• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

İSTANBUL'A ONLİNE ÇALIŞAN ÖLÇÜM CİHAZI

İSTANBUL'A ONLİNE ÇALIŞAN ÖLÇÜM CİHAZI
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça, İstanbul'da eğlence yerlerinden kaynaklanan ve insanları rahatsız eden gürültüyü ortadan kaldırmaya kararlı olduklarını belirtti

TURİZMİN SESİ


Mayıs ayından itibaren de denetimlerimizi çok sıkı şekilde uygulayacağız. Yaptırımlar, Çevre Kanunu kapsamında kapatmaya kadar gidiyor. Gerekirse kapatacağız, son derece kararlıyız" dedi. Akça, İstanbul'un gürültü kirliliği açısından özel bir öneme sahip olduğunu ifade etti.


İstanbul Boğazı'nın, sükunetiyle şarkılara ve şiirlere konu olduğunu anımsatan Akça, bölgenin, peyzaj açısından cazibesinin de etkisiyle eğlence mekanlarıyla dolduğuna dikkati çekti. Boğazdaki eğlence mekanlarının canlı müzik eşliğinde gürültü yapma izinleri bulunmadığına dikkati çeken Akça, "Biz, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak çalışma yapıyoruz. Kimin neye ruhsatı var, neye izni var, onu bir defa konuşacağız" dedi.


Hiçbir eğlence yerinin, izni olsa dahi belli saatlerden sonra etrafı rahatsız edecek şekilde gürültülü canlı müzik yapma hakkı bulunmad ığını ifade eden Akça, şöyle devam etti: "Diğer saatlerde de etrafa yayacağı ek gürültünün de belli bir değeri aşmaması gerekiyor. Bu, en fazla 5 veya 10 desibeldir. Yere göre değişir, hassas alanlarda 5 desibeldir diğer yerlerde 10 desibel. Boğaz, gürültüye hassas bir alan olduğu için burada 5 desibeli geçmemesi gerekiyor.

Yani, Beşiktaş'ta, Ortaköy'de olağan gürültü, eğlence mekanları yokken 55 desibel ise eğlence yerlerinin ortaya çıkaracağı gürültü ile birlikte 60 desibelin aşılmaması gerekiyor. Bunun, hesaplarının belirlenmesi için geçen yazdan bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte özel bir ihtisas komisyonu kurduk. Ortak bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışma kapsamında büyükşehir belediyesi, bir takım noktalara sürekli online çalışan gürültü ölçüm cihazları koydu. Bunları değerlendiriyor.

Oradaki gürültü değerleri belli miktarı aşınca ya yaptırım uygulanıyor ya da ikaz ediliyor, eğlence yeri sahipleri." Bu çalışmanın bir adım daha ileri götürüldüğünü anlatan Akça, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü, Emniyet Genel Mü dürlüğü gibi kurumları bir araya getirerek, gürültünün yönetilebilmesi için bir ortak eylem planı üzerinde çalışmaya başladıklarını bildirdi.


İstanbul'da, ilk etapta gürültüye yönelik haritalama çalışması yapılacağını anlatan Akça, geçen yıl yaz aylarından bu yana bu çalışmanın yürütüldüğünü belirtti. "Epey bir gürültü ölçümü yaptık" diyen Akça, şunları kaydetti:
"Haritaların tamamlanmasının ardından bir eylem planı yapılacak. İş yeri sahipleri de bu planın hazırlanmasına dahil edilecek. Diğer taraftan bunların mevcut ruhsatlarının neye izin verip vermediğine bakılacak. Ruhsatı olmayana kesinlikle canlı müzik yapma izni verilmeyecek.

Ruhsatı olanlar da bizden gürültü izni alacak. Gürültü izni, Çevre Kanunu'nda geçen bir ifadedir. 'Bu iş yeri, şu gürültü çıkarıcı faaliyeti yapabilir. Gerekli önlemleri almıştır' yazılı izninin olması lazım. Gürültü izni almayan bir iş yeri çalışamaz. Bu yıl, İstanbul Boğazı'nda özellikle eğlence yerlerinden kaynaklanan ve insanları çok rahatsız eden gürültüyü ortadan kaldırmaya kararlıyız. Mayıs ayından itibaren de denetimlerimizi çok sıkı şekilde uygulayacağız. Yaptırımlar, Çevre Kanunu kapsamında kapatmaya kadar gidiyor. Gerekirse kapatacağız, son derece kararlıyız."


Denetimler için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığına yetki devri yaptıklarını belirten Akça, "İlçe belediyelerine özellikle yetki vermedik, karmaşa olmasın diye. Beşiktaş'ta, Beykoz'da ve Sarıyer'de sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkili olarak tedbirlerini alacaktır" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21