• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

DELOİTTE TURİZM KRİZİ RAPORU

DELOİTTE TURİZM KRİZİ RAPORU
Deloitte, 2008'in ilk yarısında global turizm ve konaklama sektörünü değerlendirdi.

TURİZMİN SESİ


Deloitte: Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetlerinde dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan Deloitte, 2008'in ilk yarısında global turizm ve konaklama sektörünü değerlendirdi.

Dünya ekonomisindeki olumsuz gelişmelerin turizm üzerindeki etkileri artıyor. Deloitte'un turizm, konaklama ve eğlence sektörü için yayımladığı çalışmanın Yaz/Sonbahar 2008 sayısında yapılan değerlendirmede, yılın ilk yarısında sektörde yavaşlama belirtilerinin görüldüğü vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'ne göre, dünya çapında geçen yıl yaklaşık 900 milyon olan turist sayısının 2008 sonu itibarı ile %4 artması bekleniyor. Sektörün toplam cirosunun da yıl sonu itibarı ile 8 trilyon dolara ulaşacağı, önümüzdeki on yıl içinde ise 15 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Ancak durgunluğun olumsuz sonuçları şimdiden hissedilmeye başlandı.

Turizm ve konaklama sektörüyle ilgili gelişmeleri değerlendiren Deloitte Türkiye Turizm ve Eğlence Endüstri Lideri Ahmet Cangöz şunları söyledi:

“ABD'nin finans sektöründen başlayarak dünyaya yayılan ve diğer sektörleri de etkisi altına almaya başlayan küresel kriz karşısında, turizm ve otelcilik sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların, yenilikçi hizmetlere odaklanarak gelir düzeylerini artırmaları ve nakit akışlarını güçlü tutmaları gerekiyor. Türkiye de bu gelişmeleri dikkate almak zorunda.

Bu bakımdan sektörde faaliyet gösteren kuruluşlarımız yol haritalarını küresel gelişmelere göre belirlemeli. Daha çok değer yaratan yenilikçi hizmetlere ve üst segmentlere odaklanmaları, maliyetlerini azaltmaları gerekiyor. Bunu yapabilen şirketlerin rekabet gücü artacak ve yeni fırsatlar yakalayacaklar.”

Otelcilikte küresel performans düştü

Deloitte'un çalışmasında yer verilen STR Küresel Hotelbenchmark Araştırması'nın sonuçlarına göre, 2008'in ilk 5 ayında dünyanın bazı önemli turizm bölgelerinde otel doluluk oranlarında geçen yılın aynı dönemine oranla biraz azalma görüldü. Bu azalma Asya Pasifik bölgesinde ve ABD'de %2,2 olurken Avrupa'da ise %0,2 oranında gerçekleşti. Ancak raporda yılın geri kalanında doluluk oranlarının daha da düşebileceği vurgulanıyor. Avrupa'da bu durumdan en fazla etkilenen kent Londra oldu.

Otelcilik sektörünün oda başına elde edilen gelir açısından performansına bakıldığında halen Ortadoğu bölgesinin önde olduğu görülüyor. Bu bölgede oda başına elde edilen gelir geçen yılın aynı dönemine oranla %21 artarak 140 dolar seviyesine ulaştı. Bu rakam Avrupa'da %16,7'lik artışla 111 dolar, ABD'de %2,2'lik artışla 65 dolar, Orta ve Güney Amerika'da %21,4'lük artışla 88 dolara, Asya Pasifik bölgesinde ise %14,5'lik artışla 102 dolara çıktı.

Uluslararası spor etkinlikleri ülke ekonomisi için önemli bir kaynak

Dünya çapındaki spor müsabakaları binlerce seyirciyi metropollere çekmeyi sürdürürken, etkinliklere ev sahipliği yapan ülkelerin tanıtımına ve ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor. Bu anlamda, Haziran ayında Avusturya ve İsviçre'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Avrupa Futbol Şampiyonası, Eylül'de Singapur'da gerçekleşen ve Formula 1 tarihinde ilk gece yarışı olma özelliğine sahip Formula 1 Grand Prix'si ve 2008 yılının en büyük spor etkinliği Pekin'de gerçekleşen Olimpiyat Oyunları ev sahibi ülkelere önemli getiriler sağladı. 2001 yılında Olimpiyat Komitesi'nin olimpiyatların Pekin'de olacağını duyurması ile birlikte şehirde ciddi bir dönüşüm projesi başlatıldı. Bir yandan oteller, spor alanları dahil olmak üzere tüm turizm altyapısı geliştirilirken, Çin bu süre zarfında 40 milyar doların üzerinde bir kaynağı bünyesine kattı.

Dünyadaki kriz tüketici güvenini azaltıyor

Küresel düzeyde enflasyon oranlarının artması, gıda ve konaklama ücretlerinin yükselmesi, likidite sıkıntısı, enerji fiyatlarındaki artışlar gibi gelişmeler tüketici güven endekslerini olumsuz etkiliyor. Bu durum turizm endüstrisini de içine alabilecek bir durgunluğun göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Deloitte'un 2003 – 2008 arası dönem için yaptığı analizler, daha önceki durgunluk dönemlerinde olduğu gibi, oda doluluk oranlarının düşmesinin ardından oda fiyatlarının da inmeye başladığını ortaya koyuyor.

Şimdi harekete geçme zamanı

Deloitte raporda konaklama sektöründeki kuruluşların durgunluğun derinleşmesini beklemeden derhal harekete geçmelerini ve yol haritalarını belirlemelerini öneriyor. Bu kapsamda, daha çok gelir getiren üst segmentlere odaklanmak, hizmet kalitesini, müşteri memnuniyetini ve yenilikçiliği ön plana çıkarmak, maliyetleri azaltırken gelir kaynaklarını artırarak geliri azami düzeye çıkarmak ve nakit akışını sağlam tutmak önem kazanıyor.

Bu süreçte, hedef kitleyi ve dağıtım kanalını doğrudan hedefleyen gelir artırıcı pazarlama kampanyalarının önemi artıyor. Rapor, küresel sıkıntılar nedeniyle daralma yaşanan sektörün, bu süreci uygulanacak akıllı politikalarla fırsata dönüştürebileceğinin altını çiziyor.

Sektörde doğru adımları atan ve rekabet gücünü yüksek tutabilen kuruluşlar, durgunluktan çıkma dönemi geldiğinde doğacak fırsatlardan da daha iyi yararlanabilecekler

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21