• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

ANADOLU BİTKİ CENNETİ

ANADOLU BİTKİ CENNETİ
Anavatanı Türkiye olan birçok böcek ve eklem bacaklı kaçırılıyor
TURİZMİN SESİ
Böcekbilimci (Entomolog) Dr. Sinan Anlaş, böcek kaçakçılarının Türkiye'ye turist gibi gelerek doğadan böcekleri toplayıp kendi ülkelerine götürdüklerini iddia etti. Bu kişilerin doğada çok sık görülen ve çoğu insanın dikkatini dahi çekmeyen böcek türlerini bile yurt dışındaki doğa tarihi müzelerine ve kolleksiyonculara tane olarak satabildiklerini dile getiren Anlaş, tanesi birkaç bin dolardan satılabilen çok nadir böceklerin de olduğunu ve bu sayede tatilini bedavaya getiren turistlerin bile bulunduğunu söyledi.

ÖNEM VERMİYORUZ

Böceklerin, dünya üzerinde bulunan hayvanların yüzde 70'ini oluşturduğunu ve bu yüzden dünyadaki yaşam ve ekolojik denge açısından çok büyük bir önem taşıdığını anlatan Anlaş, yabancı ülkelerin bilim insanlarının dünyadaki böcek çeşitlerini toplayarak kendi ülkelerinin müzelerinde sergilediklerini ve çeşitli araştırmalar yaptıklarını söyledi.ts Avrupa'da 16. yüzyıldan itibaren kurulmaya başlanan doğa tarihi müzelerinde böcekler için özel bölümlerin olduğuna dikkat çeken Anlaş, doğal yaşam içinde büyük bir yere sahip olan böceklerin ne kadar önemli olduğunu bu müzelerin gösterdiği ilgiden anlaşılması gerektiğini söyledi.


Türkiye'nin adeta bir kıta özelliği göstererek, yaklaşık 3 bin 500 kadar endemik bitki türüne ve çok zengin bir hayvan faunasına sahip olduğunu ve biyolojik zenginlikleri ve gen kaynaklarının tüm dünyanın ilgisini çektiğini ifade eden Anlaş, "Bu ilgi daha çok besin ve ilaç ham maddesi olarak kullanılan bitkiler üzerinde yoğunlaşmakta. Çünkü dünyadaki sekiz önemli gen merkezlerinden biri Türkiye'dir ve Anadolu tam bir bitki cennetidir'' dedi.

DUYARSIZ KALMAMALIYIZ

Toplumda, bilgi eksikliğinden dolayı önemsiz veya zararlı olarak görülen birçok hayvan türünün toplanmasına yöre halkının da kayıtsız kaldığını belirten Anlaş, "birkaç asırdır devam eden bu yağma durdurulmalı. Öyle ki Türkiye'den yurtdışına kaçırılan canlıların nesli yok olma noktasına geldi. Özellikle biyolojik döngüde önemli yer tutan böcek, yılan ve akrep gibi hayvanlar ve ilaç sanayisinde kullanılan soğanlı bitkiler bu işi ticaret haline getirmiş kişilerce, gümrükten kolayca geçiriliyor. Kaçakçılık nedeniyle nesli tükenmek üzere olan orkideler, laleler, kardelenler ve engerek yılanları sadece bunlardan birkaçı. Halkımız bu kişilere karşı duyarsız kalmamalı ve gördüğü anda gerekli şikayetleri yapmalı" dedi.

BİZDEN KAÇIRIP BİZE SATIYORLAR

Asıl sorunun, ticari amaçlarla kaçırılan canlılar olduğunu dile getiren Anlaş şunları söyledi: "Bombus terrestris türündeki arı , geçmiş yıllarda Ege Bölgesi'nden önemli sayıda toplanıp yurtdışına çıkarıldıktan sonra ıslah edilmiş, soğuğa karşı dirençleri arttırılmış ve sonra seralarda kullanılmaya başlanmıştır.ts Şimdilerde ise Türkiye, yurtdışından ıslah edilmiş ve aslında kaynağı Anadolu olan, bombus arısı ithal etmektedir. Bombus arıları hormon kullanılmadan bitkilerde tozlaşmayı sağlamakta ve bu sayede de hormonsuz sebzeler üretilebilmektedir.”


Özellikle endemik yani Türkiye'ye özgü canlıların yurtdışına çıkarılmasında farklı yolların izlendiğini vurgulayan Anlaş, bunlardan en yaygın olanının turist kılığındaki doğa casusluğu olduğunu söyledi. Anlaş şunları söyledi; "Örneğin biyolog, veteriner, ziraat mühendisi, orman mühendisi; turist vizesi ile önceden belirlediği yerlere gidiyor ve toplama yapıyor. Başka bir yöntem ise bilimsel çalışma yapmak üzere yetkililerce verilen izinle gelen bilim adamlarının çalışmaları sonunda topladıkları bitki ve hayvanlardan bir kısmını yurtdışına çıkarmalarıdır. Ayrıca, amatör koleksiyoncular da topladıkları türleri yurtdışına götürebiliyor.''
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21