Kendi yöntemleriyle motorlu hava aracı üreten Bursalı makine teknisyeni Sebahattin Çetin, imkan verildiği taktirde daha ciddi üretim yapabileceğini ve havacılık sporunu daha çok sevdireceğini söyledi. 3 saat havada kalabilen motorlu aracın tasarımını kendisi yapan Çetin, Bursa'dan İstanbul'a uçmayı hedefliyor.
Bursa'nın merkez Demirtaş beldes'nde oturan Gürsu Havacılık Kulübü üyesi Sebahattin Çetin, yurt dışından 15 bin YTL'ye getirtebileceği paraşüt kanatlı motorlu hava aracını (paramotor trike) 3 bin YTL'ye kendisi imal etti. Çevresinde "Modern Hazarfen Ahmet Çelebi" olarak bilinen Çetin'in uçmasını sağlayan 'paramotor trike'ın parçaları arasında inşaat el arabasının tekerleği de bulunuyor.
38 yaşındaki 2 çocuk babası Sebahattin Çetin, havacılığa lise döneminden beri ilgisi olduğunu belirterek, zaman içinde yamaç paraşütü kullanmayı öğrendiğini ve uçuş zevkini tattığını söyledi.
Tekerlekli oturma yeri olan, pervane vasıtasıyla yüksek bir yere gerek kalmadan düz zeminden kalkış yapabilen paramotor trike'ı gördükten sonra, kendisinin de bu aracı yapmaya karar verdiğini ifade eden Çetin, şunları söyledi: "Böyle bir aracı yurt dışından getirmek 8-10 bin euroya mal oluyor. Kendi kendime, 'bunu ben neden yapmayayım' dedim. İlk etapta bir motosikletin motorunu alarak, gücünü artırdım.
Ahşap pervane kullandım. Tasarımı tamamıyla bana ait oturma yerinde de ön tekerlek olarak scooter tekerleği, inşaat el arabasının tekerleğini de arka tekerlek olarak kullandım. Paramotor trike'ı, 3 bin YTL'ye mal ettim. Test uçuşlarında dengeden kaynaklanan küçük kazalar yaşadım. Ancak bu sorunu da hallettim.
Türkiye'de böyle bir hava aracı üretimi yok. Yurt dışından aracı getiren fazla kişi de bulunmuyor. Yaptığım 'paramotor trike'ı görenler, kendilerine de yapmamı istedi ama maddi imkanım yok. İmkan verildiği taktirde bu cihazı Türkiye'de üretebilirim".
''HAVADAYKEN KORNAYLA SELAM VERİYORUM''
Üyesi olduğu Gürsu Havacılık Kulübü'nde yamaç paraşütü uçuşlarına katılan ve bu spordan hayli zevk aldığını anlatan Sebahattin Çetin, gelecek kuşaklara bu sporu sevdirme ve yayma amacında olduğunu söyledi. Arkadaşlarının kendisine ''Sebo'' diye hitap ettiğini ve yaptığı cihaza 'Sebo' ismini verdiğini anlatan Sebahattin Çetin, "Dünyada ilk defa bir hava taşıtına korna taktım. Otomobil kornası kullandım. Havadayken çocuklarıma ve arkadaşlarıma korna çalıyorum, onlar da el sallıyor" diye konuştu.
AMACIM İSTANBUL'A UÇMAK
Motorunun 10 litre yakıt aldığını ve 3 saat boyunca durmaksızın uçtuğunu anlatan Sebahattin Çetin, "Demirtaş'tan Katırlı Dağları ve Gürsu ilçesi üzerinde 3 saat inmeksizin uçtum. Düz uçuş yapsam İstanbul'a gidebilirim. Şimdilik uzak mesafe hedefimiz yok. Ancak amacımız bu sporu gençlere sevdirmek. Bursa'da 3-4 yıldır yamaç paraşütü yapılıyor.
Gelecekte paramator trike ile uçuşlar neden daha fazla olmasın. Cihazıma şimdilik patent almadım. Zirai ilaçlama ve ağaç kesme motorlarını kullanarak yeni hava araçları üzerinde çalışıyorum. Kimse bana sihirbaz gözüyle bakmıyor. Sonuçta teknolojiyi kullanıyorum" şeklinde konuştu.
Çalıştığı firmanın başka bir şehre taşınması dolayısıyla şu anda herhangi bir yerde çalışmayan Çetin'in en büyük amacı ise, Türk Hava Kurumu'nun Eskişehir'deki "Microlight'' uçak kursuna gitmek ve "Microlight uçak" üretmek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.