• BIST 8828.7
  • Altın 2229.822
  • Dolar 32.2881
  • Euro 35.2045
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Montenegro’dan Türklere davet!

Montenegro’dan Türklere davet!
Adriyatik’in yeni yatırım cenneti Montenegro, Türk yatırımcısını bekliyor
TURİZMİN SESİ

Son yıllarda Amerika’dan Katar’a pek çok büyük yatırımcının gözdesi haline gelen Avrupa’nın en genç ülkesi, Türk yatırımcıları ve Avrupa’da yaşam hayali kuranları bekliyor.1950’lerde ismi Monte Carlo ile anılan ancak sonrasında uzun süre gözlerden uzak kalan Montenegro, bağımsızlığını kazanmasının ardından tüm dünyada yatırım devlerinin gözdesi haline geldi. Doğası ve tarihi ile Adriyatik kıyılarının yeni destinasyonu Montenegro’nun iki yıl içinde Avrupa Birliği’ne girmesi bekleniyor. Bu süreçte Avrupa’da yaşamak ya da yatırım yapmak isteyen Türkler için Montenegro kaçırılmayacak fırsatlar sunuyor.

Montenegro’un Türkiye’den beklentileri büyük…
Montenegro’nun çalışma ve oturma izni konusunda tek uzman şirketi olan Hexagon Hexagon’un kurucu ortağı Hakan Aksu ülkenin gelişen ekonomisini ve Türk şirketlerini bekleyen yatırım fırsatlarını anlattı. Hakan Aksu, Avrupa’nın en genç ülkesi, Adriyatik’in incisi Montenegro’nun yatırım fırsatlarının birçok yabancı yatırımcının ilgisini çektiğini ama Montenegroluların özellikle Türkiye’den gelecek yatırımcıları beklediğini söyledi. Aksu, “Türkiye’den büyük beklentileri olan Montenegro’dan özellikle Türk yatırımcılara davet var. Yanı başımızda bulunan bu genç ülkede çeşitli yatırım fırsatları Türkleri bekliyor” dedi.
 
Montenegro’nun, ortak geçmişimiz sebebiyle Türklere yakın olduklarını söyleyen Hakan Aksu sözlerini şöyle sürdürdü: “Osmanlı’nın iz bıraktığı kardeş coğrafyalar ile kültürel ve ekonomik köprülerin sürdürülmesi açısından Montenegro önemli bir noktada yer alıyor. Son dönemlerde kurulan sıcak siyasi ilişkiler sonucunda da Türkiye’den Doğuş Grubu, Net Holding, Global Yatırım Holding, Gintaş, Tosyalı Holding gibi Türk şirketleri Montenegro’da ciddi faaliyetlerde bulundular. Özellikle turizm yatırımı konusunda Türkiye’den büyük beklentileri olan Montenegro’da orta ve küçük ölçekli şirketler için de pek çok cazip yatırım fırsatları var.  Biz de hangi yatırımların nasıl yapılabileceği konusunda uzman ekibimizle danışmanlık hizmeti veriyoruz” dedi.
 
Montenegro’ya Türk vatandaşlarının vizesiz girebildiği belirten Aksu, “Çalışma ve oturma izni işlemlerini kısa sürede tamamlıyoruz. 5 yıl içinde kalıcı çalışma ve oturma iznine sahip olacak Türk vatandaşları, AB üyesi ülke vatandaşlarının sahip olacağı tüm haklardan da yararlanabilecek. Montenegro, 2019 yılında tam üyelik için tüm ön çalışmalarını tamamlamak üzere, başta Rusya, Amerika, Kanada, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere dünyanın önemli yatırımcılarının gözdesi haline gelen Montenegro’da bugün yapacağınız yatırımın yarın getirisi beklentinizden büyük olacaktır” şeklinde konuştu.
 
Montenegro’nun ülkenin üçüncü büyük yatırımını gerçekleştiriyorlar
İki Türk ve dört Montenegrolu ortaktan oluşan Hexagon Holding, Montenegro’da kendi yatırım deneyimlerini Türk yatırımcılarla paylaşıyor. Şirketin kurucu ortağı Hakan Aksu, Kotor’da 40 dönüm üzerinde 12 ay açık bir SPA oteli ve rezidans projesi gerçekleştirdiklerini, 55 Milyon Euro’luk bu projenin Montenegro’nun en büyük üçüncü turizm yatırımı olduğu söyledi. Tüm bu süreçte gerek belediyeler gerekse de hükumet yetkilileri tarafından kendilerinden tek bir kuruş istenmediğini aktaran Aksu, ülkede yatırımcıya tüm olanakların sağlandığını belirtti.
 
Hukuk sistemi yatırımcıları koruyor
Hakan Aksu Montenegro’da bürokrasinin olmadığını ve ülkenin uluslararası platformlarla yoğun çalışmalar yürüttüğünü anlattı. Aksu sözlerini şöyle sürdürdü; “Montenegro geçtiğimiz aylarda NATO üyesi oldu, böylece Sırbistan ya da Hırvatistan ile ilgili endişe duyan yatırımcının endişeleri giderildi. Daha da önemlisi Montenegro hukuk sistemi olarak tüm Kopenhag kriterlerini yerine getirmekte. Böylece yatırımcılar, haklarının sağlam bir hukuk sistemi ile korunduğunun bilincinde oluyorlar. Doğal ve tarihi alanlarının bir çoğunun UNESCO koruması altında olduğu ülkede bizim pek çok mirasımız var. Gittiğiniz her mekanda, alış veriş yaptığınız her dükkanda size gülümseyen yüzlerle karşılaşacaksınız. 
 
Montenegro’da Türkler çok seviliyor.”
Vize yok, lüks yatırımcıya da küçük işletmeye de büyük fırsatlar
Ekonomisi turizm ve servis sektörüne dayalı olan Montenegro her geçen yıl daha çok turist alıyor. Türklere vize uygulamayan Montenegro’da restoran ve gayrimenkul alımları önemli birer yatırım aracı olarak görülüyor. Resmi para birimi Euro olan Montenegro’da kurumlar vergisi oranı %9. Ülkede yeni iş kuranlara; vergilerde düşük başlangıç sınırları sunuluyor, mülk hakları oldukça sıkı kanunlarla güvence altında tutuluyor. 
 
Üç günde şirket kurmak, 21 günde çalışma ve oturma izni almak mümkün!
Nüfusu 620 bin olan Montenegro’da şirket kurmak oldukça kolay. İstanbul’dan Podgorica Havalimanı’na 1,5 saatte ulaşılabiliyor. Ülkeye her gün THY’nin uçuşları bulunuyor. Gerekli evraklar ile üç günde şirket kurmak, 21 günde de çalışma ve oturma izni almak mümkün. 2 Yıl içinde AB üyesi olması beklenen Montenegro’da 2009 yılından itibaren 48 binin üzerinde şirket kuruldu. 
50’lerin ihtişamına dönüş!
 
1950’lerde Sofia Loren, Elizabeth Taylor, Orson Welles gibi isimlerin favori mekânı olan Montenegro, 90’larda Balkan Savaşı sebebiyle unutulmaya yüz tuttu. 2000’lerin başında doğa ve tarihinin yeniden keşfedilişi ve 2006 yılında bağımsızlığını kazanması ile lüks yatırımcının da ilgi odağına dönüşen Montenegro, tüm ihtişamı ile eski günlerine geri dönüyor. Akdeniz’deki kalabalık destinasyonların aksine ziyaretçilerine sunduğu sakin yaşam imkânı ile Montenegro hem yatırımcılara hem de yeni bir yaşam kurmak isteyenlere kapılarını açıyor. 
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21