• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

SAROS'TA HAYAT VAR

KONUK YAZAR

Ege'nin kuzeydeki ucu Saros Körfezi kendini sürekli yenileyebilen temiz denizi, çam ağaçlarıyla süslü bakir koyları, uzun yürüyüşlere uygun kumsalları ve dalış turizmine de uygunluğuyla her mevsim başka bir güzellik yaşatan Saros  hafta sonlarında özellikle İstanbulluların meskeni durumunda.

 


Son on yılda TEM yolunun tamamlanması ile İstanbul'dan buraya ulaşım da kolaylaştı. Önceki yılarda daha çok Trakya insanın bildiği ve tercih ettiği Saros Körfezine artık İstanbul başta olmak üzere Türkiye"den ve Dünyadan yerli ve yabancı turist çeken bir belde haline geldi. Yabancı turistlerin gelmesindeki tanıtımlar EMITT fuarına katılan Keşan sivil toplum örgütleri ve Geleneksel olarak her yıl gerçekleşen Uluslar arası Turizm festivali sayesinde oluyor.


Özellikle Marmara Denizi'nin kirlenmesi sonucunda arayışa başlayanlar, Ege Denizi'nin en kuzeyinde yer alan bakir Saros Körfezi kıyılarına hayran kalıyorlar. Trakya topraklarının Ege denizindeki kıyısı Saros körfezi, tertemiz kumsallarla kaplı bir kıyı şeridi. Saros körfezi su altı akıntılarının fazla olması, herhangi bir büyük yerleşimin ve sanayileşmenin olmaması sebebi ile Ege denizinde yer alan en temiz bölgelerden biri. Ve söylen iddia edilen de şudur ki; Saroz Körfezi dünya üzerinde kendi kendini temizleyen 3 denizden biri olduğudur.


Körfezin çevresindeki çam, armut, akasya ve zeytin ağaçlarıyla kaplı, ayçiçeği tarlaları ortasındaki köyler de kalabalıklaşmış ve betonlaşmış tatil yörelerinden sıkılmış doğaseverlere uygun alternatifler sunuyor. Saros Körfezi"nin çevresindeki çoğu alan SİT bölgesi olduğundan burada yerleşim de az. Adilhan, Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri doğaya kaçış için adını sayabileceğimiz yerler arasında.

 
Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda yer alan Saros Körfezi'ni, güney ve doğusundan Çanakkale ilinin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri, kuzeyini ise Edirne ilinin Keşan ve Enez ilçeleri çevreler. Körfezin Gelibolu yarımadası tarafında olan güney bölgeleri yerleşime olanak vermez. Çoğunlukla yerleşim doğu ve kuzey bölgelerinde yer almaktadır. Saros körfezi içinde barındırdığı zengin balık çeşitleriyle nedeniyle deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında büyük ve doğal bir akvaryum olarak nitelendirilir.

Kaptan Cousteu 1970'li yıllarda gemisi "Calipso" ile Türkiye'yi ziyareti sırasında bu körfezde dalış yapmış "kızıl denizin kuzey versiyonu olarak" nitelendirmiştir. Denizin berrak ve temizliği nedeniyle Saroz Körfezi ve Erikli sahilleri su altı dünyasına meraklı balıkadam ve dalgıçları da kendine çekiyor. Yıl boyunca Mart-Kasım arası daha yoğun olmak üzere dalış için gelen çeşitli balık adam kulübü üyeleri hem dalış yapıyor, hem hafta sonu konaklamalı tatil yaparak bakir kalmış sularda stres atıp balık avlıyorlar.

Günümüzde sualtı tutkunlarının en ideal dalış noktalarından olan İbrice Limanı ise Keşan'a bağlı Mecidiye beldesinde yer alan iki küçük koydan oluşuyor. Burası kısa süre önce mütevazı bir balıkçı barınağıydı. Artık özellikle yaz aylarında dalma meraklılarının akınına uğruyor. İbrice Limanı'nda balıkadam eğitimi veren bir dalış merkezi de var.

Üniversitelerin  dalış ekipleri ve dalgıç okulları için geldikleri bir mekan olmuş Yedi tepe üniversitesinden grupları hafta sonu İbrice limanında dalış yaparken görmek mümkün. Özellikle mayıs ayından eylül ayı sonuna dek süren dönemde İbrice Limanı'nda dalgıçların mezuniyet baloları yapılıyor denilebilir. Neredeyse tüm İstanbul dalgıçlarının sertifikalarını aldığı, açık deniz ile tanıştığı ilk yer İbrice... Cumartesi sabahı erkenden İstanbul'dan yola çıkan dalış grupları üç saatlik bir yolculuk sonunda buraya ulaşıyor.

 Önceleri halkının ayçiçeği yetiştirerek ve balıkçılık yaparak yaşadığı bir köy olan Mecidiye'nin de önemi arttı. Bunun da nedeni İbrice'nin balıkçı barınağından bir limana dönüşmesi ve dalgıç okulları tarafından keşfedilmesi. Balık restoranları, dükkânlar ve pansiyonlar açıldı. Uskumru, sinarit, levrek, mercan, kefal ve barbunya çevredeki restoranlarda tadılabilecek lezzetler arasında. Önceki yıllarda ki kadar olmasa da deniz ürünleri bakımından zengin sayılabilecek Saroz körfezinin Erikli sahilinde amatör balıkçılar da oltalarına, çaparilerine takılan istavrit, uskumrularla, balık tutmanın zevkine varıyorlar.


Barbunya, lüfer, mercan, karagöz, kefal, ahtapot yöresel balık türlerinin başında geliyor. En makbulü hangisi derseniz Saroz Levreği cevabını, herkes düşünmeden, bir nefeste söylüyor. Lüks restoranlar ve meraklılar sayesinde artık eskisi gibi iri ve turistik sayılacak balıkları görmek mümkün olamıyor. Yine de Erikli girişinde yaz boyunca hizmet veren balık dükkânı ve sokakları dolaşan seyyar balıkçılar, günde bir kere saat 09.00 da gelen balıkçı teknesi, yazlıkçıların balık ihtiyacını karşılıyor. Eriklinin en eski iki otelinin arka tarafında yer alan yazlıkçıların ihtiyaçlarını karşılayacak dükkânlardan, marketlerden kurulu çarşı, çarşının çevresinde dinlenme üniteleri, çocukların hoplayıp zıplayıp enerjilerini boşaltacakları, hoşlarına gidecek türden oyun alanları, ağaçlar altında oldukça geniş çadırlı kamp sahası ve otopark yer alıyor.

Erikli Köyünü geçip bir de daha ilerde ne var ne yok derseniz. Tepeyi aşıp manzaralı yolda Yayla Sahili yönünde ilerlerken karşınıza yeşil bitki örtüsü devamında uzanan davetkâr deniz, birbirinden güzel koylar, bu koyları ve denizi seyredebileceğiniz bakir yol kenarı sahalar, çadır alanları ve Danişment Orman Kampı çıkıyor.


Denizin üstünde  yenilen lezzetlerden bahsetmişken su altında bulunan ve Körfezde yapılan araştırmalara dayanarak  243 çeşit deniz canlısının yaşadığı tespit edilmiştir. 2001 yılından sonra çok ilginç ekolojik gelişmeler olmuş "Kızıldeniz' e" ait bir takım balıklar körfez sularında görülmeye başlamıştır. Bunlardan birisi "ANTİAS" adı verilen kırmızı ve sarı renklere sahip ay kuyruk tabir edilen türdür. Birisi ise "ZEBRA" adında siyah üzerine beyaz dik çizgili bir türdür. Bu haberlerin duyulması meraklıların Saros'a karşı olan ilgilerinin artmalarına neden olmuştur

Saros Körfezi'nin güzelliği ile birlikte ülkemizin Patara ve Side'den sonraki en büyük sahil kumsalının Saros'da olması da (Erikli sahili) ayrı bir güzellik katmaktadır. Ünlü Altınkum olarak tabir edilen Uzunkum kumsalı Erikli sahili ile İbrice limanı arasındadır. Körfez içlerine girildikçe Çam ormanı ile denizin buluşmasına şahit olunur. Artık ünü tüm Trakya'da yayılan "Kayıp Cennet" Gökçetepe sahilinde yer almaktadır. Özellikle Körfezin Yunanistan'a doğru kuzey kıyılarında sırası ile Erikli, Vakıf, Karagöl gibi denizle irtibatı olan Lagun gölleri yer almaktadır. Bu göller kuşların göç zamanlarında konakladıkları yerlerdir. Özellikle Flamingolar, meraklıları tarafından seyir için sürekli takip edilmekte olan kuş türlerinin başında gelmektedir. 

Saros"ta Koyların dipleri zaman zaman kaya ve kumluk halinde meyilli olarak kırklı metrelere kadar inen bir sualtı yapısına sahip. Bu koylara yapılan dalışlar sırasında çok sayıda sübyeye, taşların arasında gizlenen ahtapotlara ve melanur sürülerine rastlamak mümkün. Liman'ın batı kıyısındaki sarp ve dik kaya yapısı Toplarönü Burnu'na kadar uzanıyor. Toplarönü mükemmel gizli koyları olan bir dalış noktası. Ancak bu bölgeye gidebilmenin tek yolu denizden geçiyor. Kayalık olan Toplarönü'nde ortalama derinlik ise 20 metreyle sınırlı.

Üç Güzel Mağarası'nda taş diplerinde eşkina, ahtapot ve böcek görülebiliyor. Bu bölge gece dalışı ve eğitimleri için de ideal. Tekne dalış yerlerinden Kiremitlik ise iki metreden kumluk olarak başlayıp, 40 metreye dek dik bir duvar olarak inen güzel bir dip yapısına sahip. Burada kayaların arasında yuva yapan mığrı ve orfoz balıkları, böcek ve nadiren ıstakozlarla göz göze gelmek hiç de sürpriz olmuyor. Balıkadamlar bilir, aslında her dalış sürprizlerle doludur. Saros Körfezi"ne yapılan dalışlarda buradaki tipik canlı türlerinin yanı sıra, ender olsa da orkinoslara dahi rastlanıyor.

Limanın batısında yer alan İncekum Plajı, muhteşem kumu ile dalış yapmayanlar için iyi bir alternatif sunuyor. Hafta sonunu geçirmek için İbrice'ye gelenlerin konaklamak için önlerindeki seçenekler oldukça fazla …Misafirperver insan canlısı  insanları kapıyı çalsanız sizi buyur ederler ama sizin için en iyi seçim bir otelde konaklamak olacaktır. Erikli"nin denize sıfır oteli İşçimen Otel tercihiniz olabilir.İşçimen otelin damak lezzetleri tartışılmaz çeşit bol ve İşçimen sofram restataurant günlük taze balık çeşitleriyle gruplara ve konuklara hizmet veriyor.

Restaurant'ta yemek zevkinizi yaşarken manzarada gözünüzü tatmin ediyor . Biz tercihimiz İşçimen otelden yana kullandık. Aynı zamanda Saroz Turizm Yatırımcılar Derneği Başkanı olan Mustafa İşçimen Dededen toruna geleneği devam ettiriyor. Otelin kilit bölümlerinde aile bireyleri yer aldığından gülen yüzlü pozitif bir kadroyla çalışıyor. Otele yepyeni bir yorum getiren çarpıcı mimarisi, tematik konsepti, gelişmiş altyapı teknolojileriyle gelecekte kurulacak. Oteller için yeni çevreci standartlar düşünen, “ Saroz Turizm Yatırımcılar Derneği”Başkanı Mustafa İşçimen SAROS Körfezinin gözde merkezi  Eriklidir hepimiz  beldemize sahip çıkmalıyız diyor.

İkinci seçenek ise otomobille yirmi dakika mesafedeki Keşan ilçesindeki üç yıldızlı oteller. Limandan içerilere toprak yolla devam edildiğinde, Deli Liman adı verilen arkası çamlık, önü deniz olan bir kamp sahasına ulaşılıyor. Burası kamp kurmayı tercih edenlerin, kamp ateşli ve gitarlı geceler yaşamak isteyen dalgıçların mekânı.

ERİKLİYE NASIL GİDİLİR
İstanbul"dan çıkanlar için 240 km uzaklıkta Keşan ilçesine bağlı Erikli sadece 2,5 saat uzaklıkta. Güneşli gişelerden geçerek Trakya otoyolunu kınalı çıkışına kadar kullanıp Tekirdağ"a gelinebilir. Malkara Keşan üzerinden Gelibolu yönüne dönüşünüzden hemen sonra sağınızda önce Enez, sonra Erikli sapağı giriş veriyor. Bundan sonrası 34 km yolunuz kalıyor. Tatlı virajlı, ağaçlı, araç sürmesi keyifli yoldan giderek 25. km de yer alan Mecidiye, İbrice tabelasını solunuzda bırakıp siz sağa Erikliye ayrılıyorsunuz. İstanbul Esenler Otogarından yapılan sürekli otobüs seferleri ile Keşan"a gelebilir, Keşan-Erikli servislerini kullanabilirsiniz. Erikli – Edirne: 140 km Erikli – Tekirdağ: 110 kmYunanistan sınır kapısı: 60 km

ERİKLİDE NE YENİR İÇİLİR?
Saroz deniz ürünleri ile zengin, dedik balık dedik ve erikli girişinde balık dükkânı buzdolabı vitrininde Çanakkale Balık Halinden, Enez, Mecidiye ve limana gelen balıkçılarından alınan balıklar görülüyor. Çipura, levrek, sinarit, sarpa, tekir, karagöz, mercan, Ağustos ayında en iyi, en lezzetli, en yağlı, dönemini yaşayan sardalye bulunuyor. Erikli içinde her tatil yöresinde olduğu gibi fast food yiyecek satanlar, bulunuyor. İşçimen Otel Sofram Restoranın yüksek, ahşap tavanlı, manzaralı, ferah mekânında aradıklarınızı bulabileceğiniz türden restoran hizmeti veriyor.

ERİKLİDE NEREDE KALIRIM
Deniz mevsiminin kısa oluşu, turizm yatırımlarının artmasını engellemiş olsa da Erikli de İşçimen ve Erikli otelleri her türlü konfora sahip oteller olarak yıllardır turizme hizmet veriyorlar. Ayrıca, Pehlivan Otel, Yüksekdağ Apart Otel, Yiğit Pansiyon, gibi seçenekler, ev pansiyonculuğu, mevsimlik kiralanan evler, kamp sahaları konaklama ihtiyacını karşılıyor. Yıl boyu açık olan 42 odalı otel, İşçimen otel, sahilde bulunan iskele kaldırıldığı için Gelibolu, Gökçeada gibi yerlere düzenlediği çevre ve dalış gezilerini iptal etmek zorunda kalmış.İşçimen Hotel Tel no: 0(284) 737 31 48 :
Erikli otel restoran, lobi, bar, disko, kafeterya, oyun, TV salonu, çocuk oyun bahçesi, açık otopark gibi üniteleri ile hizmeti sunuyor. Kahvaltı ve yarım pansiyon akşam yemekleri açık büfe veriliyor.Erikli HotelTel no: 0(284) 737 35 65

Böyle bir doğa güzelliğini görmek ve yaşamak gerekiyor. Keşan ve Erikli"de   bizi yalnız bırakmayan dostlarımız Mustafa İşçimen ve Erdoğan Demir"e teşekkür ederiz

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : +90 216 481 51 21