TURİZMİN SESİ
İstanbul'da 1953 yılından bu yana faaliyet gösteren "Fenerbahçe Vapuru", bundan sonra Haliç'deki Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenecek. Kabataş İskelesi'ndeki Fenerbahçe Vapuru'nda düzenlenen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bugün tarihe tanıklık ettiklerini belirterek, kentlerin, medeniyetlerin yeşerdiği ve doğduğu yerler olduğunu söyledi.
Şehirlerin sembollerinin olduğunu, bu sembollerin geleceğe aktarılması gerektiğini anlatan Topbaş, İstanbul şehir hatları vapurlarının da kentin sembolü olduğunu anlattı. Fenerbahçe Vapuru"nun Şirket-i Hayriye bünyesinde faaliyet gösteren Dolmabahçe vapuruyla birlikte 1953'de hizmet vermeye başladığını kaydeden Topbaş, Dolmabahçe'nin tarihin sayfalarında yerini aldığını anımsattı.
"Fenerbahçe Vapuru"nun yıllarca İstanbullulara hizmet verdiğini, çok iyi sür'at yaptığını, Adalar, Kadıköy, Adalar ve Yalova arasında faaliyet gösterdiğini bildiren Kadir Topbaş, Fenerbahçe Spor Kulübü'ne de atıfta bulunarak "Aynı Fenerbahçe gibi" dedi. İstanbul'da deniz ulaşımı ve erişimi alanında ciddi atılımlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Topbaş, mevcut vapurları 40 yıl daha hizmet verecek konuma getirerek yenilediklerini söyledi. Geçen yıl 98 milyon yolcu ve 7 milyon araç taşındığını dile getiren Topbaş, bu yıl 110 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini kaydetti.
Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenmeye başlayacak "Fenerbahçe Vapuru"nun her parçasının orijinal olduğunu belirten Topbaş, İstanbul'un kültürel bir mirası olan vapurun artık müzede yaşatılacağını aktardı.
2010 Avrupa Kültür Başkenti faaliyetleri kapsamında yeni kültür merkezleri ve müzeler oluşturulması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Rami Kışlası, Şehir Müzesi ve Kent Kültür Hazinesi'nin tasarım çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç da gemilerin de insanlar gibi olduğunu, doğduklarını, yaşadıklarını ve son olarak öldüklerini bildirerek, ömrünü tamamlayan bir çok geminin hurdaya çevrildiğini, ancak bazı şanslı gemilerin de tarihi değeri ve nostaljilerinin bazı kişilerce muhafaza edildiğini belirtti. Koç, "Fenerbahçe Vapuru"nun bundan sonra müzenin Hasköy Tersanesi'nde tarihi Uluç Ali Reis Denizaltısı ile ziyaretçileri ağırlayacağını dile getirdi.
Konuşmaların ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Rahmi Koç, vapurun müzeye devrine ilişkin protokolü imzaladı.
Törenin ardından; "Fenerbahçe Vapuru" son yolcuğunu basın mensupları ve davetlilerle birilikte Boğaz turu atarak tamamladı. Gazetecilerin, "Belediye başkanlığına tekrar aday gösterilmesi ve yeni dönemde neler planladığına" yönelik soruları üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, özellikle parti üyelerine, milletvekillerine kendisine gösterdiği destek dolayı teşekkür ederek, partisinin temayül yoklamasında en yüksek desteği aldığını söyledi.
Kamuoyu yoklamalarında halkın büyük desteğini gördüğünü kaydeden Topbaş, "Siyasi tarihte ilk defa İstanbul'da ikinci defa aday olma şansının bana verilmesi çok önemli. Sorumluluğumu biliyorum. Bilincindeyim. Sandıkta netice hasıl olacak. İstanbulluların gösterdiği kamuoyu desteğinin daha fazlasını seçimde bekliyorum. 29 Mart seçimlerinden sonra kentte yeni bir tarihi başlatacağız" diye konuştu. Kadir Topbaş, devlette devamlılığın esas olduğunu anlatarak, "Artık dünyanın gelişmiş ülkelerinde vaatler dönemi bitmiştir. Siyasiler bir takım vaatlerde bulunmuyor. Kendi kimlik ve kişiliklerini ortaya koyuyor. Yani geçmiş yüzyıllarda karikatürlere konu olan 'Kayseri'ye liman yapıyorum' gibi vaatler geride kaldı. Katılımcı, şeffaf ve düzgün değerlerle yönetime halk prim veriyor" dedi.
Ulaşım master planı başta olmak üzere kentin ekolojisine kadar her alanda çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Topbaş, 600 kilometreyi aşan bir raylı sistem öngördüklerini söyledi. Yatırımlarının en büyüğünü ulaşıma aktardıklarını dile getiren Topbaş, 168 kavşak yaptıklarını, 42'sine ise devam ettiklerini belirtti. 60 kilometre metro çalışmasının devam ettiğini, 43 kilometre olan rayl ı sistemi 73'e çıkardıklarını anlatan Topbaş, günlük 3 milyon 900 bin kiş i olan toplu taşıma oranını 6 milyona çıkardıklarını, 17 milyon metrekare aktif yeşil alan oluşturduklarını bildirdi.
Kentte yaşayanların gelecekte burada yaşamaktan mutlu olacaklarını ifade eden Topbaş, şöyle devam etti: "Belediye başkanları semboldür. Başkanlar seçilerek başa gelirler. Bizler de daha katılımcı bir yönetim sergiliyoruz ve buna devam edeceğiz. İstanbulluların verdiği desteği asla incitmeden, zedelemeden ve beklentilere cevap vererek ekibimle birlikte cevap vermeye çalışacağız."
İstanbul'daki ilçe belediye başkanları adaylarının da Başbakan, parti yetkililerinin ve temayül yoklamaları sonucunda belli olacağını dile getiren Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bir liderlik sultası gibi, siyasi partilerdeki bir handikaba katılmadığını" dile getirdi. Diğer partilerin de adaylarını açıklaması gerektiğini bildiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Seçimde ilçe ve Büyükşehir Belediyesi birlikte olduğunda başarı çok daha faydalı oluyor.
Maalesef bir takım engeller ortaya çıkıyor. Oralarda Büyükşehir'in hizmet alanını kısarak, ruhsat vermeyerek halka şikayet ediyorlar. (Büyükşehir buraları ihmal ediyor) demek adına bunları yapıyorlar. İşte Bakırköy'de dava açıldı. 30 milyon YTL'ye mahkum olduk. Adliye arsasına yapılacak yolla ilgili. Belediye binası bizim, kira almıyoruz.
Burada kalkıp da hizmet noktasında bu tarz davranışlar sergilendiğinde halk zedelenir." "CHP İstanbul adayını açıklamadı. Merak ediyor musunuz?" sorusuna ise Topbaş, "Merakım kendime. Partimin temayül yoklamalarında yüzde 98 destekten bahsediliyor. Ben neden yüzde 100 olmadı onu düşünüyorum. Biz işimize bakıyoruz. Tüm siyasi partiler çalışmalarını yapacaktır. Geçmişteki katı siyasi kavgaların vatandaşlarca kabul edilmediğini biliyoruz" diye yanıt verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.