• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

BARAJ ÖDENEK BEKLİYOR

BARAJ ÖDENEK BEKLİYOR
Reyhanlı ve Kutlu İlçesi arasında yapılacak Reyhanlı Barajına yaklaşık yarım asırdır ödenek bekleniyor

TURİZMİN SESİ


Barajın hayata geçirilmesi için ovada yapılacak kamulaştırma çalışmalarında TİGEM'in arazileriyle ilgili proje de tutmadı.Birçok çiftçi takasa “Evet” dedi ama bu kez de buna devletin kendi kuruluşu olan TEGEM yanaşmadı. Barajın yapımı için geçtiğimiz yıl kamulaştırma çalışmaları çiftçiye “Tamam bu kez baraj yapılacak” dedirtti ancak bu heyecanda tatlıya bağlanamadı.

Yeraltı su seviyesi 450 metre derinliklere düşen Amik Ovasında kuyu suları kuruyan çiftçiler ise perişan. Amik Ovasında çiftçileri 40 yılı aşkın zamandır buyana umudunu Reyhanlı Barajına bağlıyor. Ancak barajla ilgili bir arpa boy bile ilerlenemiyor.

Amik Ovası çiftçilerinden Rıdvan Taşer, yazın pamuk ekili alanlarını sulamak için açtıkları sulama kuyularının son birkaç yıldan buyana kurumaya başladığını bu yüzdende Reyhanlı Barajının bir an önce devreye girmesini istiyor. Yıllardır Reyhanlı Barajının yapılacağı umuduyla yaşadıklarını anlatan Taşer, 1995'li yıllarda baraj için arazilerde sulama kanallarının açıldığını ancak başlanmadığı için şimdi buraların tekrar toprakla dolduğunu hatırlattı.

Yörede “Sarısu” diye bilinen kanalın hemen köylerinin yanında geçtiğini belirten yöre çiftçilerinden Mustafa Yaşar ise bu kanalın baraj için temizletildiği ve genişletildiğini gören çocukların şimdilerde 30 yaşını devirdiğini söyledi.Devletin o kadar iş makineleri malzemelerinin gece gündüz mazot yaktığını işçilerinin mesai aldığını belirten Yaşar, baraj yapımının bunlara rağmen bir türlü başlanmadığından yakındı.

Amik Ovası sulanmasının1966 yılında IECO tarafından hazırlanan Planlamada ve Orta Ceyhan Projesi Menzelet Sulaması kapsamında ele alındı. Barajın yapılması için en heyecanlı günler 1995 yılında yaşandı. 1995 mali yılı yatırım programı ve uygulama planında yer alması yöre halkını çok sevindirmişti. Ancak o yılın üzerinden 12 yıl geçti yine bütçe yetersizliği sebep gösterilerek barajın yapımı ihale edilemedi.

Ak Parti Grup Başkanı ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin Amik Ovasının sulanmasıyla ilgili son açıklamalarında kaynağı Kahramanmaraş da bulunan Klavuzlu Barajının suyunun yöreye getirlemesi için çaba sarf ettiklerini açıklamıştı.

Bu güne kadar yalnızca bin TL ödenek ayrıldı
DSİ. Genel Müdürlüğünün 2007- 2009 dönemi Yatırım ve Kamulaştırma Programı Tasarısın da Reyhanlı Barajına bin YTL ödenek verildi. Barajın 2007 yılı içerisinde ihale edilebilmesi için, 218 000 TL olan keşif bedelinin yüzde 10'u oranındaki 21 800 TL ödeneğe ihtiyaç duyuluyor. Reyhanlı barajı takviye tesisleri ile sulama ve drenaj tesislerine ait uygulama projeleri yapımı baraj inşaatına paralel olarak daha sonra ihale edilerek yapılması planlanıyor.

Bu tesislerin bedelinin ise 2007 yılı fiyatları ile 579 000 TL. Barajın yapım alanının 2 bin 630 hektar olanı kapsıyor. Bu alanın kamulaştırma bedelinin ise 79 milyar TL olduğu bildirildi.

60 BİN HEKTAR SULANACAK

Amik Ovasının sulanması için yapılacak olan bu barajda 460 milyon metreküp su tutulacak ve 60 bin hektar alanın da sulanacağını bildirildi. Her yıl Amik Ovasında yaşanan su baskınlarının da bu baraj sayesinde geçilecek. Barajın hayata geçirilmesi ile Amik Ovasında 20 bin hektarlık alanın taşkınlardan da korunması bekleniyor.

Amik Ovasının kurtuluşunun bu baraja bağlı olduğunu söyleyen yetkiler ovada yıllık beslenmenin iki katı kadar yeraltı suyunun sulama hizmeti için kullanıldığını belirtiyor. Bu nedenle arazide yer yer tuzlanmanın oluştuğu, aynı şekilde yeraltı suyunun çekilmesi halinde Amik Ovasın da zamanla çoraklaşma meydana geleceğinden endişe ediliyor.

11 BİN KİŞİYE İŞ İMKÂNI DOĞACAK

Reyhanlı Barajının tamamlanmasıyla 11 binin üzerinde yeni istihdam sağlanması beklenirken yörenin gelir seviyesi de yükselecek. Proje faaliyete geçtiği takdirde her yıl Bölgede meydana gelen taşkınların verdiği zararın ve çoraklaşmanın önlenmesi, verimli toprakların sulanması sonucunda 2006 yılı fiyatlarıyla dekara 223,77 TL, toplamda da 134 262 000 TL yıllık net gelir artışı ile birlikte yılda 11 bin kişiye ilave istihdam sağlanacak. Bu projeden, Kumlu ve Reyhanlı ilçe merkezleri ile beraber 49 köy yararlanacaktır.

BİLİM ADAMLARINA GÖRE AMİK OVASININ KURUTULMASI TARİHİ HATA

Bu arada Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Camcı, Amik Ovası'nda bulunan gölün kurutulmasının çevre dengesi açısından tarihi bir hata olduğunu açıklamıştı Camcı 1960 yıllarında Amik Ovası'nda bulunan göl kurutularak yöre insanına toprak dağıtıldığını anlatmıştı. O dönemde çiftçilere dağıtılan arazilerden çok iyi verim alınmıştı.

Yıllarca da Amik Ovası'nın toprağı çok verimli olmuştu. Bu verimlilik göl havzasının kurutulmuş olmasından kaynaklanıyordu. Çünkü gölün kurutulması ile toprakta bulunan besinler ürüne yansıyordu. Peki sonra ne oldu çevre dengesi bozuldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21