30 Temmuz 2010 Cuma  
ÇOK OKUNANLAR
FOTO GALERİ
LİNK BANKASI
GAZETE BAŞLIKLARI

PİYASALAR
IMKB
59.867
DOLAR
1,5080
EURO
1,9625
ALTIN
381,03
HAVA DURUMU
İzmir24 / 35 °C
İstanbul25 / 29 °C
Antalya26 / 33 °C
Ankara15 / 36 °C
MAİL LİST
Ana Sayfaya Dön // SEDAT KARAGÖZ
Yazı boyutu 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İNSAN NEYLE YAŞAR?

09 Ekim 2009 Cuma 12:31

Den woven lebt der mensch?
 
Bu başlık 11.ULUSLARARASI ISTANBUL BIENALI"nin ana konsepti Bu bir şarkı adı.Bertolt BRECHT'in ELIZABET HAUPMANN ve KURT WEILL ile birlikte tam 80 yıl önce yazdığı UC KURUSLUK OPERA,dan bir parça.Üç kuruşluk operayı seyredenler bilir,simdi sizlere uzun uzun anlatmayayım ,ancak ana tema güç ve paradır.


Başlangıç yazımda maalesef IKSV(ISTANBUL KULTUR VE SANAT VAKFI ) ve projeleri ve ülkemize kazandırdığı etkenlerden bahsetmemiştim.Çünkü IKSV,nin etkinliklerini takip eden bir medya mensubu olarak bu oluşumun tamamen bir BURJUVA KULTURU olduğunu ısrarla savunanlardanım.Kimse yanlış anlamasın kultur ve sanat düşmanı falan değilim,tam tersi sanatın içinde dünyaya gelip,sinema ve tiyatro ile büyüdüm.Ancak ylllardır takip ettiğim, başta medya ayrımı yapan,basın akreditasyonu yapabilmeniz için bir tek savcılık kağıdı istemedikleri kalan bu kuruma maalesef ısınamadım ve sevemedim.Ancak  bu izlenim başta çok değerli büyüğüm sayın ECZACIBASI'na ve IKSV,nin değerli yöneticileine saygısızlık yapacağım anlamı taşımasın.

VE GELELIM 11.ULUSLARARASI ISTANBUL BIENALI,ne,
Ben bir sanat eleşirmeni değilim,uzmanlık alanım turizm,siyaset,magazin ve sosyal yaşam.Dolayısı ile BIENALI ancak sosyal tarafı ile ele aldım yazımda.


Yazımı hazırlamadan önce sayısız sanat dostu ile görüştüm,Milyonlarca insanın geçtiği istiklal caddesinde resmen birebir anket yaptım.Yüz kişidn doksanıkendilerini ilgilendirmediklerini söyledi.Birebir soruma cevap verenler ise tam benim düşündüğüm gibi cevapladı.IKSV,nin tüm etkinlikleri 12 milyonluk bir metropolde sadece 100.000 kişiyi  ilgilendiriyor.
 
Yılmadım araştırdım,Bıenalin en etkili organizasyonu olan RESSAM HALUK AKAKCE'nin 'REENKARNASYON' adlı sergisinin halk izlenimlerini takip ettim,Oğrendiğim kadarı ile üçbin civarı kişi sergiyi takip etmiş ve etmekte,çok büyük bir başarı.Diğer araştırmalarım is beni yanıltmadı,Bıenal etkinliklerinin yapıldığı mekanları tek tek gezdim,ancak sayısız yabancı sanatsevere rastladım yani turiste.Antrepo 3 çok zayıftı,diğerleride öyle,görevliler ise aynen şunu söyledi.Limana yanaşan turist gemileri olmasa bu turistleride görme imkanımız yok çünkü onları türk rehberler buraya getiriyor.Tütün deposu ve rum okulunda ise durum aynı.
 
ANKETIMIZE YOLLARDA VE FLIM GALALARINDA DEVAM ETTIM VE INSAN NEYLE YAŞAR ? DEDIM...
 
Yaklaşık olarak yüz kişiden aldığım cevap şuydu,tutku,hırs,aşk ve para,para,para,,
 
ASLINA BAKARSANIZ SASIRMADIM,CUNKU BIENAL IZLEYICISI BUYDU,
SASIRMADIM CUNKU,,bıenal şarkısında ne diyor biliyormusunuz BUYRUN OKUYUN..
 
INSAN NEYLE YASAR,EZIP HIC DURMADAN
SOYUP,DOVUP,YIYEREK,YUTARAK INSANLARI,
YASAMAK ICIN UNUTMALI,
INSANLIGI UNUTMALI INSAN,
KATI GERCEK BUDUR,
KOTULUK YAPMADAN YASANAMAZ,
 
Bütün bunları neden yazdım biliyormusunuz?Turizmin sesinde açılış yazımdan sonra böyle bir başlangıç yapmak istemezdim ancak,
Nasıl yazmayayımkı Bienalin 'INSAN NEYLE YASAR' konseptinden sonra..
 
Benim insanım tutku,hırs,aşk ve para ,para,para dedi..
 
ISTE BENIM BIENALIM, ISTE BENIM KULTUR BASKENTIM,
 

 
 
INSAN SADECE SEVGI ILE YASAR,,
Bu fotoğraf Bıenalin merkezinde çekildi.

Bu yazı toplam 777 defa okunmuştur
Yorumlar
İKİ NOTA YANIT
Sayın yazar benden de size selamlar saygılar.Ben bienalin çok iyi bir izleyicisiyim ve aynı eleştirimi bienal yönetiminede yöneltmiş durumdayım.Sayın yazar zaten üçyüz kelimeyle iletişim kuran bir toplumuz,hiç olmazsa şu üçyüz kelimeyi doğru dürüst konuşalım.Şimdi anlayabildiniz mi dersini kim anlamış ve anlayamamış.Ne yazık ki yazdığınız notlar da yine sayısız hata yapmışsınız.Lütfen ders vereceğim derken ders almayın.Saygılar.
[ OZAN BAKAR ] 13 Ekim 2009 Salı 11:45
YAZARDAN OKUYUCULARINA BİR NOT
Sayın OZAN BAKAR öncelikle selamlar,saygılar.Çok haklısınız INSAN NE İLE YAŞAR doğrusudur.Ancak bienalin ana konsepti İNSAN NEYLE YAŞAR cümlesini içermektedir.Ben dersimi çalıştım,sizde bienali izlerseniz sevinirim.lütfen her zaman eleştirilerinizi bu köşede korkusuzca yapınız.Bir medya grubunun en önemli sorunu nedir biliyormusunuz?.Hemen söyleyeyim imla hatalarıdır.Çünkü, arkadaşlar yüzlerce yazıyı düzeltmektedirler.İyi günler efendim.
[ SEDAT KARAGÖZ ] 12 Ekim 2009 Pazartesi 11:57
YAZARDAN OKUYUCULARINA BİR NOT
Değerli dostlar,Turizmin sesi,nin değerli okuyucuları,öncelikli olarak beni çok mutlu eden eleştirileriniz için şükranlarımı arz ediyorum.Bir yazar için en olumlu hadise eleştirilmesidir.Çünkü iki yazım için sadece bu hafta 80 civarı olumlu yorum ve mail aldım.Hatalar konusunda kesinlikle haklısınız ve olmaması konusunda yazı işleri gereken özeni gösterecektir.Çünkü Turizmin sesi Türkiye'nin çok önem arz eden sitelerinden biridir.Bu sitede sadece turizm değil hayatın kendisini bulacaksınız.
[ SEDAT KARAGÖZ ] 12 Ekim 2009 Pazartesi 11:50
YAZARIN DİĞER YAZILARI
SİTE İÇİ ARAMA
YAZARLAR
RÖPORTAJ
ÖZEL HABER
VİDEO GALERİ
YORUMLAR
ANALİZ
ANKET
HANGİ OTELE GİDİLİR?
HANGİ OTELE GİDİLİR?
Turizm - Turizm Haberleri - Turizm Beldeleri - Tatil Köyleri - Oteller - Turizm Acenteleri