• BIST 8736.27
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

TUR OPERATÖRLERİ PLATFORMU

CEM POLATOĞLU

Tur Operatörleri Platformu 1999 yılında incoming ve outgoing yapan acentaların işbirliği amacıyla kuruldu. O dönemde, ör, İtalya’ya operasyon yapan, uçak kiralayan Tur Operatörleri rekabet ve inatlaşma nedeniyle rakip operatörlerle paslaşmaz, sadece kendi kiraladığı uçağını kullanır, otelini satardı. Ancak, hemen hemen tüm operatörlerin uçakları boş koltuklarla kalkardı.

Aynı şekilde, incoming yapan çoğu tur operatörlerinin uçakları boş gider dolu döner, Outgoing yapan operatörlerin uçakları dolu gider boş dönerdi. Birbirlerini tanımayan, gereksiz egoları nedeniyle işbirliği yapmaktan imtina eden acentalar bile bile zararı göze alırlardı.

Bunların dışında, satışta kendi kontenjanını dolduramayan bazı tur operatörleri tali acentaları dışında diğer acentalara bu zafiyetini! belli etmemek için haber bile vermezdi.

Outgoing ve Incoming’de pazarlama ve ilanlarda etik olmayan davranışlar göze çarpar, haksız rekabete yol açan ilanlar verilirdi. Eksi bakiyeye çalışan incoming tur operatörleri olduğu gibi piyasada 1 euro’ya İtalya turu satan acentalar mevcuttu. Yurtdışı Turu 99 euro’ya satan ama havaalanı vergisini 180 hatta 250 euro olarak gösteren acentalar da vardı maalesef. Oysa, alan vergisi çift taraflı 50 euro’yu geçmezdi. Elbet buradaki tuzak, her biri normalin en az 2 katı satılan ekstra turlara katılma mecburiyetiydi…

O dönemde tüm bunlar ve benzeri onlarca sorunlarımız için TÜRSAB kifayetsiz kalıyordu. Ne yazık ki dönemin başkanı bu konulardan anlamadığı gibi bizlerin de önünü açmak için çaba da göstermedi. O kadar konuştuk, yazdık, çizdik ancak  sürekli düşman ilan edildik.

İşte bu nedenlerle özellikle benim gibi (Prontotour) Avrupa çalışan Tur operatörleri olarak sorunlarımızı barışçıl yöntemlerle çözmek amaçlı bir platform kurduk. 1998’lerde bugünün devasa Rusya ile çalışan firmaları mevcut değildi. Zaten var olanlarında işleri tıkırındaydı.

Bir araya gelindi, sorunlarımız tek tek masaya yatırıldı. Etik kurallar oluşturuldu, paylaşım ve centilmenlik anlaşmaları ön plana çıktı. Kim elinde ne uçak, otel, tur varsa paylaşmaya ve bu platform sayesinde sorunlar yavaş yavaş çözülmeye başladı. Çok büyük bir kaç firmamız bu platforma katılmaktan imtina etseler de onlar da etik kurallara uydular. Sigorta zorunlu hale getirildi, Alan vergileri ve tüm mecburi tahsilatlar tur fiyatına dahil edildi, Gazetelerle, bankalarla toplu pazarlıklar yapıldı, İlan üzerinden savaşlara son verildi, Eleman çalma, habersiz transfer dönemleri bitti, kötü niyetli müşterilerden herkes haberdar oldu vs, vs…

2018 yılında Tur Operatörleri Platformunun da desteklediği Firuz Bağlıkaya’nın TÜRSAB BAŞKANI seçilmesi, Başkanın sorunlarımızı çözümü için TÜRSAB’ı ve Başkan olarak beni Dış Turizm İhtisas Başkanı olarak yetkin kılması nedeniyle, olası sorunlarımıza seneler sonra muhatap bulabildik.

Kuruluşundan bu yana, Platform üyelerinin, ağırlıklı gazete ilanları veren seyahat acentalarından oluşması nedeniyle, gazeteler ve gazeteciler, özellikle pik dönemlerde turizm ve turlarla ilgili yorum almak istediklerinde Platformdan bilgi aldılar ve halen de almaya devam ediyorlar. Gazeteci kimliğim nedeni ile yakın gördükleri için benden görüş almayı tercih eden gazeteler ve TV kanalları olabiliyor. Bu nedenle uzun dönemdir Platformun sözcüsü konumundayım.

24 tur operatörüyle başladığımız platformumuz zaman içerisinde zorlukların çözülmesi nedeniyle eskisi kadar faal olmasa da; bir Think Tank kuruluşu olarak Turizm verileri topladı, Türk Turizminde yeni stratejiler, projeler üretti ve kamuoyu ile paylaştı.

Ör; Aşağıdaki başlıklarda yayınlanan 1000’i aşkın bildiri, görüş ve köşe yazılarımızdan bazı başlıklar; Sömestre ve yaz tatilleri bölgelere göre ayrılması, Kamu kamplarının turizme yükü, Yazlıkların turizme yükü, Kumarhanelerin açılması gerekliliği, Tatil Türklere neden daha pahalı olduğuna kamuoyuna anlatılması, Seyahat acentalarına "Home Ofiice" izni verilsin, Tura çıkmadan önce bilinmesi gerekenler, Turizmde fırsat siteleri, Tur şirketini şikayet ederken nelere dikkat etmeli, Boğaz Köprüsü Seyir Terası Olsun, Tarihi mekanların korunması, Tur operatörlüğü yasası nasıl çıkmalı, Turizmciler Köprü İstiyor, Turist Akar Türk Bakar, Bagaj Bandı Magandaları, Seyahat Hastalıkları, Kötü müşteri yoktur Deneyimsiz satıcı vardır, Turizm acil çıkış planı, İslami Turizm, Gastronomi Turizmi, Turizm'de Japon modeli, Havaalanında bavul kaybı ve nedenleri, Türkçe Rehberlik, Tatil Köylerimizin Anatomisi, Villa Turizmi Patladı, Sırt Çantalı Turistler, Turizmde Yeni Kuşaklar, Galataport Out, Yenikapı In, Turizm Genelgesi Hakkında, Turizm'de çözüm Yazlıklar

Google’da izlenebildiği üzere, sözcüsü olduğum Tur Operatörleri Platformu 2 milyondan fazla haber oldu, yukarıdaki örnekler gibi 1000’e yakın görüş ve köşe yazımız turizm ve ulusal basında yer aldı, 1000’e yakın ulusal ve defalarca Amerika, Almanya, İngiltere, Yunanistan, İtalya, İspanya, Tayland, Japonya, İran, Mısır, Rusya BAE gibi uluslararası TV programlarına ve gazete haberlerine katıldık veya haber olduk, (TV yayınlarının 200-300 kadarını youtube “baracudacem” adresime taşıdım)

Nice 20’li yıllara...
Cem Polatoğlu
Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü
0212 212 3030 pbx – 0850 420 00 00
www.andiamo.com.tr
 
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21