama sonra alıştılar. Hastalar da önce çok şaşırarak, 'Bizi siz mi götüreceksiniz' diye tepki gösterdiler. Ancak daha sonra onlar da bize alışarak, bizim sürücülük yapmamız onların da hoşuna gitti."
Düzler, erkeklerin, sürücülüğün kendi işleri olduğunu düşündüğünü, ancak kendilerinin onlardan daha iyi sürücülük yaptığını kaydetti.
Bir başka ambulans sürücüsü Özlem Öter ise, ambulans sürücülüğü mesleğini bilerek seçmediğini, okula hemşire olmak için gittiğini, ancak Sağlık Bakanlığı'nın atamasıyla ambulans sürücüsü olduğunu vurguladı.


Öter, ambulans sürücüsü olduktan sonra adrenalini yüksek olduğu için şoförlüğü çok sevdiğini ve çok zevkli bir meslek olduğunu ifade etti.
Erkeklerin ilk başta kandın ambulans sürücülerini kınadığını, ancak daha sonra kadın sürücülere imrendiğini anlatan Öter, hastaların kendilerinden çok memnun olduğunu söyledi. Bir kadın olarak ambulans sürücüsü olmaktan mutluluk duyduğunu, ancak bu mesleği bilerek seçmediğini, arkadaşı gibi kendisinin de hemşire olmak için üniversiteye gittiğini anlatan Saide Çiftçi, okuldan mezun olduktan sonra yaklaşık 3 ay sürücülük eğitimi gördüğünü ve ambulans sürücüsü olduğunu kaydetti.


İnsan hayatı kurtardıkları için çok mutlu olduklarının altını çizen Çiftçi, şunları söyledi: "Bu meslek çok önemli bir meslek. Ancak bizi sadece şoför olarak biliyorlar. Oysa biz aynı zamanda hastaya müdahale de edebiliyoruz. Çünkü biz aynı zamanda sağlık personeliyiz. Bizim işimiz bu nedenle iki kat önem taşıyor." Sürücülük yaptıkları için erkeklerden ve hastalardan tepki gördüklerini, ancak bu işi erkek sürücülerden daha iyi yaptıklarını söyleyen Çiftçi, "Hastalarla daha çok ilgilendiğimiz ve kibar olduğumuz için bizi daha çok seviyorlar. Biz onlardan daha iyi araç kullanıyoruz. Ara sıra ufak tefek kazalar yaptık, ama biz daha iyi şoförüz" ifadelerini kullandı.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21