• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

ENERJİMİZİ BİRLİKTEN YANA KULLANALIM

ENERJİMİZİ BİRLİKTEN YANA KULLANALIM
Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu 2. Başkan Yardımcısı Seçim AYDIN'ın Basın Açıklaması
TURİZMİN SESİ
Enerji Tasarrufu ve Verimliliği Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı, Seçim AYDIN turizm sektörünü, enerjisini birlikten yana kullanmaya davet ederek, enerji verimliliği ve Beyaz Yıldız Projesi'ne değindi...

Enerji tasarrufu yalnızca ödenen enerji faturalarında maddi bir tasarruf olarak algılanmamalı, zamanın ve doğal kaynakların en verimli kullanımı ve gelecek nesillere aktarılması olarak algılanmalıdır.

Enerji verimliliği haftası vesilesiyle sektör olarak; enerjimizi birlikten yana kullanalım. Biliyoruz ki; güçlü mesleki yapılar sektörün enerjisinin daha verimli ve yerinde kullanılmasını sağlar. Yeni oluşumlar ve arayışlar için harcanacak zaman ve enerjiyi özellikle bu kriz döneminde ve fuar organizasyonlarının başlangıcında olumsuz enerjiye çevirmeden sinerji haline getirelim ve verimliliği artıralım...

Sektörü yapılanma ve projeler bazında bir araya getirerek enerji kaybını, bölünmesini ve tekrarları önleyecek uygulamalara ihtiyaç bulunmaktadır. Aynı amaca yönelik yapılanma ve projelerin eşgüdümlü olarak yürütülmesi sinerji kaybını önleyeceği için zaman açısından da kazanımlar getirecektir.

Zamanın üretici olmayan ve tekrarlanan düşüncelerle kaybı enerji israfı ile eş anlamlıdır.

Seçim Aydın'ın konuya ilişkin açıklaması aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır. Saygılarımızla.

Beyaz Yıldız projesiyle turistik işletmelerde kullanılan su, elektrik, enerji, kimyasal ve katı atık miktarının kontrol altına alınması, çevreye ve doğal kaynaklara yönelik oluşabilecek zararın en aza indirilmesi amacına yönelik ilk adımı attık. Enerji verimliliği konusunda toplum olarak bilinçlenmemiz ve sorumluluk duygusu ile hareket etmemiz kaçınılmazdır.

Enerjinin insanın günlük yaşantısında çok büyük bir yer tuttuğu muhakkaktır. Bu önemli ihtiyacın bilinçsiz kullanılması, geleceğimiz açısından bir çok olumsuz etkiyi beraberinde getirmektedir. Enerji tasarrufu üretimden ve konfordan kısıntı değil, ayni üretim ve konfor düzeyinin daha az enerji tüketerek sağlanmasıdır.

Yalnızca bilinçli kullanımla elektrik enerjisi tüketiminde gerçekleştirilecek % 5 düzeyinde bir tasarruf, milyarlarca dolara mal olacak 1500 MVA'lik bir nükleer santralin sağlayacağı elektrik enerjisini sağlayacaktır.
Enerjinin verimli kullanımı planlamayla başlar. Yüksek verimli enerji teknolojilerinin seçiminden ekipman ve malzeme seçimine, doğal olanakların değerlendirilmesine olanak veren yapısal çözümlerden üretim süreçlerinin planlanmasına kadar etkin bir tasarım oluşturulması zorunludur.
Bilinçli tüketim ve uluslar arası standartlara uygun çalışmalarla sadece turizm sektöründe ortalama su ve enerji tüketiminde, yüzde 25'lerden yüzde 90'lara kadar oranlarda tasarruf edebilme olanağının yaratılabilecektir. Bu da işletmeler için yüz binlerce dolar, ülkemiz genel tüketimi ve kaynakların korunması paralelinde yüz milyonlarca dolar tasarruf demektir. İşte bu noktada; yatırım başlangıç aşamasından itibaren tüm işletmelerimizin bu bilinçle planlama yapmalarının önemi kadar, turizmde rekabet gücümüzü artıran yeni tesislere sahip olma avantajını sürdürebilmek için yenileme yatırımlarında da bu konuların dikkate alınması büyük önem taşımaktadır.

Biz Beyaz Yıldız Projesi ile kontrolsüz tüketimin engellenerek bilinçli bir tüketime dönüşmesini hedeflemekteyiz. Şöyle ki, bu projeye Türkiye'deki tüm oteller dahil olduğunda toplamda 40 hektometreküp su tasarrufu sağlanabilecek. Bu miktar, Elmalı Barajı su rezervinin yaklaşık 3 katı ya da 1 Alibeyköy Barajı'nın su kapasitesine eşit miktardır. Öte yandan sadece %30'luk bir enerji tasarrufuna gidilmesi durumunda Hirfanlı Hidroelektrik Santrali'nin yıllık elektrik üretiminin 2 katı enerji tasarrufu sağlanabilecektir"

Bu nedenle inanıyorum ki; tüm kesimlerin desteği ile mümkün olduğu kadar çok tesis kısa zamanda Turizm sektöründe uygulaması ilerlemekte olan tek enerji projesi Beyaz Yıldıza katılacaktır. Bu katılımın artırılmasına verilecek her destek ülkemizin turizmine artı değer olarak yansıyacaktır.

Çünkü bu proje maliyetlere ve müşterinin seçim kriterlerine cevap verebilecek bir değişimin ve gelişim stratejilerinin önemli bir parçasıdır.

Unutmayalım ki : 'verimli kullanılan enerji en ucuz enerjidir'
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21