• BIST 9652
  • Altın 2960.569
  • Dolar 34.6806
  • Euro 36.7281
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

APOLLON TAPINAĞI’NDA GÜLSİN ONAY BÜYÜSÜ

APOLLON TAPINAĞI’NDA GÜLSİN ONAY BÜYÜSÜ
Antik dünyanın en önemli Kehanet ve Bilicilik Merkezi olan Didim Apollon Tapınağı 2500 yıllık tarihinde ilk kez piyano tınılarıyla doldu

Festival Meandros kapsamında 6 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen Gülsin Onay piyano resitali için Ankara Bilkent Üniversitesi'nden getirtilen Steinway piyano, Apollon Tapınağı'na vinç yardımıyla indirildi.

Basamaklardan taşlara ve toprak zemine taşan coşkulu dinleyici topluluğu dünyaca ünlü piyanistimiz, devlet sanatçısı Gülsin Onay'ı her eserden sonra bravo tezahüratlarıyla ayakta alkışladı.


"Türk Marşı İle Bis Ayakta Alkışlandı..."

Festival Meandros programı kapsamında Didim Belediyesi'nin düzenlediği resitali Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda yerli ve yabancı turist izledi. Programında Beethoven, Saygun ve Chopin'den eserlere yer veren Gülsin Onay, dinleyicilerin dinmeyen alkışlarına karşılık bis olarak Mozart'ın Türk Marşı'nı seslendirdi.


2500 Yıllık Apollon Tapınağı'na İlk Kez Bir Piyano Geldi...


Apollon Tapınağı'nın büyüleyici atmosferiyle Gülsin Onay'ın etkileyici sanat yeteneğinin biraraya geldiği muhteşem konserde aynı zamanda bir ilk gerçekleşti. 2500 yıllık tapınağa ilk kez bir piyano geldi ve ilk kez tapınağın binlerce yıla direnen taşları piyano tınılarıyla buluştu. Apollon Tapınağı'nın doğal akustiğinde gerçekleştirilen konser, Festival Meandros'un unutulmaz gecelerinden biri oldu.


Dünyanın Yedi Harikasından biri Artemis Tapınağının ikizi, Didim'deki Apollon Tapınağına bu konser için getirilen Steinway marka kuyruklu piyano tapınağa ancak vinç yardımıyla indirilebildi. Tapınağa zarar vermemek için piyano tapınağın dışından vinç ile indirildi.


Festival Meandros Bölgeye Can Vermeye Devam Ediyor...

Didim, Milet, Priene gibi önemli antik şehirleri ve Milli Parkları, Bafa Gölü gibi doğa harikalarını içinde barındıran Büyük Menderes Deltası'nda kültür ve doğa temalı uluslararası bir turizm markası yaratmak üzere yola çıkan Meandros Projesi'ni taçlandıran Festival Meandros'ta, heykel sempozyumundan, halı atölyesine, doğa gezilerinden konserlere ve köy şenliklerine kadar pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. 27 Temmuz'a kadar sürecek festival boyunca sürecek etkinlikler antik mekanlara hayat vermeye ve tüm bölgeye yayılmaya devam edecek.

Festival etkinliklerine olan yoğun ilgiden memnuniyetini ifade eden Başkan Mümin Kamacı, “Apollon Tapınağı böyle kalabalık görmedi” yorumunu yaptı. Gülsin Onay ise dinleyicilerin ilgisinden ve coşkusundan çok etkilendiğini belirterek, “Hem dinleyiciler hem ben mekânın büyüsü içinde müziğin büyüsüyle birleştik. Festival Meandros'a konuk olmaktan ve bu özel mekânda ilk piyano konserini gerçekleştirmekten dolayı çok mutluyum” dedi.

Festival Meandros 7 Temmuz Pazartesi Bodrum Oda Orkestrası'nın Apollon Tapınağı'ndaki konseri ile devam ediyor.


FESTİVAL MEANDROS'TA NELER VAR...

I.Didyma Uluslararası Taş Heykel Sempzoyumu

27 Haziran'da başlayan "I. Didyma Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu" kapsamında farklı ülkelerden toplam 5 sanatçı Didim Eskiköy Yoran'da tarihi Cumhuriyet İlkokulu'nun bahçesinde Apollon Tapınağı'na karşı heykellerini yapmaya devam ediyorlar.

Sabahın erken saatlerinden akşam geç vakte kadar çalışan sanatçıları izlemek, onlarla tanışmak için çok sayıda sanatsever heykeltıraşları ziyaret ediyor. Eğer siz de taşın sanatla nasıl hayat bulduğunu görmek, farklı ülkelerden sanatçılarla tanışmak isterseniz her gün 5 çayına heyketıraşlar sizi bekliyor... Ziyarete giderken kekinizi yanınızda götürmeyi unutmayın...

Antik Mekanlarda “Aşk, Şiir ve Bilgelik” Müzik ve Dansla Buluşuyor.

“Gençlere, Anadolu'yu gerçek anlamda sahiplenmenin, ancak bu uygarlıkların tümünü sahiplenerek mümkün olabileceği mesajını vermek için yapılabilecek en anlamlı etkinlik, Meandros Deltası'nın “uyuyan güzelleri”, antik tiyatro ve tapınaklarını, gençlerin çaldığı müzikle uyandırmak olacak...” Cem MANSUR, Orkestra Şefi, Akbank Oda Orkestrası Daimi Şefi, İstanbul 2010 Müzik Direktörü

26 Temmuz Cumartesi uygarlığın merkezi Milet Antik Tiyatro'da Türkiye'nin dünyaca tanınmış şeflerinden Cem Mansur yönetiminde Türkiye'nin tüm konservatuarlarından seçilmiş 100 genç müzisyenden oluşan UGSO (Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası)'nun vereceği tarihe geçecek konserle Meandros'tan tüm Türkiye'ye müziğin birleştirici gücünü bir kez daha havada uçuşan notalarla duyuracağız.

Yine 7 Temmuz Pazartesi Apollon Tapınağı'nda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bodrum Belediyesi tarafından kurulan Bodrum Oda Orkestrası sanatseverlere bir konser verecek. Milet'in ünlü mitolojik aşk hikayesini anlatan “Eros ve Psykhe” Müzikli Dans Gösterisi ile Kuşadası Kale Kapısı Dans Tiyatrosu bizleri unutulmaz bir aşkın efsanesiyle büyüleyecek.

Adım Adım Uygarlıklar Deltası...

Kültür ve Doğa Gezileri, Köy Şenlikleri, Yerel Ozanlar, Köy Pazarları, Yöresel Tatlar, El Sanatları... “Adım Adım Uygarlıklar Deltası“ Kültür ve Doğa Gezileri ile festival katılımcıları bölgenin keşfedilmemiş güzelliklerini tanıyacaklar, köy şenliklerinde bölge halkıyla tanışacaklar, bölgenin yerel ozanlarını dinleyecek ve doğal güzelliklerini keşfedecekler.

Bölge halkı tarafından kurulacak köy pazarlarında doğal ürünleri satın alma ve yöresel tatları yerinde tatma, geleneksel el sanatlarının yerinde üretimlerini tanıma fırsatı bulacaklar. Kuşadası EKODOSD Derneği (Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği) ve Aydın İl Çevre ve Orman Müdürlüğü (Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü) işbirliği ile düzenlenen kültür ve doğa gezileri keşfetmeyi sevenler için kaçırılmaması gereken bir fırsat.

“Taş, Makas, Kağıt” Çocuk Atölyeleri

Festival Meandros çocukları unutmadı. Tarihin ve kültürün gerçek sahipleri olan bölge çocuklarının sanatsal yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak ve yaşadıkları toprakların sahip olduğu köklü mirası tanımalarına biraz da olsun katkı sağlamak için çocuk atölyeleri gerçekleştiriliyor.

Meandros Dergisi'nin katkılarıyla Güllübahçe'de gerçekleştirilecek “Kare Kare Tarih ve Sanat” karikatür atölyesinde çeşitli ulusal gazete ve dergilerde çizen karikatüristimiz Aptülika, çocuklarla tarih ve sanat üzerine karikatür çalışması yaparak, bölge çocuklarına tarihi ve sanatı karikatürle sevdirecek.

Milet Müzesi Müdürlüğü ve Kuşadası Turist Rehberleri Derneği ile birlikte gerçekleştirilecek “Çocuk ve Arkeoloji Buluşması”nda özel rehberlik eşliğinde çocuklara önce Milet antik şehri gezdirilecek ardından da Milet Müzesi'nde görevli arkeologlar ile birlikte “Arkeolojik Kazı Oyunu” oynanacak. Böylece çocukların arkeoloji ile ilgili temel kavramları öğrenmeleri sağlanmış olacak.


İlmek İlmek Meandros'u Dokumak İçin Peter Hristoff Güllübahçe'de...

Ressam ve New York School of Visual Arts'da öğretim görevlisi olan Peter Hristoff'u 2004 yılında Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde açılan “Üç İstanbullu” ve son olarak da 2005 yılında Ayasofya Müzesi'nde açtığı “Dua” isimli resim ve desen sergisinden Türk basını ve sanat çevreleri tanıyor.

Peter Hristoff Güllübahçe'de çalışmaya başladı. 1 ay boyunca, yerel dokuma tezgahlarında halı dokuyan kadınlara Meandros'un özgün desenlerinden yola çıkarak ürettiği özel tasarımlarını dokutacak ve bunları Festival Meandros kapsamında sergileyecek.

Bölgenin kadınlarıyla Peter Hristoff'un 1 aylık çalışmasının kendisi bile bir belgesel niteliği taşıyor. Bu süreci izlemek isteyenler ve çalışmanın sonunda ortaya çıkan özel tasarım halıları görmek isteyenleri Meandros'a bekliyoruz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21