• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

TÜRKİYE'NİN TURİZM ÇEŞİDİ ÖN PLANDA

TÜRKİYE'NİN TURİZM ÇEŞİDİ ÖN PLANDA
Ertuğrul Günay, Türk turizminin 2008 yılında yaşanan bütün güçlüklere rağmen iyi bir yıl geçirdiğini, yine de "yıl sonu itibariyle kritik eşiği aşmış, 25 milyon ziyaretçiyi geride bırakmış olacaklarını" söyledi
TURİZMİN SESİ
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Türkiye klasik bir turizm tanıtım kampanyası tanıtırken diğer yandan da müzikle, kitapla, sinemayla ve arkeolojiyle zenginleştirilmiş, kültür değeri yüksek yeni bir turizm tanıtım kampanyası düzenlemeye de çok önem veriyoruz" dedi.Günay, bir yandan Türkiye'nin deniz, güneş, kum turizmi alanındaki zenginliklerini doğayı da koruyarak tanıtmak, öte yandan diğer yönlerini ön plana çıkarmak için çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.


Bu konuda bir bütçe kısıtlamalarının olmadığını, ancak dikkatli ve içeriği daha zengin bir tanıtım yapmak istediklerini belirten Günay, bu çerçevede Frankfurt Kitap Fuarına Türkiye'nin onur konuğu olarak davet edilmesi, bir Türk yönetmenin Cannes film festivalinde ödül alması, sergilere ve benzeri organizasyonlara katılımlar gibi kültürel etkinlik ve gelişmelerin Türkiye'nin marka değerinin artırılmasında önemli rol oynadığını söyledi.

İngiltere'den Türkiye'ye geçen yıl 1 milyon 900 bin civarında turist geldiğini, bu yıl bu rakamın yıl sonu itibariyle 2 milyon 200 binin üzerinde olmasını beklediklerini kaydeden Günay, Türkiye'nin sadece kum-deniz-güneş üçgeniyle tanınmaktan kurtarılması gerektiğini, Türkiye'nin arkeolojik alanda önemli zenginlikler barındırdığını, kültür, sağlık, doğa ve kış turizmi gibi pek çok değişik imkan sunduğunu anlattı.

ATATÜRK'E MİNNET
"20 yıl önce 1 milyon turist sayısının telaffuzunda bile zorlanan bir ülke olarak Kasımın 10'u itibariyle 25 milyon rakamını söyleyebiliyoruz" diyen Günay, "Bu noktada bize bu yolu açan, çağdaş ve modern bir ülke olma doğrultusunu gösteren Büyük Atatürk'ü de ölümünün yıl dönümünde minnetle anıyorum" dedi.

Günay, 20-25 yıl öncesiyle kıyaslandığında Türk turizminin geldiği yeri çok önemsediğini belirterek, "Amacımız Türkiye'yi turizmde bir marka, standardı yakalamış bir ülke olarak tanıtmaktır" dedi.

Turizm gelirlerinin ne olacağına dair bir soru üzerine Günay, "Tabii son zamanlarda ekonomik krizin etkileri bir miktar hissediliyor. Geçen yıl hedefimiz 18 milyar dolardı, 20 milyar doları yakaladık. Dolardaki artış turizm gelirlerinin artmasına bir miktar katkı yapıyor. Bu yıl da 20 milyar doları yakalamak istiyoruz" dedi. Günay, yaşanan ekonomik krizin Türkiye'ye turist gönderen ülkeleri de etkilediğini hatırlatarak, "Bununla ilgili olarak ciddi bir kriz yönetimi hazırlığı içindeyiz" dedi.

Bir soru üzerine özellikle kültür turizmini geliştirme üzerinde durduklarını ifade eden Günay, Türkiye'nin arkeolojik zenginliklerinin tanıtımı için önce Türk vatandaşlarının bu konuda bilgilendirilmesini istediklerini, bu amaçla bir yıl süreyle müzelere girişi sağlayacak 20 YTL'lik bir müze kartı çıkarttıklarını ifade etti. Günay "Türkiye'nin dünyaya arkeolojik ve tarihsel potansiyelinin çok altında tanıtıldığına inanıyoruz" dedi.

Günay, Londra'da açılan Bizans sergisinde Türkiye'den eser bulunmamasının nedenine ilişkin bir soru üzerine, "Maalesef bürokrasinin alışkanlıklarına doğru zamanda müdahale edip bu sergiye katılınmasını sağlayamadık" dedi. "Bir daha bu tür hatalar yapılmayacağını" kaydeden Günay, Türkiye olarak Anadolu topraklarından gelmiş-geçmiş ne varsa hepsine sahip çıkan bir anlayışa sahip olduklarını vurguladı.

İSTANBUL İÇİN 10 MİLYON HEDEFİ
Günay, bir başka soru üzerine, Türkiye'deki kültür alanlarını artırmak için pek çok çalışma yaptıklarını belirtti ve bunlar arasında AKM ve Ayazağa'daki kültür merkezlerinin bakımını saydı. Sütlüce'deki kültür merkezinin de bunları takip edeceğini belirten Günay, İstanbul'un 1-1,5 yıl içinde pek çok yeni kültür merkezine kavuşturulacağını anlattı.

İstanbul'un 2010 yılı itibariyle 10 milyon ziyaretçiye ulaşmasının da önemli hedefleri arasında olduğunu vurgulayan Günay, kentin alt yapısının buna yönelik olarak yenilenmekte olduğunu bildirdi. Günay, bu yıl Türkiye'yi ziyaret eden turistler arasında en büyük payın Almanya, Rusya ve İngiltere'ye ait olduğunu, bunları Hollanda, İspanya, İtalya ve ABD gibi Avrupa ve Batı ülkelerinin takip ettiğini belirtirken, Türkiye'nin yakın komşularından gelen ziyaretçi sayısında da artış olduğunu söyledi.

Türkiye'nin önümüzdeki günlerde Avustralya ve Kanada'da ofis açacağını, Çin'de de Şanghay kentinde ikinci bir ofisin hizmete gireceğini belirten Günay, Avrupa ülkelerinden turistlerin Türkiye'ye çok geldiklerini, bu anlamda Avrupa'nın yaşlı ve yorgun bir pazara dönüştüğünü, bu nedenle yeni pazarlara büyük önem verildiğini ifade etti.

Günay, Arap ülkelerinin de inanç turizmi ve alışveriş için Türkiye'ye büyük rakamlarda ziyaretçi gönderdiğine işaret ederken, inanç turizmiyle ilgili çalışmalarına da yoğunluk verdiklerini, bu çerçevede bu yılın St Paul yılı olması nedeniyle St Paul kilisesine girişin ücretsiz yapıldığını ifade etti.

Bunun yanı sıra Efes, Hacı Bektaş ve Ayasofya gibi inanç turizmi açısından önemli diğer cazibe merkezlerine de yatırımlar yapıldığını kaydeden Günay, Türkiye'de temsil edilen bütün inançların da bütün kültürlerin merkezleri gibi kendileri için büyük önem taşıdığını ifade etti. Günay, "Bir tek vatandaşımızın inancını temsil etse bile biz buralara büyük önem veririz" dedi.

Günay, bütün ülkelerin Türkiye'de kültür merkezleri bulunduğunu, Türkiye'nin de önümüzdeki yıldan başlayarak Avrupa başta olmak üzere çeşitli ülkelerde Yunus Emre Kültür Enstitüsü altında merkezler kurmayı planladığını bildirdi.

Bu enstitünün Türk dili ve kültürünü tanıtan bir yapıda olacağını kaydeden Günay, Türk turizminin etkin tanıtımı için bütün dünyada kullanılacak genel bir sloganla ülkelerin özelliklerine göre belirlenecek alt sloganlar belirleme çalışmaları içinde olduklarını, sonucun kısa zamanda açıklanabileceğini söyledi.

Günay'a basın toplantısı sırasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı ve Londra Turizm Ofisi Müşaviri İrfan Önal eşlik etti.

Türkiye standını gezerek tur operatörleri ve sektör temsilcileriyle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın bugün Türkiye standında bir açılış resepsiyonu vermesi bekleniyor.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21