• BIST 9274.16
  • Altın 2248.4
  • Dolar 32.144
  • Euro 34.8499
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Japon Gıda Devlerinin İstanbul Çıkarması

Japon Gıda Devlerinin İstanbul Çıkarması
Japonya'nın büyük gıda firmaları 18 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirilen "JETRO Gıda Etkinliği İstanbul 2015"de olası ticari anlaşmalara yönelik temaslarda bulundu
TURİZMİN SESİ

Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) ve Japonya Tarım, Ormancılık ve Su Ürünleri Bakanlığı desteği ile ülkenin önde gelen gıda markalarının, ürünlerini İstanbul'da tanıtma fırsatını buldukları etkinlik büyük ilgi gördü. Türkiye'nin önde gelen ithalatçı firmaları, restoranları ve Japon mutfağı ile yakından ilgilenenlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik sonrasında önemli ticari anlaşmaların yapılması bekleniyor.
 
Japonya'nın büyük gıda firmaları "JETRO Gıda Etkinliği İstanbul 2015"de Türkiye'nin önde gelen ithalatçı firmaları, restoranları ve Japon mutfağı ile yakından ilgilenenlerle bir araya gelme şansı yakaladı. 
 
Mövenpick Hotel Levent’te gerçekleştirilen etkinliğe; Sake (Fermente edilmiş pirinç şarabı), Japon çayı, işlenmiş sebze ürünleri, organic yeşil çay, sushi yapımında kullanılan çeşitli malzemeler, farklı baharatlar, sirke, çeşitli unlar, soslar ve şekerlemeler gibi ürünlerini tanıtmak amacıyla Ajinomoto, Gassan Shuzo, Gekkeikan Sake ve Kaneka gibi Japonya'nın önde gelen gıda firmaları katıldı.
 
Yoğun ilgi çok sevindirici
Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) İstanbul Ofisi Genel Müdürü Yasuyuki İSHİGA, söz konusu etkinliğin iki ülke arasında uzun yıllara dayanan dostluğun ve son yıllarda artan ticari ilişkilerin devamı niteliğinde olduğunun altını çizerek;
 
"Etkinlik çok verimli geçti ve gördüğümüz yoğun ilgiden çok memnun kaldık. JETRO olarak, Türkiye'de bütün Japon firmalarına, gerek belirli sürelerde ofis desteği, gerek yatırımlar gerekse hukuki alanda destek veriyoruz. Son yıllarda Japon firmaların Türkiye'ye ilgisi artıyor, hali hazırda Türkiye'de 160 adet Japon şirketi faaliyet gösteriyor. Gerçekleştirdiğimiz bu tür etkinlikler, Türkiye yatırımlarında öncelikle ortaklık şeklinde ilerlemeyi tercih eden Japon kuruluşları için olası işbirliklerinin ön adımlarını oluşturuyor" diye konuştu. 
 
Japonya’dan Türkiye’ye doğrudan yatırım 4,5 kat artarak, 493 milyon dolar oldu
Ishiga; Japon firmalarının öncelikli olarak gıda, finans ve otomotiv sektörleri için Türkiye’de yatırım hedeflediklerini belirterek, "JETRO olarak tüm sektörlere yönelik hareket ediyoruz. 2013 yılında Japonya'dan Türkiye’ye toplam 493 milyon dolar doğrudan yatırım geldi, bu tutar bir önceki yıla göre 4,5 kat artışa işaret ediyor. Bu çok sevindirici ve geleceğe yönelik büyük umut veren bir durum" dedi. 
 
Türkiye, Japon firmaları için çok cazip
Japon firmaları ile işbirliği yapmak isteyen Türk firmalara yönelik tavsiyelerini de paylaşan JETRO İstanbul Ofisi Genel Müdürü Yasuyuki İshiga şunları söyledi: "Japonları iyi anlamak gerekiyor, Türk firmalarına 2 ülke arasındaki çalışma yöntem ve prosedürlerindeki farkları göz önünde bulundurarak sabırlı olmalarını tavsiye ediyoruz. Japon firmaları karar verirken uzun dönemli düşünüyor, bu da zaman alıyor. 
 
Türkiye, Japon firmalar için 2 şekilde cazibe teşkil ediyor. İlk olarak gıda, otomotiv gibi sektörlerde yatırım yapılarak Türkiye ve çevresindeki ülkelere ihracatın artması ile Türkiye bölgesel merkez olarak görülüyor Türkiye'nin diğer bir avantajı ise tüketici pazarının büyümesidir. Türk insanının gelir düzeyi artmakta, bu sayede Türk tüketicisinin yeni düşüncelere, yeni ürünlere açık ve ilgili olmaya başladığını düşünmekteyiz. Bu doğrultuda da Japon yatırımlarının Türkiye pazarı ilgisi artarak devam edecektir."
 
Tarımsal Ürünlerin Direkt İhracatı Önündeki Engeller Kalkıyor
Ishiga; " Japon firmaları ve buralarda çalışan Japon sayısına bağlı olarak, Türkiye'de  (özellikle büyük şehirlerde)  Japon restoranlarının sayısı ve faaliyetleri son yıllarda daha da arttı. Kısa süre önce Japonya'dan Türkiye'ye tarımsal ürünlerin direkt ihracatı önündeki engellerin birçoğunun da kaldırılması ile artık birçok tarım kaynaklı Japon gıda markası, Türkiye'ye direkt üreticisinden gelebilecek. 
 
Bu nedenle Japonya Tarım, Ormancılık ve Su Ürünleri Bakanlığı’nın desteği ile bugün önemli bir etkinliğe imza atıp, ülkemizin en önemli gıda markalarını İstanbul'a getirerek, hem Türkiye'yi Japon firmalarına tanıtmak hem de burada yapacakları ticari işbirliklerinin önünü açmak istedik" dedi.
 
Japon mutfağı sadece “suşi”den ibaret değil
Gerçekleşen seminerler aracılığıyla Japon mutfağı ve ürünlerine ilişkin bilgilerin de verildiği Jetro Gıda Etkinliği’nde, tanıtılan ürünlerle yapılmış Japon yemekleri de ikram edildi. Yasukuki Ishiga; “bu etkinlikle beraber hem Japon mutfağının yalnızca suşi’den ibaret olmadığına dikkat çekmek, hem de Japon ürünlerinin artık doğrudan Türkiye’de temin edilebileceğini duyurmak istiyoruz” diyerek Japonya ile işbirliği yapmak isteyen tüm ithalat firmalarının ilgisinin devamını diledi.
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21