• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İzmir 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 

Turizme Telafi Edici Tedbirler

BORA ÖZGEN
Rusya krizinden sonra turizm için kriz masası oluşturuldu. Rusya'nın turizmi bir yaptırım aracı olarak kullanması, Türk Hükümetini hızla bir kriz masası kurmasını ve  sektörle bir araya gelmesini sağladı. Angajman kuralları gereği sınırımızı ihlal eden uçak düşürüldüğü ve daha sonra bu uçağın  Rusya'ya ait olduğu ortaya çıktıktan sonra Rusya ile Türkiye arasında gerginlik yaşanmasına sebep olmuştu.  Kültür ve Turizm Bakanlığı kriz masası oluşturarak, sektörle bir araya geldi.
 
Bakanlık 3 alanda çalışma başlattı; önleyici tedbirler, telafi edici tedbirler ve yapısal tedbirleri aldı. Açıklanan  Turizm Eylem Planı telafi edici tedbirler çerçevesinde bir paket oldu. Bu arada biz Rusya’yı konuşurken Dünya’da bir yandan kaynıyor. Gündemler o kadar sıcak ki… Düşük petrol fiyatları, büyüme rakamlarını bir türlü rayına oturtamayan Çin, ABD’deki resesyon havası ve Avrupa’daki deflasyon tehdidi yeni bir küresel krizin gündemde olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor. Dünya’nın yeni bir finansal krizin eşiğinde olduğu söyleniyor. 2008 krizini aşmak için yaratılan muazzam likiditeye ve sıfır faizlere karşın gelişmiş ülke ekonomilerinin, özellikle de Avrupa ve Japonya’nın bu kadar yavaş büyümesi, ABD eski Hazine Bakanı Lawrence Summers’ın uzun vadeli durgunluk (secular stagnation) tezini akıllara getiriyor. Summers, küresel boyutta genişlemeci maliye politikaları uygulanmaması halinde dünya ekonomisinin çıkmaza gireceğini ileri sürmekte…
 
Gelinen noktada gelişmekte olan ülkelerde yaşanan olumsuz gelişmeler bütün dünyayı etkiliyor. 2014 yılı ortalarından bu yana petrol fiyatları %70’in üzerinde düşüş kaydetti. Bu düşüşün temel nedeni Çin’in beklenenden daha yavaş büyüyeceği, Avrupa’nın da yeniden resesyon tehdidi ile karşı karşıya kalması, OPEC’in arz fazlasına rağmen üretimi kısmaması, talebin Çin önderliğinde zayıf seyrini sürdürmesi olarak gösterilebilir. Türkiye’nin sınırındaki ateş çemberi, Rusya olan uçak krizi Doğu’daki terör eylemleri turizmi derinden etkiledi. Doğu’da yaşanan terör eylemleri  Ekonomik bozuklular sınırdaki çatışmalar Acenta, Otel ve çalışanlarını derinden etkilemektedir. Hükümete seslenen turizmciler seslerini duyurdu. Turizm sektörünü tanıyan Hükümet “Acil Eylem Planı” oluşturdu. 
 
Artan terör olayları ve Rusya’yla yaşanan uçak krizi sonrasında sıkıntıya düşen turizm sektörü için 9 maddelik eylem planı yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Eylem Planı’nda 288 milyon liralık ödemelerin ertelenip 3 yıla yayılacağı ve sektöre 255 milyon lira destek sağlanacağı belirtildi. Turizm sektöründe dünyada ilk üçe girmeyi hedefleyen Türkiye, bu eylem planıyla dünyayla bütünleşmeyi ve 2023 hedefleri yolunda ilerlemeyi planlıyor. 
 
Turist getiren acentelere uçuş başı desteğin yanında kredi verilmesi planlandı. Turizm kredilerinin ödenmesinde yapılandırmaya da gidilecek. Deniz turizmine teşvik ve konaklama tesislerine enerji desteği sağlanarak, bu tesisler ihracatçı kapsamına alınacak ve 750 bin dolar ve üzeri gelir getirenler ihracatçı sayılacak. Ayrıca sektöre verilen desteklerin maliye yedek ödeneğinden karşılanıp ekonomiye artı bir yük teşkil etmeyeceği belirtiliyor. 
 
Ahmet DAVUTOĞLU'nun Açıkladığı ,"TURİZM EYLEM PLANI"
1-) Tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentasına uçuş başı destek vereceğiz. Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. 1 Nisan- 31 Mayıs arasında tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentasına uçuş başı 6 bin dolar destek vereceğiz. Destek verecek havalimanları Alanya Gazipaşa, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Bodrum, İzmir Adnan Menderes ve Kütahya için sadece 8 ülke için kullanmıştık. Zafer Havalimanı'nı da ekledik, tüm dünyadan gelecek olan turistlere uyguluyoruz.
 
2-) Türkiye'ye turist getiren A Grubu seyahat acentalarına kredi garanti fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı getiriyoruz. Bu destekten yararlanan firmalar için turist getirecek ülke 13'ken 26'ya çıkardık. En az 400 bin turist getiren seyahat acentalarına 100 bin TL'ye kadar kredi kullanma hakkı çıkmıştır.
 
3-) İhtiyaç durumunda düzenleme ve denetleme kurulu tarafından kurul kararı alınması olacaktır. Kredilerin geri dönüşünde sorun olursa yeniden yapılandırılmaya gidilecektir.
 
4-) Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onaylı deniz turizmi tesislerini Ekonomi Bakanlığı'ndan destekliyoruz. Yat limanları, rıhtım iskeleler için yasal düzenlemeyi daha işler hale getiriyoruz. Konaklama tesisleri gibi yararlanacaklar.
 
5-) Konaklama ile deniz turizmi tesislerinden bir önceki yıl 750 bin dolar döviz getirenler ihracatçı sayılacaklar. 1 milyon dolar şartını 750 bin dolara indiriyoruz. Ayrıca deniz turizmi tesisleri de yararlanacak. Yurt dışı fuarlara katılım desteğinden istifade edecekler.
 
6-) Çevreye duyarlı tesislere su, atık su gibi bedeller için en düşük tarife uygulanacak.
 
7-) Bakanlık tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira bedelleri 2016 yılı ödemeleri ertelenmesi 3 eşit taksit şekilde ödenmesi şeklinde yardımcı olunacaktır.
 
8-) Acil Eylem Planı Destek Paketi hızlıca hayata geçirilecektir. Bu destek paketi telafi edilecek tedbirler geçirecektir. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığımız yapısal tedbirler üzerine de çalışmaktadır.
 
9-) Sektörümüze 255 milyon liralık hibe desteği sağlıyoruz. 288 milyon TL'lik ödemelerini de erteliyoruz ve 3 yıla yayılmış bir şekilde düzenliyoruz.
 
Turizm sektörüne hayırlı olsun
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21