• BIST 9538.53
  • Altın 2490.606
  • Dolar 32.5067
  • Euro 34.8232
  • İzmir 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 

Hasankeyf ‘e 31 Aralık 2017'de su verilecek

Hasankeyf ‘e 31 Aralık 2017'de su verilecek
Hasankeyf denilince akla gelen soruları Kaymakam Faruk Bülent BAYGÜVEN'e sorduk

TURİZMİN SESİ / HASANKEYF - Aslı MIRIK


HASANKEYF’TE Kİ TARİHİ ESERLER TAŞINACAK 
HASANKEYF ÖZEL HABER- Hasankeyf’teki tarihi eserler Yeni Hasankeyf Yerleşim Alanında belirlenen Kültür Parka parçalı veya bütünsel olarak taşınacaktır. Eserlerin bir kısmı Zeynel Bey gibi bütünsel olarak taşınacak bir kısmı ise parçalı olarak taşınmayan eserler yerinde korunacaktır. Örnek veriyorum  Hasankeyf denilince akla gelen sadece bu tarihi eserler değil, kale denen bir olgumuz var. Hasankeyfli vatandaşlarımız, 1960’lı yıllarda kalede oturuyordu Hasankeyf bu saydığımız bütün medeniyetlerde kaledeydi.  Asıl tarihi ve turistik yer kale bölgesidir.  Diğer tarihi eserlerin dışında bu saydığımız medeniyetler hatta Hasankeyfliler de 1960’li yıllara kadar o kalede yaşamlarını sürdürmüşlerdi.

kaymakam-faruk-bulent-bayguven,hasankeyf,-tarihi-eserler,--001.jpgHASANKEYF KALESİNDE GÜÇLENDİRME İHALESİ YAPILDI 
Kale güçlendirme ihalesi kapsamında riskli kayaların düşürülmesi çökme riski olan mağaraların doldurulması vadilerin herhangi bir sel veya herhangi bir doğal afetle karşılaşmasına sebep vermemek için gerekli tedbirlerin alınması bizim için çok önemliydi. Kale su altında kalmayacak oraya bir set ve dolgu yapılması yukarda kaledeki tarihi eserlerin güçlendirilmesi ve diğer bir husus antik bir liman yapılması tarihi belki gemi projeleriyle o döneme ait belki teknelerle gezi projeleriyle Hasankeyf’e yeni bir turizm alanında öncülük yapabiliriz kanısındayım. Yeni Hasankeyf’ten Kaleye teknelerle geçilecektir. Şuan Hasankeyf Kalesi Turizme kapalı, 2012 yılından beri Kaleden düşebilecek taş ve parça kayaların olduğu gözlemlendiğinden risk barındırdığı için giriş izni vermiyoruz. Yeni Hasankeyf’e gelenler,su sporlarının,balıkçılığın yani amatör balıkçılığın belki de su ile alakalı sporların yapılabildiği bir merkez haline gelecektir. Burada dalış gezileri olacak tarihi dalışlar, köprü dalışları gerçekleşecek bu konsepti düşündüğümüz zaman içimiz rahat ediyor. Fırat Nehri içinde tur yapan tekneler gibi burada da olacaktır. Tekne turları yapılacaktır. Tekne turları içinde yemek yenecek çay içilecektir. Bu konsepti düşündüğünüzde Ilısu barajına götürecek oradan Batman'a Üniversiteye doğru ilerleyecek tabi bu konsepti düşündüğünüz zaman Hasankeyf ülkenin gözbebeği haline gelecektir

kaymakam-faruk-bulent-bayguven,hasankeyf,-tarihi-eserler,--002.jpgHASANKYF’TE YENİ BİR HAYAT BAŞLIYOR
Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığıyla da alakalı birçok etkinlik Hasankeyf’e çekilmesi planlanıyor. Butik Otellerin, Restoranların ve Turizm işletmelerinin su sporları çevresinde yer alacak. Hasankeyf halkı yeni Hasankeyf ile ekonomisi canlanacaktır. Şuan 710 kişi konutta, 150 kişi ticari işyerinde hak sahibi olan esnafımız var.  Bu hak sahibi olanların yanında birde haksahibi olamayanlar bulunuyor. Devletimiz burada yaşayan Hasankeyflilere destek olacak. Yeni iş kapıları açacak. Nehir üzerinde yapılacak olan turları Hasankeyflilerin kendisi yapacaktır.Hasankeyf’e gelerek bu su sporlarını organize edecek kişileri düşünün. Mesela Halfeti ile örneği olan Türkiye'de başka bölgelerle biz beraber çalışmalar yürütüyoruz. 

kaymakam-faruk-bulent-bayguven,hasankeyf,-tarihi-eserler,--003.jpgHASANKEYF İÇİN GELECEK VAAD EDİYOR
Çalışmalarımız düşündüğümüz gibi seyrediyor. Bu çalışmalarımız Hasankeyf için gelecek vaad ediyor. Turizm ve Kültür açısından 5 sene sonra Hasankeyf’e geldiğinizde belki tekneyle geleceksiniz, marinaya ineceksiniz, marinadan tarihi çarşı veya bütün taşınan tarihi eserleri gezeceksiniz, kıyıda bir yemek yiyeceksiniz orada bir butik otel de kalacaksınız, sonra doğa yürüyüşleri, bisiklet turları belki alternatif turizm çeşidi içinde bulunan ata bineceksiniz. Kendi teknenizle veya tur yapan teknelerle kaleyi gezeceksiniz.

kaymakam-faruk-bulent-bayguven,hasankeyf,-tarihi-eserler,--008.jpgENTEGRE TURİZMİ TETİKLEYECEK
Aklınıza ne gelecekse Hasankeyf’te bulacaksınız. Entegre turizmi tetikleyecek yer Hasankeyf olacaktır.Buraya gelen turist ne yapacak sadece Hasankeyf’le mi sınırlı kalacak. Buraya gelen Turist Batman’ı gezecek. Midyat’ı gezecek. Hasankeyfi gezecek. Bu üçlü  gezi  hemyorucu olmayacak hemde zevkli bir rota haline gelecek. Çevrede yakın yerler olan Mardin, Siirt, Tatvan’da eklenebilir.

BİR HAFTALIK PROGRAMLAR OLACAK
Hasankeyfi iyi bilen yatırımcıların gelmesi lazım çünkü yatırım işi öyle herkesin üstleneceği bir iş değil.  Biz yeni Hasankeyf’ten bahsediyorsak profesyonel bir yönetim ile çalışan esnaf olsun istiyoruz.Bölgede konaklama yapılamıyordu yeni konsepte butik otel olacak. Lüks ve iyi hizmet veren Restoranlar olacak. Buraya gelecek Turistlere iyi hizmet sunarak memnuniyetle ayrılmalarını sağlamalıyız ki Hasankeyf hak ettiği yere ulaşsın.

kaymakam-faruk-bulent-bayguven,hasankeyf,-tarihi-eserler,--004.jpgHASANKEYF HAK ETTİĞİ VİZYONUNA KAVUŞMALIDIR
Şu anda burada bir vizyon  turizm işletmeciliği yoktur. Hasankeyf hak ettiği vizyonuna kavuşmalıdır. Hasankeyf Belediyesi de tüm bu vizyona ayak uydurarak etkin bir şekilde belediyecilik hizmetleri sunacaktır.

HASANKEYF’TE ÇEVRE TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Hasankeyf’te profesyonel yaklaşımla idare etmek gerekiyor. Yeni Hasankeyf’te belediyecilik çok önemli... Belediyecilik burada işlev görevlerini yerine getirdiği taktirde yatırımcıların kalitesi ile alakalı bir çok süreci hızlandıracaktır. Hasankeyf’in yeni yerleşim alanı kurulması için Ankara’da ki toplantılara katılırken, Komiteler kurulup en iyileri ile birlikte olduk. Bilim komitesi heyeti Hasankeyf’e geliyor bizler bu komitelere katılıyoruz.

kaymakam-faruk-bulent-bayguven,hasankeyf,-tarihi-eserler,--005.jpgANKARA'DAKİ TOPLANTILARA KATILIYORUZ
Türkiye'nin sayılı Üniversitelerinin profesörleri ve bürokratlarından oluşan bir heyet iskan komitesi olarak Hasankeyf'in iskanı için Kültür Turizmi Arkeolojisi yerinde koruyarak, Arkeopark’ın adından çok anılan bir Hasankeyf olacak. Hasankeyf’in yerlisini yeni yerleşim alanına taşırken benim hocam profesör İlter Turan ile konuştuk. Türkiye'nin sayılı siyaset bilimci ve sosyal bilimcisi... Vatandaş buraya taşınırken sonuçta sosyolojik sıkıntılar çekebilir  iletişim anlamında psikolojik anlamında da bu halka yardımcı olmaları adına çalışmalar yaptılar. Komite üyeleri, vatandaşa bu sürede psikolojide yükleniyor.  Bir insan ev taşıdığı zaman etkileniyor. Hasankeyf yaşayan olarak düşünün bu insanlar psikolojik olarak hem yaşadıkları yer hem bir hatıraları var tarihleri var böyle bir yerden geliyorlar yeni bir yere adapte olmaları bu süreci bile devlet düşünüyor. Türkiye’nin sayılı bilim adamlarından bir komite oluşturmuş. İnsanlar yeni yerleşim alanına taşınacak bunun bir geçiş süreci var. Gelir kayıpları olacak bunlar ne yapacaklar diye komite çalışıyor. 

kaymakam-faruk-bulent-bayguven,hasankeyf,-tarihi-eserler,--007.jpgARKEOLOJİK KAZILARIMIZ DEVAM EDİYOR
Kazı Başkan V. Mevlüt ELİÜŞÜK Hoca Başkanlığında  Arkeolojik kazılarımız devam ediyor.Yapılan kazılar neticesinde 11500 yıl öncesine giden bulgular çıkıyor. Göbeklitepe’den daha eski olduğu söyleniyor. 

PROJE BİTENE KADAR BURADAYIM 
Hasankeyf’te kaymakam olarak göreve başladım. Tarihi bölgede Proje bitene kadar görev sürem de uzadı.  Görev süremin uzaması bu projeyle de endeksliydi.  Görev süremizin uzaması bu taşınma sürecinde bizde rol alacak olmamız kayıtlara güzel anı olarak geçecek. Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu, Taşınma işlemi bitene kadar bu proje bitene kadar Kaymakam yerinde bu projeyi kontrol ve takibini yapacak demesi bizleri onurlandırmıştır. Hasankeyf’te bu işi yapmak kolay bir görev değil. Hem şanslıyız hem tarihe imza atıyoruz. Hasankeyf’te görevli olan bir amir olarak bir kaymakam olarak şanslıyız. Bir taraftan da ister istemez insanların mağduriyetleri oluyor. Ama her şeyin farkındayız.  Onları görüyoruz, devletimizin yaptığı güzel yatırımları gelişmeleri görüyoruz. Bu yapılanlar ayrı bir gurur verici oluyor. Bizde diyoruz ki hem devletimiz hakkıyla bu işi yapsın. Vatandaşlarımız adına adaletli bir şekilde hukuki bir şekilde ve aynı zamanda vicdani bir şekilde olması gerekiyor. Vatandaşlarımızın gönlü kırılmadan mutlu huzurlu bir şekilde mağdur olmadan buraya gelmesi adına çalışmalarımız önem kazanıyor.

HASANKEYF HALKI SAMİMİYETİMİZE GÜVENİYOR
Burada komisyon başkanıyım toplantıya gidiyorum ama birşeyleride düzeltme adına,  rol sahibi olmakta bizi mutlu ediyor.  Sağ olsun halkımızda bizim samimiyetimize güveniyor.  Bizde onların bize verdiği güveni kesinlikle ihmal etmiyoruz. Burada bir mağduriyet varsa, bir eksiklik varsa onu devletin kurumlarına bakanımıza müsteşarlarımıza, Sn Valimize iletiyoruz. Hasankeyf’in taşınması esnasında bize çok destek oluyorlar. Bizde burada ilerlemesi gereken bir husus var diyoruz onlarda ellerinden geldiğince yardımcı oluyorlar.Sayın Valimiz Ahmet DENİZ bu proje ile çok yakından ilgilenmektedir.

HASANKEYF NE ZAMAN SULAR ALTINDA KALACAK?
Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu bunu deklare etti.  31 Aralık 2017 de saat 10’da ilk su verilecek tabi bu su verilmesi belli kotlarda olduğu için artık su verilecek. Bu esnada sadece Hasankeyf değil birçok köy,  merkeze bağlı Mardin'den Siirt'te kadar hatta Diyarbakır’da da bir çok kamulaştırmalar bazı köyler de su altında kalıyor. Batman’da sadece yerleşim ilçe merkezi olarak Hasankeyf sular altında kalıyor. Hasankeyf neden önemli tarihi olduğu için çok değerli bir yer olduğu için ama bizim dışımızda da mesela birçok il merkezinde olsun diğer ilçe merkezlerinde, diğer il merkezlerinde olan birçok köy, birçok yerleşim alanı da su altında kalıyor. Onların da kamulaştırma veiskan çalışmaları devam ediyor.

HASANKEYF DIŞINDAKİ KÖYLERDE TARİHİ ESER VAR MI?
Tabi var şöyle arkeolojik kazılar bu Ilısu dediğimiz konseptte devam ediyor. Oralarda daha kolay. Neden kolay çünkü Hasankeyf gibi bir durum yok. Kamulaştırmalar ve iskan daha kolay. Köy arazileri olduğu için onların alternatif taşıma yolları bulunuyor. Nüfus anlamında ve ekonomik anlamda kolay olduğu için kolay aşıyoruz zor olmuyor.Bildiğiniz gibi Hasankeyf hem ilçe merkezi olması hem tarihin içinde olması bizlerin işini zorlaştırdı.  Hasankeyf 1967-68 yıllarında Kale bölgesinden aşağıya indiriliyor. Aslında o da yanlış. Şuan arkeolojik kazılarda en çok çıkacak eserler şuan Hasankeyf'lilerin oturduğu yerin altında bulunuyor. Hasankeyfli aslında ikinci göçü yapıyor. Keşke o dönemde Hasankeyf oraya taşınmasaydı.

TARİHİN ALTINDA TARİH VAR
Arkeolojik kazılar insanların evlerinden izin alınıyor ve öyle yapılıyor. Her evin altında bir tarih var. Arkeolojik kazılar devam ediyor nadide eserler nadide medeniyetlere ait bulgularda çıkarılıyor. Devletimiz  tüm hassasiyetle kazıları yapıyor ve çok hassas bir şekilde de  elinden geldiğincede her türlü fedakarlığı yapıyor.

kaymakam-faruk-bulent-bayguven,hasankeyf,-tarihi-eserler,--006.jpgHASANKEYF VİZYON BİR İLÇE OLSUN 
Sn Cumhurbaşkanımız özellikle Sn Bakanımız Veysel Eroğlu’nu Kadir gecesi İftarda halkla buluşmasını istemiş orada olmanı istiyorum demiş. Ben şahidim Sn Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sn Bakanımız Veysel Eroğlu burayla özel ilgileniyor. Diğer şehirlere ilçelere nazaran burayla çok daha özel ilgileniyor. Normalde ilçelerde kamulaştırma olur ev yapılır bakın burada ev dışında müze yapılıyor, üniversite yapılıyor, hastane yapıldı okul yapıldı Sn; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan demiş ki hiç bir şeyini eksik etmeyin. Hasankeyf vizyon bir ilçe olsun istemiş.Sayın Bakanımız Veysel EROĞLU’nun bu projede emeği çok büyüktür.

BÖYLE BİR DÖNEMDE KAYMAKAM OLMAKTA ÇOK ZOR
Herkes ayaklanıyor Hasankeyf sular altında kalıyor bak biz buraya öyle bir Hasankeyf yapıyoruz ki...Böyle bir dönemde kaymakam olmakta çok zor bakın bu krizi yönetmek burada kaymakamlık yapmak Vali olmak bu süreçte bir Bakan olmak DSİ Genel Müdürü Daire Başkanı olmak kolay değil. Bu sahada çalışan sadece bizler değiliz ki o kadar emeği olan insanlar var DSİ yetkililerimiz var, çevre şehircilik var. Bu projenin gerçek sahibi DSİ’dir, çok fedakârane çalışan insanlar var tabi her şey dört dörtlük olmuyor. Buradaki devlet yetkililerimiz elinde geleni yapıyor.Ama bildiğiniz gibi Hasankeyf’te bir şey olduğu zaman günümüz teknolojisinde saniyede herkes duyuyor. Konuyu kulaktan dolma ilerletiyorlar aslını araştırmadan dünyaya mâl olmuş bir ilçeyi yorumluyorlar.

O YAPILARI BURANIN TAŞLARINDAN YAPIYORSUNUZ 
Yeni yerleşim alanına özellikle önem veriliyor. Hükümet Konağı olsun diğer yerler olsun, benzer renkler ve benzer mimaride özellikle Mardin taşı denen Midyat taşı kullanılarak yapılıyor. Bu proje bittiği zaman Türkiye'nin ve dünyanın göz bebeği olacaktır. 

BÜTÜN ESERLER ARKEOPARK İÇİNDE OLACAK
Tatbikî her şey burada düşünülüyor Arkeopark içinde tüm eserler korunarak sergilenecek. Açıkhava müzesi turistlerin ilgisini çok çekecek. Yeni yerleşim yerinde yaya yolu, marina, imam Abdullah türbesi, kültür park, müzeler, göl kenarından karşı tarafa tekneyle kaleye geçilecek mükemmel bir yer olacak. Hasankeyf’te her tarihi eser ayrı bir değer taşıyor. Burada hepsi bir inci her birinin ayrı bir değeri var. Burada konuşulması gereken şey sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve vatandaşımızı memnun kalması. Devletimiz in çalışmalarıyla, güzel bir vizyon ilçe haline getirerek, devlet vatandaş ve kamu görevlileri ile uyumlu bir şekilde inşa ederek yeni Hasankeyf’i Türkiye'ye ve dünyaya sunacak. Hasankeyf’te gelen turistlerin kaliteli modern anlayışla konakladığı memnun ayrıldığı güzel hizmetlerle karşılaştığı bir yer olmalı.

HASANKEYF’TE ÜNİVERSİTE VE OTELLER OLACAK
Yeni yerleşim alanında 4 yıllık üniversitemiz ve uygulama otelimiz olacak. Hiçbir ilçede olmayan belki bölgede de emsali olmayan kültür Arkeopark müzemiz var. Antik tiyatromuz, antik bir alanımız var. Buraya Türkiye’nin çok önemli müzisyenleri gelecek göl manzarası eşliğinde konserler verecek burası hem kültür turizm merkezi olacak. Türkiye’de değil dünyada ilk defa bir tarihi eser yaklaşık 550-600 yıllık olan bir tarihi eser 2 km mesafeden getirildi yeni Hasankeyf’teki konumuna taşındı. Birinci etap ihalemiz yapıldı. 4 tane 5 tane daha büyük eserlerimiz parçalı ve bütünsel olarak taşınacak. 
Yapılan tüm çalışmalarda bizlerden desteklerini esirgemeyen Devlet büyüklerimize şükranlarımı bölgenin kaymakamı olarak bildiriyor bu proje için göstermiş olduğu destek ve ilgilerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.


 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21