• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

5. İSTANBUL BALIK FESTİVALİ

5. İSTANBUL BALIK FESTİVALİ
Şehristanbul Derneği tarafından 25 ve 26 Ekim tarihinde Samtya ve Galata köprüsünde düzenlenecek

TURİZMİN SESİ


5.İstanbul Balık Festivali geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Tarihi Samatya Meydanı'nda yapılacak.

Festivalin amacı
5. İstanbul Balık Festivali; İstanbul'da balıkçılığın gelişiminde katkıda bulunması, balık tüketiminin teşvik edilmesi, Samatya'nın İstanbul'un gözde balıkçılık ve turizm merkezlerinden biri haline getirilmesi, balıkçılığın ileri ülkelerdeki seviyeye gelmesi, olta balıkçılığının teşviki, deniz yemeklerinin kalitesinin yükseltilmesini amaçlamaktadır.

Gerekçesi
Ülkemiz 8715 km sahil şeridine 26 milyon hektar avlanabilir deniz alanına, 4000 kadar sahil ve balıkçı köyüne sahip olmasına rağmen avlanan su ürünleri miktarlarıyla tüketilen su ürünleri miktarları ve çeşitleri arasında derin farklılıklar gözlenmektedir. Kıyı kentlerde kişi başına yılda 15,20 kg su ürünleri tüketilirken iç kentlerde bu rakam 2,6 kg altına düşmekte , halk su ürünleri tüketimi konusunda yeterince bilince sahip değildir. Festival, bu konuyu gündeme getirmeyi ve halkı balık tüketimine teşvik etmeyi amaçlıyor.

Festival Organizatörü
5. İstanbul Balık Festivali Şehristanbul Derneği tarafından düzenleniyor. İki gün sürecek festivalimiz Antonina Turizm'in desteği ve İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği, Boogys, Samatya Güzelleştirme ve Koruma Derneği, İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği, Balıkçılığı Koruma ve Geliştirme Derneği, Develi Restoran, Yılmazlar Ekmek Fırını, Cihan Derya Balıkçılık, Sedir Restoran, Forsa Balık Restoran, Günbilir Restoran, İstanbul Walks, VİRA, TÜRSAB, SYMBIOSIS, Bisikletliler Derneği, Akkoç Restoran, Anar Kardeşler, Aydın Kuruyemiş, Ali Haydar Restoran, Antik Restoran, Balıkçı Zeki, Burç Çay Bahçesi, Çiğdem Kuruyemiş, Deniz Balık Evi, Deniz Yıldızı, Ekspres Birahanesi, Gönül Abla Midyecisi, Gürbüz Bakkal, Hünkar Restoran, Köşem Balıkçısı, Kuleli Restoran, Küçük Ev Restoran, Küçük Paris, Mimoza, Naci İstasyon Kuryemiş, Samatya Balık Evi, Sadık Manav, Sarıgül Restoran, Tarihi Samatya Midyecisi (Midyeci Arap), Yaren Restoran, Rastgelebalıkçı Amatör Olta Balıkçıları Derneği, Kocaeli Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği, Avdoğa Dergisi, www.kalamaravcısı.com, Sakarya Rastgele Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği, Uşak Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği ve Firar'ın katkılarıyla yapılmaktadır.



İstanbul Balık Festivali Nedir ?
İstanbul Balık Festivali, Şehristanbul Derneği inisiyatifinde ve balıkçılık sektöründeki çok sayıda kuruluşun desteğiyle ilk kez 2004 yılında yapıldı. Festival 2006 yılından bu yana Fatih Belediyesi himayesinde yapılmakta olup bu güne kadar çok sayıda kuruluş ve sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla gerçekleşmektedir. Her yıl düzenli olarak yapılan ve İstanbulluların hafızasında artık gelenekselleşen İstanbul Balık Festivali'nin halk nezdinde kabul görmesinin en büyük nedeni, festivalin bir sivil inisiyatif olarak başlaması ve etkinliklerin imece usulüyle gerçekleşmesidir. Halka verilen ücretsiz balık-ekmek ve balık çorbası için çiğ balığı Tekne Kaptanları; balığın hazırlığını balık esnafı; ekmeği Samatya'daki fırın; soğanı Samatya'daki manav; balıkların pişirileceği ızgarayı Samaya'daki bir restoran; balıkların ızgarada pişirilmesini restoran aşçıları; halka sunumunu garsonlar; dağıtım düzenini belediye zabıtaları; festival organizasyonunu da bir sivil toplum kuruluşu yaptığı içinidir ki Samatya'da bir sinerji oluştu ve kamuoyunda geniş kabul gördü.

Festivalde neler var
Balık, müzik, tiyatro, resim sergisi, halka açık ücretsiz turlar, bisikletle akrobasi gösterileri, dia gösterisi, yarışmalar.

Festivalde 5 ton balık balık kullanılacak
Balık Ekmek ve Balık Çorbasının yapımında kullanılmak üzere Balık Müstahsileri Derneği tarafından sağlanan toplam 2 ton balık halka sunulacaktır.

Halka Bedava Balık Ekmek
Balık Müstahsilleri Derneği'nin sağladığı balıkla ve Samatya Esnafı'nın katkılarıyla 25 Ekim, Cumartesi günü saat 17.00'de 5 bin kişiye bedava balık ekmek dağıtılacak. (Bu, dört ton balığa eşdeğerdir)

Halka Bedava Balık Çorbası
Balık Müstahsilleri Derneği'nin sağladığı balıkla ve Samatya Esnafı'nın katkılarıyla 12 Ekim, Pazar günü saat 14.00'te büyük bir Osmanlı Kazanı'nda pişirilmiş balık çorbası Samatya'da 4 bin kişiye dağıtılacak (Çorba için 500 kg balık kullanılmaktadır)

Çocuklarla boyama
Şehristabul Derneği'nin, tarihi eserleri sahiplendirme projesinin devamı olarak çocuklara İstanbul Balık Festivali'nin amaçları anlatıldıktan sonra, bunun onlarda neyi çağrıştırdığı sorusu sorulacak; cevap ise resimlerde aranacak.
İçkalpakçı Çıkmazı Sineması
Bu yılın yeniliklerinden biri Samatya'nın en renkli sokaklarından İçkalpakçı Çıkmazı'nda yapılacak “Tarihi Türk Filmleri” gösterimidir.

Ücretsiz Turlar
İstanbul Walks Seyahat Acentası'nın Sponsorluğunda ve Sanat Tarihçi Atilla Tuna rehberliğinde “Samatya'dan Kocamustafapaşa'ya” adlı ücretsiz yürüyüş turu Cumartesi ve Pazar günü saat 16.00-18.00 arası yapılacaktır. Turun başlangıç yeri Samatya Meydanı'dır.

Sağlık Ücretsiz Taraması:
“İnsan ve doğa, ancak birlikte-birbirini yaşatarak sağlıklı olur” sloganıyla yola çıkan ve sloganın manasını yaşatmak için sınırlar tanımadan ihityacı olanların bakım ve desteğine koşan bir sivil toplum kuruluşu olan SYMBIOSIS üyesi doktorlarca, Samatya Güzelleştirme Derneği binasında sağlık ücretsiz muayenesi yapılacaktır. Muayeneler 11-12 Ekim 2008 tarihlerinde yapılacaktır.

En İyi Deniz Yemekleri Yarışması
“5.İstanbul Balık Festivali”nde geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da “Deniz Yemekleri Yarışması” yapılacak ve dört dalda ödüller verilecek. Yarışma jürisi: Artun Ünsal (Başkan), Kenji Kume (Divan Oteli Sushi Restoranları Şefi), Mustafa Demir(Fatih Belediye Başkanı), Atilla Tuna (Festival Direktörü), Ahmet Bilgili(İl Kültür ve Turizm Müdürü), Erol Olçak (Sanat Tarihçi), Turhan Tuna Şen (Şehristanbul Derneği 2. Başkanı), Nuri Develi (Samatya Güzelleştirme ve Koruma Derneği), Elif Toprak (Festival Koordinatörü), Nasuhi Albulak (Araştırmacı yazar, festival komite üyesi), Canan Ersal (Rastgeleder üyesi), Kutsiye Beşiroğlu (Rasgeleder üyesi)

En iyi balık çorbası
En iyi deniz mezesi
En özgün balık yemeği
En iyi midye dolma
En çok midye dolma yeme yarışması
Bu yıl yapılacak yeniliklerden biri de halka açık olarak gerçekleşecek “En çok midye dolma yeme yarışması”dır. Yarışma 12 Ekim, Pazar günü Samatya Meydanı'nda saat 13.00'te yapılacaktır.
En hızlı balık çorbası içme yarışması
Bu yılın yenilikleri arasında halka açık balık çorbası içme yarışması yapılacaktır. Yarışma Samatya Meydanı'nda 12 Ekim, Pazar saat 14.00'te yapılacaktır.


Balıkçılar ve tulumbacılar urgan ipi çekme yarışması
Bu yılın yeniliklerinden biri de geleneksel bir yarışma olan ip çekme yarışmasıdır. Yarışma Pazar günü saat 15.00'te yapılacaktır


Yılın Balık Müstahsili Ödülü
Geçen sezonda İstanbul Balık Hali'ne en çok balığı hale getirmiş balıkçı reisine “Yılın Balık Müstahsili Ödülü” verilecektir
“Balıkçı Dostu” Ödülü
Festival Komitesi tarafından verilen ödül balıkçılığa ve balıkçılara katkıda bulunmuş kişi veya kurumlar arasından birine verilmektedir. Festival Komitesi bu yıl
Yılın Balıkçısı
İstanbul balıkçılığına eşsiz katkılarda bulunmuş bir balıkçıya “Yılın Balıkçısı” ödülü verilmektedir.

Oltayla Balık Avı Yarışması / 26 Ekim 2008, Pazar Yeni Galata Köprüsü
Ülkemizde balıkçılık ne yazık ki henüz istenilen düzeyde değildir. Avrupa ülkelerinde hafta sonu uğraşı olarak çok yaygın bir hobi ve spor dalı olan olta balıkçılığı önemli bir yerdedir. Bu nedenle 4.İstanbul Balık Festivali kapsamı içinde “Oltayla Balık Avı Yarışması” yapılmaktadır. Yarışmanın amacı amatör olta balıkçılığının gelişimine katkıda bulunmak, sürdürülebilir balık avcılığı ve bilinçli tüketime özendirmektir.

Yarışma Balıkçılığı Koruma ve Geliştirme Derneği'nin organizasyonunda ve Rastgelebalıkçı Amatör Olta Balıkçıları Derneği, Kocaeli Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği, www.kalamaravcısı.com, Sakarya Rastgele Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği, Uşak Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği'nin katkıları ve Vira ve Firar Balıkçılık Malzemeleri, kilcikclup.com ve Avdoğa Dergisi'nin sponsorluğunda düzenlenmektedir. Jüri üyeleri: Celal MAĞDENOĞLU ( Başkan ), Mete YANMAZ, Murat KARAHAN, Oral ATAK, Tarık ERSAL, Nihat AVCI, Engin UZTÜRK, İsmail ATALAY, Münip Can DENİZKURT, Yakup AKKAYA, Mehmet AKYÜREK, Ali Galip KAYA, Cem LİMAN, Ercan KOÇKAR, Ali ERDOĞAN, Kamil ÜÇBAŞ, Mehmet ALGUR, Ferhat DİRLİK.


Ödüller üç dalda ve üç ödül olarak (birincilik,ikincilik ve üçüncülük) verilecektir:

***En çok balık ***En ilginç balık ***En büyük balık
Kazanan yarışmacılara ödülleri aynı akşam saat 20.30'da Samatya Meydanı'nda düzenlenecek bir törenle sahiplerine verilecektir.


Yarışma Tarihi: 26 Ekim 2008, Pazar
Yer: Yeni Galata Köprüsü
Zaman: 10.00 – 12.00

Süre
Festival iki gün olarak yapılacaktır.

Yer
Festival alanı Samatya Meydanı ve Yeni Galata Köprüsü'dür.



  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21