EĞRİDİR GÖLÜNE 1 MİLYON SAZAN YAVRUSU

Isparta Valisi Şemsettin Uzun, Eğirdir Gölü'nü Kirlikten Korumak ve Balıkçılığı Tekrar Canlandırmak İçin Bir Takım Çalışmalar Yürüttüklerini Söyledi

17 Ağustos 2008 / 12:43

Turizmin Sesi


Isparta Valisi Şemsettin Uzun, Eğirdir Gölü'nü kirlikten korumak ve balıkçılığı tekrar canlandırmak için bir takım çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

2008'in sonuna kadar göle 1 milyon sazan yavrusu bırakmayı planladıklarını ifade eden Uzun, bunun için 100 bin YTL'ye havuz yaptırdıklarını kaydetti.

Isparta hatta Antalya'ya hayat veren gölü 'Nasıl koruruz?' düşüncesinde olduklarını söyleyen Vali Uzun, Uzun, "SDÜ, Devlet Su İşleri, Çevre ve Orman Müdürlüğü ve çeşitli kuruluşların katkılarıyla gölün kirlenmemesi için Eğirdir'de kurulmuş kooperatiflerle görüş alışverişinde bulundum.

Balıkçılardan 3 yıl gibi bir süre istedik. Sabırlı olmaların istedik. Ben balıkçıların menfaati için uğraşırken, sabırlı olmalarını tavsiye ederken bunlar devleti dinlemediler. Avlanmaya başladılar. Bunun üzerine ekip kurarak gölde avlanmayı yasakladık." diye konuştu.

Eğirdir Gölü için bakanlığın bu yıl yine 750 bin YTL gönderdiğini ifade eden Uzun, alınan önlemlerin kısa sürede sonuçlarını görmeye başladığına dikkat çekti.

Bir zamanlar 2 -3 bin ton kerevit çıkan gölden geçen sene 11 ton, bu sene ise 50-60 ton kerevit çıktığı bilgisini veren Uzun, "Ben balıkçılarla konuştum. Arkadaşlar biraz sabırlı olalım.Gerek kerevit gerek balık gölde çoğalmaya başladı. Şuana kadar 500 bin sazan yavrusunu göle attık.

Antalya Kepez Araştırma Uygulama Enstitüsü ile anlaşarak 500 bin sazan yavrusu daha getireceğiz. Yani 2008 yılı içinde 1 milyon sazan yavrusunu Eğirdir Gölü'ne atmış olacağız." diye konuştu.

Bu çalışmalar yapılırken balıkçıların boş durmayarak kerevit ve balık avlamaya başladıklarını ifade eden Uzun, şunları söyledi: "Yani devletin valisini dinlemediler. Benim sözüm dinlenmesi icap ederken cahil bir kooperatifçi çıkıyor. Saçma sapan konuşuyor ve onun sözleri dinleniyor.

Ondan sonra da balıkçılar perişan oluyor. Ben balıkçıların menfaati için uğraşırken sabırlı olmalarını tavsiye ederken bunlar devleti dinlemediler. Gölden kerevit ve balık tutmaya başladılar. Bunun üzerine 2005-2007 yılına ait balıkçıların devlete olan borçlarını ve sözleşmelerini fes ettim ve gölde bir ekip kurarak avlanmayı yasak ettim."

https://www.turizminsesi.com/ sitesinden 29.03.2024 tarihinde yazdırılmıştır.